angst krijg je niet zomaarDe meeste mensen leven het grootste deel van hun tijd vanuit angst. Niet altijd bewust, maar grotendeels onbewust.

Angst voor het onbekende, angst voor de mening van anderen, angst om af te gaan, angst om niet goed genoeg te zijn, angst om door de mand te vallen en ga zo maar door.

 

Angst kent vele gedaanten. Schaamte, apathie, schuldgevoel, boosheid en zo zijn er nog vele meer.

Het probleem is dat angst heel vaak niets met het hier en nu te maken heeft. Maar dat er dingen in je leven zijn gebeurd, waardoor angst zich in je heeft genesteld. En ongemerkt neem je die angst overal mee naartoe, dus ook je toekomst in.

 

Als die energie (ja, alles is energie dus angst ook) de basis is van jouw handelen, dan zal je merken dat je leven op veel gebieden niet stroomt. =

Dat je niet kunt leven vanuit je hart, maar voornamelijk leeft vanuit je hoofd. Dat je niet doet wat JIJ wilt, maar je vaak laat leiden door de verwachtingen van ANDEREN. Dat je niet voldoende ontspant, maar juist veel leeft vanuit verkramping. Met alle (ongezonde en ziekmakende) gevolgen van dien.

 

Zoals je waarschijnlijk wel weet, heb ik jarenlang geworsteld met perfectionisme. Afgelopen week circuleerde er op Facebook een filmpje, dat ik zeker een keer of 5 kreeg toegestuurd. Een filmpje met allemaal beelden van wat gezien wordt als typisch perfectionistisch gedrag. Kleurpotloden allemaal keurig gesorteerd, paperclips in de prachtigste vormen neergelegd, boomstammen kaarsrecht opgestapeld. Maar dat is voor mij niet wat perfectionisme is. Het is veel en veel breder!

 

Perfectionisme is de voortdurende (vaak onbewuste) angst om niet goed genoeg te zijn

Waardoor je jezelf steeds wilt bewijzen. Waardoor je continu in de DOE-modus bent in plaats van in de ZIJNS-modus. En perfectionisme wordt heel vaak gekenmerkt door faalangst.

 

Ik WEET dat veel meer mensen op deze manier perfectionistisch zijn dan wordt gedacht. En ik weet ook dat wanneer je daar te veel last van hebt, je je leven laat leiden door angst.

 

Terwijl je pas zult gaan genieten als jij het grootste deel van de tijd gevoelens van plezier, liefde en dankbaarheid kunt ervaren.

Maar wanneer jij nog een vat vol onverwerkte emoties uit het verleden bent, is daar simpelweg geen ruimte voor. En zolang je dat vat niet gaat legen, komt er ook geen ruimte voor. En zul je je mogelijk blijven afvragen: “Is dit alles?” “Is dit het nou, het leven?”

 

Begin oktober heb ik een gratis minicursus Perfectionisme Loslaten gegeven. Daar deden honderden mensen aan mee. Het was de eerste keer dat ik zo’n online training gaf. En wat ben ik overweldigd door de positieve reacties!

In die minicursus heb ik de deelnemers vooral laten inzien hoe zij (onbewust) zichzelf saboteren. Ze schrokken er vaak heel erg van dat het zo erg was (lees hier de reacties zelf maar). En ik heb laten zien wat je eraan kunt doen om hier vanaf te komen.

 

Geloof me hier wil jij de volgende keer ook aan meedoen

De cursus bestaat uit 4 (vooraf opgenomen) videolessen en een live training (ook online) waaar je je afzonderlijk voor kunt inschrijven (hiervoor is slechts beperkt plek).

Donderdag 20 oktober is de nieuwe ronde weer gestart. Je daarvoor inschrijven kan nu niet meer. Maar voor de volgende ronde natuurlijk wel.

Ben jij nieuwsgierig? Wil jij weten hoe het komt dat je je vooral laat leiden door angst? Wil jij ontdekken wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je die oude patronen oplost en loslaat? Schrijf je dan nu in. Of als je al hebt meegedaan, kijk dan eens wie in jouw omgeving hier ook wat aan zou kunnen hebben.

 

Ja, ik meld me nu aan voor de eerstvolgende minicursus Perfectionisme Loslaten!

 

 

Nadat je hebt geklikt op ‘nu inschrijven’ vind je als het goed is een mail in je inbox om je inschrijving te bevestigen!

Zo niet, check dan je spambox!

En voel je vrij deze pagina te delen om meer mensen te laten weten dat de minicursus eraan komt!

Alvast bedankt!!

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest