Wetenschappelijk bewezen: angst en trauma kunnen gewist worden

Wat is het toch interessant dat steeds meer wetenschappelijk wordt vastgesteld dat de aanpak van veel problemen door middel van NLP & hypnose goede resultaten heeft. Zo ook weer deze week:

“Wetenschappers hebben een manier ontdekt om pijnlijke herinneringen, angst en zelfs trauma’s permanent uit je hersenen te wissen. Zonder medicatie en ‘gewoon’ door het gebruik van bestaande therapieën, kunnen oorlogsveteranen of mensen die lijden aan een fobie weer een normaal leven leiden.”

Levensloop van herinneringen

“Tijdens de levensloop van een herinnering, komen er punten waarop het mogelijk is om de herinnering blijvend te veranderen. Door de dynamiek van de herinneringen te achterhalen, kunnen we op lange termijn stoornissen veroorzaakt door herinneringen behandelen”, legt Dr Daniella Schiller van de New York University uit in het vakblad Nature.

Uitroeiing en onderdrukking

Therapieën nu gaan er van uit dat herinneren permanent zijn en enkel kunnen gewijzigd worden via ‘uitroeiing’, waarbij de patiënten geconditioneerd worden om bepaalde herinneringen te onderdrukken. Dat is geen waterdicht systeem: bij bepaalde omstandigheden kunnen de herinneringen toch weer boven komen en/of leiden tot andere psychologische problemen.

Zwakte in de herinneringen

Dat is onmogelijk bij de nieuwe techniek, die de herinneringen permanent zou uitwissen. Dat doe je door gebruik te maken van een tijdelijke ‘zwakte’ in de herinneringen. Op dat moment kan je de herinneringen ‘openen’ en compleet herschrijven, voor de hersenen het opnieuw ‘opslaan’.

Deze mogelijkheid begint zo’n tien minuten nadat de herinnering, en dus de pijn en de angst, werd opgeroepen. Dan heb je zo’n uur de tijd om de herinnering permanent te wijzigen, door nieuwe informatie in de oude herinnering te brengen. Als resultaat zou je de angstige reactie kunnen wegnemen.

“Timing speelt een veel belangrijkere rol in de controle van angsten dan we voordien dachten”, voegt mede-auteur Dr Elizabeth Phelps toe.

Mijn eigen bevindingen:

Dat de koppeling tussen de negatieve emoties en de nare herinnering eenvoudig kan worden verbroken door middel van de zogenaamde ‘zwart-wit terugspoeltechniek’ hebben inmiddels velen aan den lijve ondervonden. En dat gaat vaak zelfs nog veel eenvoudiger en sneller dan het bericht hierboven doet geloven. Weer een stukje erkenning voor NLP en hypnose dus.

Wil je zelf eens voelen hoe het werkt? Doe dan de!

Pin It on Pinterest