3 gouden tipsLaatst werd ik me er met een glimlach van bewust dat ik een beperkte blik had op de realiteit.

Ik zocht een parkeerplaatsje bij ons winkelcentrum. Overtuigd dat er altijd een perfecte plaats voor me vrijkomt, reed ik rechtstreeks naar de plek waar ik graag wilde staan.


Het was dit keer erg druk. Ik besloot te wachten tot de auto van het stel dat nog volop bezig was met boodschappen inladen zou wegrijden. Met mijn richtingaanwijzer gaf ik mijn bedoeling aan en ik bleef geduldig staan. Ik bedacht net dat het dit keer wel lang duurde, toen ik in mijn spiegel zag dat er 3 meter achter mij allang een ander plekje was vrijgekomen. Ik stond dus al een tijdje voor niets te wachten.

 

Soms komt de oplossing uit een onverwachte hoek. Wanneer je daar helemaal geen oog voor hebt, kun je de beste kansen missen. En dat is zonde. Wat ook jammer is, is dat de meeste mensen zich er vaak niet van bewust zijn dat ze een beperkt blikveld hebben. Je kunt in de loop der tijd erg gehecht raken aan je eigen comfort zone. Dat voelt veilig en vertrouwd, want je kent de weg. Maar daardoor zie je misschien ook heel veel mooie kansen helemaal niet liggen.

 

Veranderen klinkt vaak gemakkelijk. Vorige week las ik ergens een stuk voor mensen die zich regelmatig eenzaam en onzeker voelen. “Je staat er nooit alleen voor”, las ik en toen volgde het advies “Stop ermee om je slachtoffer te voelen en nodig gewoon eens iemand uit om iets leuks mee te doen”. Uit de reacties onder dit bericht bleek dit voor veel lezers toch wel een brug te ver. Want als je zo eenzaam of onzeker bent, hoe verzamel je dan de  moed om zo’n stap te zetten? Ik geef je graag 3 gouden tips die vertellen hoe je kunt veranderen.

 

 

 

3 gouden tips bal voor balTip 1 – Voel je goed

 

 

 

Om te beginnen is het belangrijk dat je je goed voelt. Je voelt vast wel aan dat het veel moeilijker is om op iemand af te stappen wanneer je nerveus bent of bang voor afwijzing. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig leren,  door middel van de gevoelsomdraaitechniek.

Deze techniek is een paradepaardje van NLP-grondlegger Richard Bandler. Het is een van zijn meest basale NLP-technieken, die er in de loop van de jaren voor heeft gezorgd dat miljoenen mensen ontdekten hoe ze in korte tijd nare gevoelens konden neutraliseren, om plaats te maken voor goede gevoelens.

 

 

 

3 gouden tips bal voor balTip 2. Je verleden ligt achter je

 

 

 

Ten tweede moet je je realiseren dat het verleden voorbij is. Gevoelens van twijfel en onzekerheid hebben meestal te maken met vervelende ervaringen in het verleden. Je brein onthoudt nare ervaringen en koppelt daar automatisch nare gevoelens en emoties aan. Dit kan je heel onzeker maken, waardoor je jezelf op termijn steeds meer mogelijkheden ontneemt omdat je twijfelt aan je eigen kunnen en steeds minder openstaat voor veranderingen. Een nare vicieuze cirkel. Voor je het weet, heb je het gevoel alsof je de controle over je leven verliest, omdat je niet meer de keuzes durft te maken die je eigenlijk zou willen maken als je je maar wat zekerder zou voelen.

Gelukkig kun je leren hoe je neutraal terugdenkt aan nare gebeurtenissen, zonder dat je er nog langer negatief door wordt beïnvloed. Kijk maar eens naar deze video over de zwart/wit terugspoeltechniek.

 

 

 

3 gouden tips bal voor bal

Tip 3. Een positief zelfbeeld

 

 

 

De derde tip is dan ook ervoor te zorgen dat jouw zelfbeeld goed is. Mensen met veel zelfvertrouwen hebben een goed zelfbeeld. Wat weinigen weten, is dat we allemaal letterlijk een bepaald zelfbeeld hebben. Dit is een beeld in ons hoofd dat precies aangeeft hoe we over onszelf denken. En vaak hebben we daar een niet al te rooskleurig beeld bij.

 

Vanaf het moment dat je je daarvan bewust bent, kun je ingrijpen. Wat kun jij doen om dat beeld te veranderen? Letterlijk? Het voelt misschien niet geloofwaardig om dat te doen, maar dat komt omdat je vergroeid bent  met je huidige zelfbeeld. Maar, dat beeld staat niet vast. En waar het je belemmert is het hoog tijd om afscheid te nemen, want dat beeld bijstellen heeft enorm veel impact. En wist je dat alleen jij jezelf zo ziet. Iedereen om jou heen ziet jou anders. En dat kun jij ook beginnen te doen.

 

Laten we elkaar helpen

 

Ik wil graag van jou weten hoe jij jouw beeld wilt veranderen. Laten we hieronder elkaar inspireren door tips uit te wisselen hoe je anders tegen jezelf aan kunt beginnen te kijken. Eens kijken wat dat oplevert. Het zou toch top zijn als jij 2015 met een veel positiever zelfbeeld instapt?

 

En deel dit artikel vooral als je het interessant vindt. Alvast hartelijk bedankt daarvoor!

 

Pin It on Pinterest