Als angst regeert, zijn er verschillende opties. Dit is hoe ons brein werkt bij angst:

  • Je gaat vechten
  • Je gaat vluchten
  • Je gaat ‘bevriezen

En wat gebeurt er niet?
Helder denken. Dat is dan volledig uit beeld. Je kunt daar niet bij. Je moet je voorstellen, als jouw systeem denkt dat je in levensgevaar bent, ga je natuurlijk niet eens even rustig de situatie analyseren of contact maken met je intuïtie. Laat staan met het Universum of met je gidsen.

Angst zorgt voor paniekvoetbal. Vastklampen. Angstzweet. Een hoge ademhaling. Stress tot en met.
Heel ongezond.
Zeker als je toch al weinig adem kunt halen. En het zelfs van overheidswege verboden wordt!

Angst creëren is een bekend controlemechanisme.
Velen maken er handig gebruik van.
In alle lagen van de maatschappij.
Ja, ook hogerop.
Ja, ook de mensen van wie jij denkt dat ze het beste met je voor zouden moeten hebben, weten haarfijn hoe angst werkt.

Ik vind het belangrijk om mijn eigen kinderen ook te leren hoe angst werkt. Hoe ons brein werkt. En .. nog belangrijker misschien. Hoe vertrouwen werkt. Hoe liefde werkt. En hoe intuïtie en ons gevoel hele goede raadgevers zijn. Die ons alles kunnen vertellen wat we nodig hebben.

Maar voordat ik dat aan ze kon overbrengen, moest ik eerst zelf ‘terug naar school’. Want op mijn reguliere opleidingen, leerde ik niets over angst. Dan kun je wel papiertjes hebben gehaald die indruk maken op anderen. Een diploma, een bul. Maar als je nooit hebt geleerd te leven vanuit vertrouwen, kunnen ze behoorlijk waardeloos blijken te zijn. Voor je het weet constateer je na jaren dat je weliswaar op papier geslaagd bent, maar dat je je van binnen leeg, ongelukkig en gefrustreerd voelt. Story of my life.

Angst maakte dat ik het leven leidde dat anderen voor mij zagen.
Angst maakte dat ik daar bovendien jarenlang in bleef hangen.
Angst maakte dat ik iedereen geloofde en vertrouwde en hoog had zitten… behalve mezelf.

Ik was volledig de weg kwijt. Had geen idee wie ik was. En iedereen kon me alles wijsmaken. Wie was ik nou helemaal?

Gelukkig was het niet einde verhaal. Maar begon mijn leven eigenlijk pas echt toen ik op dat dieptepunt zat. Never waste a good crisis!

Weet je. Ik ben eigenlijk heel blij met deze hele Coronacrisis. Niet op alle fronten, begrijp me niet verkeerd. Als je kijkt naar individuele gevallen,zijn er altijd slachtoffers. Op wat voor manier dan ook. En dat betreur ik. En voor hen voel ik compassie.

Maar als je naar het grotere plaatje kijkt, brengt dit ons heel veel. Als je durft uit te zoomen, zie je nu dat de meerderheid van de mensen zich laat regeren door angst. Ze geven relatief gemakkelijk (het is ook heel vernuftig opgebouwd) hun macht en vrijheid meer en meer weg. Omdat ze niet bij hun eigen gevoel kunnen. Niet meer zelf helder nadenken. Al hun vertrouwen buiten zichzelf leggen.

Hoe ENG is dat eigenlijk? Ik persoonlijk moet er niet aan denken. Want zo word je onderdeel van andermans plannen. Dat heeft nooit bij mij gepast. En ik gok, als je eerlijk naar jezelf bent, dat jij dat diep in je hart ook niet wilt.

Maar ja. Hoe blijf je uit die valkuil? Of moet ik zeggen slangenkuil?

Ten eerste door te doorzien dat dit aan de hand is. Dat de stress, de onzekerheid en de angst jou in hun greep hebben.
Ten tweede door te erkennen dat je daardoor heel gemakkelijk te beïnvloeden bent. Dat je je laat leiden door de mening van anderen. Dat je bang bent om voor gek versleten te worden, alleen te komen te staan, dat dingen in elkaar storten in je leven, dat het niet meer goed komt.
Ten derde door te beseffen dat je zo jezelf meer en meer kwijtraakt. En daar word je ziel niet zo blij van. Dat was nooit de bedoeling. Tijdelijk wel. Maar het was ook de bedoeling dat je tot inkeer zou komen. Uiteindelijk.
En door daar dan tenslotte iets aan te doen. Want dit gaat niet zomaar vanzelf anders worden.

Het bovenstaande proces is heel begrijpelijk. Angst zit in ons allemaal. Het controleert ons allemaal. Maar gelukkig kun je dus leren daar paal en perk aan te stellen. Te besluiten: Ho, tot hier en niet verder. Genoeg is genoeg.
Ik ben mezelf dankbaar dat ik al een jaartje of 15 geleden ben begonnen om dit te doorzien en hieraan te werken. En wat heb ik er veel over geleerd.

Blijkbaar was dit alles een voorbereiding voor de tijd waar we nu inzitten. Want oh, wat komt dit alles mij nu goed van pas.
Ik heb deze ‘exercitie’ nu zo vaak zelf en met anderen gedaan, dat ik precies zie dat het patroon steeds hetzelfde is.

Ik weet nu wat nodig is om te komen van angst (gevangenschap) naar liefde en vertrouwen (vrijheid).
En dat dit je autonomie gaat opleveren. Wat betekent dat JIJ ZELF gaat bepalen wat JIJ WILT in je leven. En dat je daar elke dag keuzes in kunt maken. En dat hoe vaker je dat doet, des te beter je dat afgaat.

Waarom ben ik nu blij met deze crisis?
Omdat wij mensen nu massaal gedwongen worden deze shift te maken. Van angst en vertrouwen in mensen en dingen buiten ons, naar vertrouwen op  onszelf.
Daarvoor is nodig dat we ontdekken wie we wérkelijk zijn en dat we afscheid nemen van alle waanideeën die we tot op de dag van vandaag voor waar hebben aangenomen.
En dat zijn er heeeeeeel veel, zo heb ik afgelopen jaren ontdekt.

  • Hoe kan je zielsgelukkig worden, als jij nooit praat met je ziel?
  • Hoe kan jij energie krijgen van dingen die je uitputten en niet bij je passen?
  • Hoe kan jij blij worden van een leven dat niet is ingericht naar jouw waarden en idealen?

Dat. Is. Onmogelijk!

Probeer je dat toch, dan krijg je van alle kanten seinen dat er iets ‘niet klopt’.
Je lichaam zal zich tegen je lijken te keren,. Dat is niet zo, het helpt je, maar zo voelt het natuurlijk niet als jij klachten, pijntjes of ziekten ontwikkelt.
Relaties zullen moeizaam zijn of stranden en dingen die niet bij je passen, zullen je ‘afgenomen’ worden.
Alles in een poging om je op het pad te krijgen dat voor jou is uitgestippeld.
Maar dat je bent vergeten.

Dit is waar mijn online programma Stap in de Rol van je Leven over gaat.

Ik besloot in september: Nu gaan de deuren dicht en dat blijven ze.
Maar ik zie momenteel zoveel mensen worstelen.
En ik weet dat ik met mijn programma zoveel mensen een anker kan bieden en stappen kan laten zetten in de richting van vertrouwen en vrijheid.
Dat ik heb besloten om deze week de deuren te openen. Dat wil zeggen, tot en met woensdag.

Dit is een ENORME kans als je nu voelt dat je stuurloos bent.

Check de pagina die ik zo juist heb aangepast en waar ik een waanzinnig aanbod op heb gezet.
Om jou de kans te geven komende 6 maanden intensief aan jezelf te werken.
Ja, juist in deze tijd.
Want een crisis is geen slecht nieuws. Maar een enorme kans op beter.
Maar of jij die kans grijpt, is natuurlijk aan jou.

Je leest op die pagina ook reacties van deelnemers die nog middenin het programma zitten. En die reacties zijn echt zo gaaf om te lezen.
Als jij ook voelt dat je deze crisis wilt gebruiken om intern orde op zaken te stellen zodat je nooit meer terug hoeft naar een normaal waar je toch al niet zielsgelukkig van werd (waarom zou je genoegen nemen met minder!!!), dan ben je van harte welkom om het programma in jouw tempo te volgen.

En het leuke is, je kunt komende weken gewoon aanhaken bij de lives die ik geef, want die zijn prima te volgen zonder voorkennis. Je leert zoveel, alleen al door te kijken hoe ik anderen live coach in de uitzendingen. Want uiteindelijk zijn we allemaal mens en lijken we zo ongelofelijk op elkaar.
Dat is een hartverwarmend gegeven.
En daarom heb ik er zoveel vertrouwen in dat we dit jaar enorme stappen zetten op weg naar een SAMENLEVING met veel meer liefde en verbinding dan in tijden het geval is geweest. Ook al lijkt dat nu misschien verder weg dan ooit. Schijn bedriegt, vergis je niet!

Hele fijne dag en veel liefs.

En wie weet tot snel bij Stap in de Rol van je Leven online.

ps: deuren sluiten woensdagavond weer!

 

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly

Pin It on Pinterest