Zelfliefde, eigenwaardeIn de loop van de jaren heb ik heel veel dingen ontdekt die me enorm hebben geholpen. Onder andere om beter in mijn vel te zitten, meer te (durven) doen wat IK wil en meer te genieten. En als ik ergens enthousiast over ben, dan deel ik dat nu eenmaal graag in de hoop dat jij er ook iets aan hebt. Maar als ik nu  slechts één essentiële tip zou mogen geven aan jou, welke zou dat dan zijn? Nou, daar hoef ik niet lang over na te denken.

Die ene tip

Zorg dat je met heel je hart het juiste antwoord kunt geven op deze vraag:

“Wie is de belangrijkste persoon in jouw leven?”

En ik heb het over het ‘juiste antwoord’, want in mijn ogen is er eigenlijk maar één juist antwoord. En heel veel mensen hebben niet dit antwoord in hun hoofd. Of ze zeggen verstandelijk van wel, maar dus niet vanuit hun hart.

Wat is dan dat juiste antwoord? Dat is ‘ik’. En uiteraard bedoel ik dan niet mij, Astrid, maar jijzelf. Iedereen zou zichzelf, zijn eigen ik, de belangrijkste persoon in zijn leven moeten vinden. Maar heel veel mensen hebben hier dus moeite mee.

Jezelf op de eerste plaats zetten wordt vaak gezien als egoïstisch. Als zelfzuchtig of misschien zelfs wel asociaal. Terwijl we juist waardering krijgen wanneer we onszelf wegcijferen, veel voor anderen doen, tijd en energie weggeven, etc.

Ik ben van mening dat veel mensen zichzelf ernstig te kort doen. Door niet zichzelf, maar de ander op een hogere plek te zetten. Het is blijkbaar vaak gemakkelijker om van een ander te houden dan van jezelf. En dat vinden we volkomen logisch, normaal en natuurlijk.

Maar als je dit doet, neem je jezelf niet serieus. Dan houd je te weinig rekening met jezelf. Luister je niet naar je eigen wensen en behoeften. En dat is ernstig. Want denk je nou echt dat je daar per saldo een gelukkig(er) mens van wordt?

 

Voorbeelden uit de praktijk

Heel veel klachten en problemen komen voort uit een gebrek aan zelfvertrouwen en zelfwaardering.  Het is natuurlijk nooit een bewuste keuze om jezelf niet belangrijk of leuk genoeg te vinden, maar het is wel een feit dat dit vaak  veel ellende tot gevolg heeft.

Als ik nu alleen al ’s deze week terugkijk op een paar klantsessies, dan zie je hoe zelfvertrouwen (het gebrek daaraan) hierin ook een rol speelt.

Klachten: toenemende  fysieke pijnklachten, stress en verdriet

Iemand die al jarenlang ongelukkig is in een relatie, maar deze niet durft te beëindigen uit angst om anderen teleur te stellen of pijn te doen. Daarbij dus voorbijgaand aan de eigen frustratie, eigen verdriet, aan het eigen ongeluk!

Klachten: gevoelens van waardeloosheid, frustratie, verdriet, depressieve klachten

Iemand die zichzelf in een relatie compleet wegcijfert voor die ander. Wanneer je je goed voelt over jezelf, zul je jezelf niet zo hoeven te verliezen in een relatie. Dit is dus ook een teken aan de wand.

Klachten: zich gefrustreerd voelen, alleen, depressief, zeer ernstige gezondheidsklachten

Iemand die voortdurend bang is verkeerd te kiezen en daarom maar blijft bij oude beslissingen die inmiddels allang niet meer goed voelen. Drijfveer is de  angst om wat er nu is te verliezen. Gek genoeg kiezen we vaak voor vasthouden aan zekerheid, ook al is die niet positief.

 

Kwetsbaarheid

Het frappante is dat in al die gevallen de betrokkenen zich onzeker, onveilig, niet compleet of alleen voelen staan. Ergens in allemaal huist nog steeds dat bange, kleine kind dat ze ooit waren. En van tijd tot tijd duikt dat kind weer op en daarmee gedrag wat op die onzekere gevoelens is gebaseerd.

Wanneer tijdens een (meestal hypnose-)sessie blijkt waar die gevoelens mee samenhangen, is dat vaak iets wat betrokkene totaal niet had verwacht ofwel waarvan hij of zij de impact zwaar had onderschat: “Hebben mijn problemen van nu echt nog te maken met hoe ik dingen toen heb ervaren?” Ja dus, dat is heel vaak het geval.

Om dat verdriet, die pijn, die onzekerheid, die frustratie, kortom die negatieve gevoelens die daar nog steeds zitten te compenseren, gaan we vaak rare (of zelfs destructieve) dingen doen.

Zoals bijvoorbeeld blijven hangen in een ongezonde relatie. Of steeds op verkeerde partners vallen. Of onszelf volledig wegcijferen op het werk. Of zaken maar uitstellen om verantwoordelijkheden te ontlopen, omdat we zijn gaan geloven dat onze schouders niet sterk genoeg zijn.

 

Pas op voor een negatief saldo!

Geven, geven, geven. Dat is ook zo’n grote valkuil. Tenminste, zolang dat geven bestaat uit te veel geven aan die ander (partner, vrienden, werk, etc.) en te weinig aan jezelf. Want je kunt pas geven als je zelf voldoende hebt. Anders komt er een negatief saldo te staan! En dat gaat je echt vroeger of later opbreken.

Waarom geven we niet meer om onszelf? Omdat we vaak allerlei dingen aan onszelf niet leuk vinden. Niet goed genoeg. Dat maakt ons zo kritisch naar onszelf. En dan is het gemakkelijker om de aandacht te verleggen naar die ander. Een afleidingsmanoeuvre dus eigenlijk.

Wat heb jij zelf dan nodig? Wat dacht je van voldoende ruimte, waardering, erkenning, zelfliefde, respect, vertrouwen? En dan niet alleen van anderen, maar juist en bovenal van jezelf!

Ik geloof echt dat de wereld er een stuk mooier uit zou zien als we allemaal wat meer om onszelf zouden kunnen geven. Want juist als je jezelf erkent, waardeert, respecteert en liefhebt, heb je zoveel meer te geven aan anderen!

 

Zetje in de goede richting nodig?

Soms is het lastig om jezelf te leren jezelf bovenaan te zetten. Omdat je bijvoorbeeld allerlei diepgewortelde negatieve overtuigingen over jezelf hebt aangenomen in de loop der tijd. Waar je je niet of nauwelijks van bewust bent. Of waar je niet bij kunt.

Wil jij weten wat je kunt doen om dit wél te bereiken? Zodat je kunt leren meer te ontspannen, te genieten en jezelf te zijn? Lees dan hier eens of een Gratis Doorbraaksessie misschien wat voor je is.

 

 

 

Pin It on Pinterest