Paniekbestrijding via internetcursus

Het Trimbos Instituut heeft iets nieuws ontwikkeld: Een internetcursus voor mensen met lichte tot matige paniekklachten. Zo wil men voorkomen dat mensen met aanleg voor paniekaanvallen een serieuze chronische paniekstoornis ontwikkelen.

Dit klinkt op zich natuurlijk fantastisch. En uit het onderzoek van de meneer die hierop promoveerde is ook gebleken dat de klachten substantieel afnamen. Zelfs na een half jaar werd er nog effect gemeten.

Maar waarom mag je alleen meedoen als je slechts milde paniekaanvallen hebt? Voor de zwaardere gevallen heeft men blijkbaar de juiste aanpak nog niet kunnen vinden. Terwijl die aanpak toch al zo’n jaar of veertig bestaat!

 

Paniek bestrijden met NLP & hypnose werkt beter!

Hoe kunnen we zorgen dat de resultaten die met NLP en hypnose bereikt kunnen worden veel breder bekend worden in de maatschappij? Deze vraag houdt mij geregeld bezig. Er zijn zoveel mensen met de meest uiteenlopende klachten, waaronder ook paniekstoornissen, die definitief verlost zouden kunnen worden van hun klachten. Kun je je voorstellen dat een kwart miljoen mensen jaarlijks last heeft van een paniekstoornis? Dat is toch enorm? En dan worden de gevallen van lichte paniekklachten niet eens meegeteld.

 

Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan?

Als iedereen NLP zou leren, zouden heel veel mensen zonder werk komen te zitten. Het werkt namelijk heel vaak heel goed. En als het werkt ook nog eens snel. Dat kun je niet zeggen van alle behandelmethoden die ook vaak ingezet worden.

Het zou dus zomaar kunnen betekenen dat mensen geen ellenlange behandeltrajecten meer nodig  hebben om hun klachten te behandelen. En artsen en psychiaters zouden ook veel mensen geen medicijnen meer hoeven voorschrijven. En dat gaat ten koste van de farmaceutische industrie die natuurlijk niets liever wil dan op volle toeren blijven draaien.

“Het doel van de cursus is het leren omgaan met paniekklachten, waardoor mensen minder worden beperkt door de paniekaanvallen en de aanvallen ook kunnen afnemen.” Zo staat op de website te lezen. “Leren omgaan met….”  dat zijn woorden waar ik de kriebels van krijg. Want is dat alles wat je wilt als je er last van hebt? Er beter mee leren omgaan? Of is het doel om er effectief vanaf te komen?

 

Wil je “minder lijden” onder je angst of wil je ervan af?

Als je dergelijke klachten hebt, klinkt minder lijden misschien al fantastisch, maar ik vraag me toch af: Zou je niet liever definitief verlost worden van je klachten? Gewoon zorgen dat je ‘het’ niet meer doet?

Daar gaat het namelijk om. Het is een kwestie van negatief gedrag afleren. En dat is mijns inziens een groot verschil met het leren omgaan met je klachten. Maar, helaas is dat toch vaak wat de reguliere aanpak patiënten meegeeft: Je zult ermee moeten leren leven of leren omgaan.

In het beste geval kan het wel verminderen, maar de kans dat het helemaal weggaat wordt klein geacht. Of het risico dat het terugkomt wordt juist groot geacht. Terwijl dat heel vaak niet waar is.

Heb je last van dergelijke aanvallen of merk je dat je een lichte vorm hebt van paniek in gevallen waarin dat eigenlijk niet nodig is? Realiseer je je dat je er steeds beter in wordt wanneer je hiermee door blijft gaan? Je brein gaat op een gegeven moment als het ware op de automatische piloot functioneren en schiet steeds sneller in de paniekpatronen. Dit betekent niet dat er iets mis is met je, maar dat je gewoon het verkeerde gedrag hebt aangeleerd!

Als je er snel en effectief mee wilt afrekenen, neem dan contact met me op. Doe dat niet als je er alleen maar beter mee wilt leren omgaan. Ik leer je namelijk hele effectieve technieken die ervoor zorgen dat je het paniekgedrag helemaal stopt. Dat je zelf de controle weer helemaal terugkrijgt en dat je paniekklachten definitief verdwijnen.

 

 

Pin It on Pinterest