Het nut van angst

 

angst krijg je niet zomaar

 

  • ‘Out of the blue’ een paniekaanval krijgen;
  • Van de ene op de andere dag geen oog meer dicht doen;
  • Bij ieder pijntje denken dat er iets heel ernstigs aan de hand is, etc.

 

1 op de 5 mensen krijgt er vroeger of later mee te maken. Ook ik heb een tijdje bij die groep mensen met angstklachten gehoord. Zomaar opeens kreeg ik het benauwd. Iets waar ik tot op dat moment nog nooit over hebt nagedacht had, werd plotseling een heel eng idee. En BAM! De paniek sloeg toe!

 

Het leek zo onschuldig. Een bezoekje aan een doolhof op de kermis. Totdat ik het stemmetje in mijn hoofd  hoorde zeggen:

“Wat als ik er niet snel uitkom?”

Mijn onbewuste raakte op dreef en de verontrustende gedachte zorgde voor transpireren, hartkloppingen en duizeligheid.

“Wat als ik hier flauw ga vallen?”

 

Als je eenmaal die kant op gaat denken, ga je de gekste scenario’s serieus nemen:

  • Wat als ik die tunnel inrijd en er ontstaat een file en ik kan er niet meer uit?

  • Wat als mijn vliegtuig neerstort?

  • Wat als een tegenligger niet goed uitkijkt?

  • Wat als ze me uitlachen?

 

Opeens kun je dat soort gedachten niet meer van je afzetten, zo lijkt het. Maar toch geloof ik zo langzamerhand niet meer dat dit zo ‘opeens’ gebeurt. Er zit vaak meer achter…

 

Voordat ik last kreeg van angst en hyperventilatie, rende ik mezelf op allerlei vlakken voorbij. Als je er middenin zit, heb je dat vaak niet door.  Zo merk je niet dat je langzaam maar zeker steeds verder afdwaalt van je eigen pad.

Je laat je misschien teveel beïnvloeden door de mening van anderen. Je vergelijkt jezelf continu of bent ontevreden of kritisch over jezelf, je lichaam, je functioneren. Je hebt het idee dat je niet kunt voldoen aan verwachtingen van jezelf of van je omgeving.

Je vraagt veel, heel veel van jezelf. Het onmogelijke misschien?

 

Vroeg of laat komt de rekening …

En dat kan niet zomaar ongestraft doorgaan. Eens zul je de rekening een keer moeten betalen. Achteraf gezien was het nodig dat ik tot stoppen werd gebracht. Blijkbaar benauwde mijn leven van dat moment me onbewust. En mijn angst en hyperventilatie zorgden dat ik wel moest gaan liggen en bewust leren ademhalen.

Achteraf  ben ik er dankbaar voor. Want nu zie ik hoe door mijn tijdelijke hyperventilatie allerlei nieuwe  dingen op mijn pad kwamen die perfect bij me bleken te passen. Ik werd gedwongen op zoek te gaan naar manieren om meer rust en ontspanning te krijgen en ontdekte Yoga en Qi Gong.

Ik was in die tijd net gestart met een NLP-opleiding en kon direct ervaren hoe ik daarmee mijn eigen angstklachten kon oplossen. Ik leerde over de kracht van het onbewuste en ging me verdiepen in hypnose. Ik ging allerlei boeken lezen over persoonlijke ontwikkeling. Ik merkte hoe perfectionistisch ik was en hoe ik mezelf onbewust steeds verder uitputte. Pas toen ik dat doorkreeg, kon ik ermee stoppen.

 

Doodlopende weg

doodlopende weg

 

Ik spreek veel mensen met fobieën en angsten zoals paniekaanvallen, hyperventilatie, hypochondrie, etc. Vaak is het een kwestie van een paar minuten doorvragen en dan blijkt dat ook hun klachten niet op zichzelf staan.

Ik zie angsten dan ook niet als onze vijanden, maar als richtingaanwijzers. Je kunt de angstsymptomen direct gaan bestrijden, maar dan is de kans groot dat het probleem zich alleen maar verplaatst. Dat het een doodlopende weg blijkt te zijn.

Een angst duidt vaak op een bepaalde onvrede en helpt deze te herkennen zodat je in actie kunt komen, een andere afslag kunt nemen.

 

 

old way new wayIk hoop altijd dat angstklachten iemand aanzetten tot denken en veranderen. Loop je jezelf voorbij? Put je jezelf uit? Ben je ontevreden, onzeker? Het hangt allemaal met elkaar samen.

De ene angst kan (zoals bij mij het geval was) een dieper probleem maskeren. Maar wanneer je ontdekt hoe je je leven meer in eigen hand kunt gaan nemen en je meer gaat richten op wat JIJ wilt, dan kan de angst zich overgeven.

Want dan heeft hij zijn doel bereikt:

Jou doen inzien of laten voelen dat er iets moest veranderen: JIJ!

 

 

Hoe laat jij je angst achter je en vind je jouw eigen weg?

Wil jij graag van je angsten af en veranderen, maar weet je niet hoe? Ik ben er min of meer ‘bij toeval’ achtergekomen waar mijn angsten mee te maken hadden. En ik volgde op het juiste moment de juiste opleiding om mezelf te helpen.

Maar ja, misschien heb jij dat geluk net niet. In dat geval kan ik je in ieder geval adviseren om contact met mij te zoeken. Want ik weet inmiddels heel goed hoe je erachter kunt komen wat je onbewuste nog voor jou verborgen houdt. Die angst heb je echt niet voor niets. Het wordt tijd om uit te vinden wat die jou wil zeggen en je leven een nieuwe kant op te sturen.

Ik weet zeker dat wanneer je de boodschap serieus neemt, jouw angst als sneeuw voor de zon zal oplossen!

 

 

DIT ARTIKEL DELEN IS LIEF ☼

 

Pin It on Pinterest