Mensen nemen zich continu van alles voor en stellen zich vaak van alles ten doel. Maar vaak komt er uiteindelijk niets van terecht. Een belangrijke factor die mede het succes bepaalt, is of het doel of voornemen wel voldoende urgent is in onze beleving.

Vroeger als kind hadden we thuis alleen goudvissen. Dat vonden mijn ouders, naast 3 dochters, meer dan genoeg drukte in huis. Toen mijn man en ik met onze kinderen in Alkmaar gingen wonen, leek het ons heel leuk om een huisdier ‘te nemen’. Het werd een rood katertje, dat we Odi hebben gedoopt. Inmiddels zijn we 4 jaar en Odi 5 kilo verder.

Ik wist eigenlijk niets van poezen of katers. Wel had ik ergens gelezen dat alleen brokjesvoer voor veel katten niet ideaal is. Het zijn tenslotte toch echte vleeseters. Ik had dan ook wel eens  bij wijze van experiment van die exclusieve vers-vlees rollen gekocht. Maar meneer bliefde het niet. Hij snuffelde er even aan en draaide zich resoluut om. Dus hielden we het bij brokjes.

Een paar weken geleden miauwde en jammerde Odi. Hij was zo sloom. En hij liet zich niet optillen, dat deed blijkbaar veel pijn. “Dag dierenarts, onze kat doet heel raar, mag ik meteen met hem langskomen?” Binnen een uur stond onze oranje held bij de dierenarts op tafel. De diagnose was snel gesteld: Verstopping door blaasgruis. Oftewel: Odi kon niet meer plassen. Als dat nog veel langer had geduurd, had hij het niet meer kunnen navertellen. Gelukkig werd hij snel geholpen en kwam het allemaal goed.

Wel moest Odi acuut op een speciaal dieet. Speciale brokjes en exclusief natvoer! “Ja, maar, dat eet hij niet!”zei ik tegen de dierenarts. “Tja, probeer het toch maar”, was het antwoord. Gezien mijn eerdere poging had ik er nul komma nul vertrouwen in. Thuisgekomen deden we wat van het natvoer in het bakje en op gepaste afstand bespiedden de kinderen en ik Odi’s reactie. Je raadt het al. Natuurlijk trok hij zijn neus op. De moed zonk me in mijn schoenen.

Maar ja, we hadden natuurlijk geen keus. Gewoon voer was niet goed voor hem. Hij moest eraan geloven, voor zijn eigen bestwil. De volgende dag probeerden we het weer. En weer geen succes. Hij snuffelde even, maar verder dan dat ging het niet.

Dit keer waren wij echter vastberaden. Omdat we nog lang van een gezellige en gezonde kater wilden genieten, kozen we voor een andere aanpak, namelijk de VVVVO-tactiek (Verstop het Vieze Voer Voor Odi). We begonnen met een half theelepeltje natvoer dat we door de brokjes mengden. We stelden ons verdekt op en begluurden hem terwijl hij naar zijn bakje liep… YES! Hij at het op! We voegden elke dag een beetje meer natvoer toe. En hij trapte erin. Binnen een week was meneer helemaal gewend aan het nieuwe voer.

Als iets echt belangrijk voor je is, dan kun je bergen verzetten. Bij Odi was het een kwestie van levensbelang. We wilden niet opgeven en dus lukte het. Zelfs binnen een week! Vorig jaar vonden we het nog ‘teveel gedoe’ om hem op een ander dieet te krijgen. En als je niet echt gemotiveerd bent om (iets) te veranderen, vind je al snel excuses om te stoppen met je poging.

Soms is het beter om niet teveel ineens te willen veranderen, maar stap-voor-stap. Als je ineens van alles heel drastisch wilt veranderen, kan dat je nog wel eens zwaar vallen. Zwakke momenten zullen er altijd zijn. Wanneer je je eigen lat heel hoog hebt gelegd, is de teleurstelling des te groter. In plaats van weer snel de draad op te pakken, kun je ontmoedigd raken, want het voelt als een enorme opgave.  En voor je het weet, laat je de teugels vieren, om na een tijdje te constateren dat je poging jammerlijk gestrand is.

Als je wilt veranderen, bedenk dan goed waarom. Een goede motivatie is cruciaal. En houd alvast rekening met zwakke momenten. En overweeg eens om kleine veranderingen door te voeren. Het geeft je de kans om onderweg, op weg naar je doel, te genieten van elke stap.

Ik wens je een heel goed, gelukkig en gezond 2012 toe. En… veel verbeeldingskracht en doorzettingsvermogen!

Trouwens, heb jij ook goede voornemens? Grote of kleine? Vertel me erover via mijn blog en je ontvangt van mij komende week een persoonlijke tip om ervoor te zorgen dat het gemakkelijker voor je wordt om je voornemen ook daadwerkelijk te realiseren. Veel succes!

Pin It on Pinterest