Als angst regeert, zijn er verschillende opties. Dit is hoe ons brein werkt bij angst:

  • Je gaat vechten
  • Je gaat vluchten
  • Je gaat ‘bevriezen

En wat gebeurt er niet?
Helder denken. Dat is dan volledig uit beeld. Je kunt daar niet bij. Je moet je voorstellen, als jouw systeem denkt dat je in levensgevaar bent, ga je natuurlijk niet eens even rustig de situatie analyseren of contact maken met je intuïtie. Laat staan met het Universum of met je gidsen.

Angst zorgt voor paniekvoetbal. Vastklampen. Angstzweet. Een hoge ademhaling. Stress tot en met.
Heel ongezond.
Zeker als je toch al weinig adem kunt halen. En het zelfs van overheidswege verboden wordt!

Angst creëren is een bekend controlemechanisme.
Velen maken er handig gebruik van.
In alle lagen van de maatschappij.
Ja, ook hogerop.
Ja, ook de mensen van wie jij denkt dat ze het beste met je voor zouden moeten hebben, weten haarfijn hoe angst werkt.

Ik vind het belangrijk om mijn eigen kinderen ook te leren hoe angst werkt. Hoe ons brein werkt. En .. nog belangrijker misschien. Hoe vertrouwen werkt. Hoe liefde werkt. En hoe intuïtie en ons gevoel hele goede raadgevers zijn. Die ons alles kunnen vertellen wat we nodig hebben.

Maar voordat ik dat aan ze kon overbrengen, moest ik eerst zelf ‘terug naar school’. Want op mijn reguliere opleidingen, leerde ik niets over angst. Dan kun je wel papiertjes hebben gehaald die indruk maken op anderen. Een diploma, een bul. Maar als je nooit hebt geleerd te leven vanuit vertrouwen, kunnen ze behoorlijk waardeloos blijken te zijn. Voor je het weet constateer je na jaren dat je weliswaar op papier geslaagd bent, maar dat je je van binnen leeg, ongelukkig en gefrustreerd voelt. Story of my life.

Angst maakte dat ik het leven leidde dat anderen voor mij zagen.
Angst maakte dat ik daar bovendien jarenlang in bleef hangen.
Angst maakte dat ik iedereen geloofde en vertrouwde en hoog had zitten… behalve mezelf.

Ik was volledig de weg kwijt. Had geen idee wie ik was. En iedereen kon me alles wijsmaken. Wie was ik nou helemaal?

Gelukkig was het niet einde verhaal. Maar begon mijn leven eigenlijk pas echt toen ik op dat dieptepunt zat. Never waste a good crisis!

Weet je. Ik ben eigenlijk heel blij met deze hele Coronacrisis. Niet op alle fronten, begrijp me niet verkeerd. Als je kijkt naar individuele gevallen,zijn er altijd slachtoffers. Op wat voor manier dan ook. En dat betreur ik. En voor hen voel ik compassie.

Maar als je naar het grotere plaatje kijkt, brengt dit ons heel veel. Als je durft uit te zoomen, zie je nu dat de meerderheid van de mensen zich laat regeren door angst. Ze geven relatief gemakkelijk (het is ook heel vernuftig opgebouwd) hun macht en vrijheid meer en meer weg. Omdat ze niet bij hun eigen gevoel kunnen. Niet meer zelf helder nadenken. Al hun vertrouwen buiten zichzelf leggen.

Hoe ENG is dat eigenlijk? Ik persoonlijk moet er niet aan denken. Want zo word je onderdeel van andermans plannen. Dat heeft nooit bij mij gepast. En ik gok, als je eerlijk naar jezelf bent, dat jij dat diep in je hart ook niet wilt.

Maar ja. Hoe blijf je uit die valkuil? Of moet ik zeggen slangenkuil?

Ten eerste door te doorzien dat dit aan de hand is. Dat de stress, de onzekerheid en de angst jou in hun greep hebben.
Ten tweede door te erkennen dat je daardoor heel gemakkelijk te beïnvloeden bent. Dat je je laat leiden door de mening van anderen. Dat je bang bent om voor gek versleten te worden, alleen te komen te staan, dat dingen in elkaar storten in je leven, dat het niet meer goed komt.
Ten derde door te beseffen dat je zo jezelf meer en meer kwijtraakt. En daar word je ziel niet zo blij van. Dat was nooit de bedoeling. Tijdelijk wel. Maar het was ook de bedoeling dat je tot inkeer zou komen. Uiteindelijk.
En door daar dan tenslotte iets aan te doen. Want dit gaat niet zomaar vanzelf anders worden.

Het bovenstaande proces is heel begrijpelijk. Angst zit in ons allemaal. Het controleert ons allemaal. Maar gelukkig kun je dus leren daar paal en perk aan te stellen. Te besluiten: Ho, tot hier en niet verder. Genoeg is genoeg.
Ik ben mezelf dankbaar dat ik al een jaartje of 15 geleden ben begonnen om dit te doorzien en hieraan te werken. En wat heb ik er veel over geleerd.

Blijkbaar was dit alles een voorbereiding voor de tijd waar we nu inzitten. Want oh, wat komt dit alles mij nu goed van pas.
Ik heb deze ‘exercitie’ nu zo vaak zelf en met anderen gedaan, dat ik precies zie dat het patroon steeds hetzelfde is.

Ik weet nu wat nodig is om te komen van angst (gevangenschap) naar liefde en vertrouwen (vrijheid).
En dat dit je autonomie gaat opleveren. Wat betekent dat JIJ ZELF gaat bepalen wat JIJ WILT in je leven. En dat je daar elke dag keuzes in kunt maken. En dat hoe vaker je dat doet, des te beter je dat afgaat.

Waarom ben ik nu blij met deze crisis?
Omdat wij mensen nu massaal gedwongen worden deze shift te maken. Van angst en vertrouwen in mensen en dingen buiten ons, naar vertrouwen op  onszelf.
Daarvoor is nodig dat we ontdekken wie we wérkelijk zijn en dat we afscheid nemen van alle waanideeën die we tot op de dag van vandaag voor waar hebben aangenomen.
En dat zijn er heeeeeeel veel, zo heb ik afgelopen jaren ontdekt.

  • Hoe kan je zielsgelukkig worden, als jij nooit praat met je ziel?
  • Hoe kan jij energie krijgen van dingen die je uitputten en niet bij je passen?
  • Hoe kan jij blij worden van een leven dat niet is ingericht naar jouw waarden en idealen?

Dat. Is. Onmogelijk!

Probeer je dat toch, dan krijg je van alle kanten seinen dat er iets ‘niet klopt’.
Je lichaam zal zich tegen je lijken te keren,. Dat is niet zo, het helpt je, maar zo voelt het natuurlijk niet als jij klachten, pijntjes of ziekten ontwikkelt.
Relaties zullen moeizaam zijn of stranden en dingen die niet bij je passen, zullen je ‘afgenomen’ worden.
Alles in een poging om je op het pad te krijgen dat voor jou is uitgestippeld.
Maar dat je bent vergeten.

Dit is waar mijn online programma Stap in de Rol van je Leven over gaat.

In 2020 heb ik naast de liveversie ook een online traject gemaakt van dit progamma, bestaande uit 16 lessen. Je kunt dit programma volgen in De Zonnebank. 

Onder actueel kun je zien wanneer de deuren van De Zonnebank open zijn. En ook lees je daar welke programma’s ik komende tijd live ondersteun.  

Actueel

Nazomerproject 'Sunny Side Up 2021'

De zomer(vakantie) is (bijna) voorbij en je merkt hoe moeilijk het is om de zorgeloosheid vast te houden. Anderhalf jaar verwarring, angst en chaos hebben hun tol geëist en dat is natuurlijk niet zomaar weg met een paar dagen of weekjes afleiding.

Overal om je heen zie en voel je zwaarte, angst, verwoesting. Het kost moeite om je daardoor niet uit het veld te laten slaan.

Hoe gaat het najaar eruit zien? Wat staat ons komende maanden allemaal nog te wachten? Nog meer angst? Nog meer verdeeldheid en oordelen? Nog meer conflicten, branden, overstromingen?

Ja, het hoort er vast allemaal bij, maar dat wil niet zeggen dat je er af en toe niet moedeloos van wordt. Hoe hou je dit vol? 

Sunny Side Up

Zelf ben ik nét terug van een heerlijke vakantie in de zon. En ook ik merk het contrast tussen daar en weer terug hier. Tussen het lichte, luchtige leven en 'de realiteit' van alledag.

Bijna liet ik me naar beneden trekken door de waan van de dag. Tot ik bedacht: "Maar wacht eens even. Ik heb een keuze!" Immers: Dé toekomst bestaat niet. Net zo min als dé realiteit. Wel heeft iedereen een persoonlijke realiteit. En hoe jij die ervaart, daar heb je zo ongelofelijk veel invloed op.

Hoe? Dat is een kwestie van bewust(er) zijn en bewust(er) worden. Oftewel:

  • Afscheid durven nemen van wat je denkt te weten;
  • Je openstellen voor nieuwe kennis, informatie en manieren van doen;
  • Breken met oude patronen, niet langer blijven doen wat je denkt dat hoort of moet;
  • Je energie verhogen door je ballast op te ruimen zodat je verlangens en dromen aan het woord kunnen komen.

Jouw nieuwe wereld, die is er. Nu al. Precies waar jij bent. De nieuwe mogelijkheden in je wereld zijn er ook al. Ergens. De vraag is: Ervaar jij het al? Of bevindt dit zich nog buiten jouw realiteit?

Laten we komende weken gebruiken om meer en meer licht in jou en jouw realiteit te brengen. Door te doen wat aandacht vraagt en nodig is. En door te focussen op waar je hart van gaat dansen. Zodat jij door die deur kunt stappen en ervaren:

Yes ... ik leef met mijn leven met de Sunny Side Up!

Op maandag 23 augustus start ik in De Zonnebank met Sunny Side Up, zoals het er nu naar uitziet een project van ruim 6 weken (tot 1 oktober).

Wanneer je wilt kiezen voor meer licht, betekent dit automatisch dat er ook meer duisternis aan het licht zal komen. Dat is pittig. Om hier doorheen te werken vergt moed, vertrouwen, geduld, zelfcompassie en doorzettingsvermogen.

Hoe fijn is het als je dat niet alleen hoeft te doen? Ik ben er voor je in De Zonnebank, net als al die andere gecommitteerde, enthousiaste, liefdevolle ondersteunende Zonnebankers.

Doe je mee?

Sluit je aan bij de Zon in je Leven Podcast Community en ontvang dit audiobook

PRIMA is Perfect
Jij bent Perfect
En als je dat leert v o e l e n
Schijnt de Zon
Iedere dag!

Zo start ik meestal mijn podcast. Sinds juni 2018 maak ik vrijwel wekelijks een nieuwe aflevering, soms vaker. Ik vind het belangrijk om je te doen beseffen dat alles staat en valt met echt durven voelen wat er in je omgaat. Onder ogen durven zien dat je last hebt van angst en onzekerheden (perfectionisme). Dat leren voelen. En daar helemaal oké mee leren zijn. Voor velen een enorme uitdaging! Want we worden geprogrammeerd om vooral vanuit onze ratio te leven en onze gevoelens en emoties te begraven. 

Ik laat jou graag via mijn persoonlijke verhalen en ervaringen zien (of beter gezegd horen in dit geval) op hoeveel vlakken jij het jezelf moeilijk maakt in je leven. En hoe het anders kan.

Wil jij al luisterend bewuster worden? Zowel van jezelf, wie jij bent, maar ook van wat er momenteel allemaal speelt in de wereld en wat jouw plek binnen dat geheel is?  Abonneer je dan nu op mijn podcast en mis geen aflevering!

Pin It on Pinterest