Veel gebruikers van antidepressiva hebben last van bijwerkingen

antidepressiva niet onschuldigDit blijkt uit een enquête van het consumentenprogramma Radar. Meer dan tweederde van de elfduizend mensen die de vragenlijst invulden gaven aan last van bijwerkingen te hebben.

Zeventig procent van de mensen kreeg destructieve gedachten of werd agressief. Ook in het verkeer werden mensen roekelozer. Meer dan een op de vijf gebruikers van antidepressiva kreeg suïcidale gedachten.

In Nederland slikken bijna een miljoen mensen antidepressiva. Vanaf 2000 is dit met zeven procent toegenomen, meldt Radar.

Antidepressiva niet onschuldig

Antidepressiva zijn dus niet zo onschuldig als velen ons willen doen geloven. Het is goed om te lezen dat dit opnieuw is vastgesteld. Het zijn medicijnen en ze bestrijden uiteindelijk slechts de symptomen. Dit blijkt ook vaak als mensen toch willen minderen of stoppen terwijl er niet aan de oorzaak van hun klachten is gewerkt. De klachten komen dan vaak gewoon weer terug.

Breintraining: een natuurlijk alternatief

Daarom pleit ik ervoor dat mensen eerst op zoek gaan naar een natuurlijke manier om hun problemen aan te pakken. Het aanleren van een aantal gemakkelijke NLP-technieken is verbazingwekkend genoeg vaak een hele doeltreffende manier om negatieve emoties zelf onder controle te krijgen. Dit kan ook wanneer iemand al antidepressiva slikt.

Ik zal iemand nooit aanraden zomaar te stoppen en al helemaal niet zonder begeleiding van de voorschrijvend arts. Maar het kan geen kwaad om tegelijkertijd je eigen brein te trainen, zodat je op een later moment, wanneer de tijd daarvoor rijp is geleidelijk kunt minderen of zelfs helemaal stoppen met de medicijnen.

Pin It on Pinterest