Als angst regeert, zijn er verschillende opties. Dit is hoe ons brein werkt bij angst:

  • Je gaat vechten
  • Je gaat vluchten
  • Je gaat ‘bevriezen

En wat gebeurt er niet?
Helder denken. Dat is dan volledig uit beeld. Je kunt daar niet bij. Je moet je voorstellen, als jouw systeem denkt dat je in levensgevaar bent, ga je natuurlijk niet eens even rustig de situatie analyseren of contact maken met je intuïtie. Laat staan met het Universum of met je gidsen.

Angst zorgt voor paniekvoetbal. Vastklampen. Angstzweet. Een hoge ademhaling. Stress tot en met.
Heel ongezond.
Zeker als je toch al weinig adem kunt halen. En het zelfs van overheidswege verboden wordt!

Angst creëren is een bekend controlemechanisme.
Velen maken er handig gebruik van.
In alle lagen van de maatschappij.
Ja, ook hogerop.
Ja, ook de mensen van wie jij denkt dat ze het beste met je voor zouden moeten hebben, weten haarfijn hoe angst werkt.

Ik vind het belangrijk om mijn eigen kinderen ook te leren hoe angst werkt. Hoe ons brein werkt. En .. nog belangrijker misschien. Hoe vertrouwen werkt. Hoe liefde werkt. En hoe intuïtie en ons gevoel hele goede raadgevers zijn. Die ons alles kunnen vertellen wat we nodig hebben.

Maar voordat ik dat aan ze kon overbrengen, moest ik eerst zelf ’terug naar school’. Want op mijn reguliere opleidingen, leerde ik niets over angst. Dan kun je wel papiertjes hebben gehaald die indruk maken op anderen. Een diploma, een bul. Maar als je nooit hebt geleerd te leven vanuit vertrouwen, kunnen ze behoorlijk waardeloos blijken te zijn. Voor je het weet constateer je na jaren dat je weliswaar op papier geslaagd bent, maar dat je je van binnen leeg, ongelukkig en gefrustreerd voelt. Story of my life.

Angst maakte dat ik het leven leidde dat anderen voor mij zagen.
Angst maakte dat ik daar bovendien jarenlang in bleef hangen.
Angst maakte dat ik iedereen geloofde en vertrouwde en hoog had zitten… behalve mezelf.

Ik was volledig de weg kwijt. Had geen idee wie ik was. En iedereen kon me alles wijsmaken. Wie was ik nou helemaal?

Gelukkig was het niet einde verhaal. Maar begon mijn leven eigenlijk pas echt toen ik op dat dieptepunt zat. Never waste a good crisis!

Weet je. Ik ben eigenlijk heel blij met deze hele Coronacrisis. Niet op alle fronten, begrijp me niet verkeerd. Als je kijkt naar individuele gevallen,zijn er altijd slachtoffers. Op wat voor manier dan ook. En dat betreur ik. En voor hen voel ik compassie.

Maar als je naar het grotere plaatje kijkt, brengt dit ons heel veel. Als je durft uit te zoomen, zie je nu dat de meerderheid van de mensen zich laat regeren door angst. Ze geven relatief gemakkelijk (het is ook heel vernuftig opgebouwd) hun macht en vrijheid meer en meer weg. Omdat ze niet bij hun eigen gevoel kunnen. Niet meer zelf helder nadenken. Al hun vertrouwen buiten zichzelf leggen.

Hoe ENG is dat eigenlijk? Ik persoonlijk moet er niet aan denken. Want zo word je onderdeel van andermans plannen. Dat heeft nooit bij mij gepast. En ik gok, als je eerlijk naar jezelf bent, dat jij dat diep in je hart ook niet wilt.

Maar ja. Hoe blijf je uit die valkuil? Of moet ik zeggen slangenkuil?

Ten eerste door te doorzien dat dit aan de hand is. Dat de stress, de onzekerheid en de angst jou in hun greep hebben.
Ten tweede door te erkennen dat je daardoor heel gemakkelijk te beïnvloeden bent. Dat je je laat leiden door de mening van anderen. Dat je bang bent om voor gek versleten te worden, alleen te komen te staan, dat dingen in elkaar storten in je leven, dat het niet meer goed komt.
Ten derde door te beseffen dat je zo jezelf meer en meer kwijtraakt. En daar word je ziel niet zo blij van. Dat was nooit de bedoeling. Tijdelijk wel. Maar het was ook de bedoeling dat je tot inkeer zou komen. Uiteindelijk.
En door daar dan tenslotte iets aan te doen. Want dit gaat niet zomaar vanzelf anders worden.

Het bovenstaande proces is heel begrijpelijk. Angst zit in ons allemaal. Het controleert ons allemaal. Maar gelukkig kun je dus leren daar paal en perk aan te stellen. Te besluiten: Ho, tot hier en niet verder. Genoeg is genoeg.
Ik ben mezelf dankbaar dat ik al een jaartje of 15 geleden ben begonnen om dit te doorzien en hieraan te werken. En wat heb ik er veel over geleerd.

Blijkbaar was dit alles een voorbereiding voor de tijd waar we nu inzitten. Want oh, wat komt dit alles mij nu goed van pas.
Ik heb deze ‘exercitie’ nu zo vaak zelf en met anderen gedaan, dat ik precies zie dat het patroon steeds hetzelfde is.

Ik weet nu wat nodig is om te komen van angst (gevangenschap) naar liefde en vertrouwen (vrijheid).
En dat dit je autonomie gaat opleveren. Wat betekent dat JIJ ZELF gaat bepalen wat JIJ WILT in je leven. En dat je daar elke dag keuzes in kunt maken. En dat hoe vaker je dat doet, des te beter je dat afgaat.

Waarom ben ik nu blij met deze crisis?
Omdat wij mensen nu massaal gedwongen worden deze shift te maken. Van angst en vertrouwen in mensen en dingen buiten ons, naar vertrouwen op  onszelf.
Daarvoor is nodig dat we ontdekken wie we wérkelijk zijn en dat we afscheid nemen van alle waanideeën die we tot op de dag van vandaag voor waar hebben aangenomen.
En dat zijn er heeeeeeel veel, zo heb ik afgelopen jaren ontdekt.

  • Hoe kan je zielsgelukkig worden, als jij nooit praat met je ziel?
  • Hoe kan jij energie krijgen van dingen die je uitputten en niet bij je passen?
  • Hoe kan jij blij worden van een leven dat niet is ingericht naar jouw waarden en idealen?

Dat. Is. Onmogelijk!

Probeer je dat toch, dan krijg je van alle kanten seinen dat er iets ‘niet klopt’.
Je lichaam zal zich tegen je lijken te keren,. Dat is niet zo, het helpt je, maar zo voelt het natuurlijk niet als jij klachten, pijntjes of ziekten ontwikkelt.
Relaties zullen moeizaam zijn of stranden en dingen die niet bij je passen, zullen je ‘afgenomen’ worden.
Alles in een poging om je op het pad te krijgen dat voor jou is uitgestippeld.
Maar dat je bent vergeten.

Dit is waar mijn online programma Stap in de Rol van je Leven over gaat.

In 2020 heb ik naast de liveversie ook een online traject gemaakt van dit progamma, bestaande uit 16 lessen. Je kunt dit programma volgen in De Zonnebank. 

Onder actueel kun je zien wanneer de deuren van De Zonnebank open zijn. En ook lees je daar welke programma’s ik komende tijd live ondersteun.  

Actueel

Nieuwe Community 

PRIMA is Perfect was jarenlang mijn motto. En wat heeft het me veel gebracht. Maar het leven gaat door. Groei gaat door. Inzichten gaan door. 

Omdat PRIMA is Perfect niet meer helemaal de lading dekt, ben ik momenteel bezig om met een frisse blik naar mijn business te kijken. Daar komt straks ook een nieuwe vlag bij, maar die heb ik nog niet helder. PRIMA is Perfect valt daar dan nog steeds onder.... maar welke kant gaat ie op wapperen?

Vooralsnog heb ik dit bedacht: Alles is Perfect. Dat is dan ook meteen de nieuwe naam van de Community die ik een paar weken geleden heb gestart om mijn hersenspinsels en inspiratie te delen. 

Hoezo: Alles is Perfect?!!???

Als je zegt: "Astrid, waar héb je het over!?" dan snap ik die reactie helemaal. En toch meen ik het en voel ik het ook zo.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen pijn bestaat, geen strijd, geen verdriet, geen onrecht. Maar ik heb afgelopen jaren heel intens mogen ervaren dat het Universum vanuit menselijk mierenperspectiefje niet te bevatten is. Hoe hard we ook proberen dat te ontkennen en doen alsof wij heer en meester zijn hier op aarde. 

Dit inzien betekent: bye bye controledrang en hello overgave en vertrouwen. Lifechanging voor mij! 

Momenteel werk ik aan een nieuwe website en nieuw aanbod zodat ik dit veel beter aan je kan uitleggen en mijn ervaring met jou kan delen en je kan helpen om ook steeds meer zo in het leven te leren staan:
Vol plezier en vertrouwen, als een blij en onbevangen kind. 

Wil je hier nu al van proeven? Word dan lid van mijn nieuwe Community "Alles is Perfect". 

100 dagen Oncomfortabel Lang Mediteren 2022

Ik ga net als in 2019 - weer een challenge met mezelf aan: 100 dagen achter elkaar mediteren. Oncomfortabel lang. 

Toen heeft het me heel veel gebracht, al ben ik toen na 17 dagen gestopt met mijn filmpjes, omdat ik tijd nodig had om alles te integreren. Ik ben benieuwd naar deze nieuwe ronde. En ... jij kunt gewoon aanhaken als je wilt. In deze video vertel ik je meer!

Wil je meer weten over deze Challenge en hoe je kunt meedoen?
Klik dan hier!

Groei is geen hoofdzaak! Jouw groeidiamanten zitten in je lijf!

Jarenlang heb ik me verdiept in mindset. In de werking van ons brein. Saboterende patronen opruimen. En ik zag al dat VOELEN eigenlijk het voornaamste was. En voor velen het allerengste om te durven doen.

Afgelopen 2 jaar heb ik me 'voelenderwijs' door een grote persoonlijke crisis heengeslagen. Gelukkig had ik al heel veel training gehad de jaren daarvoor, wat maakt dat ik in relatief korte tijd enorme transformaties heb ervaren.

En nu weet ik zeker: Voelen, datgene waar we het allerbangst voor zijn is de sleutel tot groei. En ik wil dolgraag dat we dit vol enthousiasme aandurven.

Als je het nooit geleerd hebt en je kent het niet, dan ben je er bang voor. Dan ga je het liever uit de weg. En daarmee ontzeg je jezelf eigenlijk het Leven zelf. Want wat je hier te doen hebt als mens is nou juist precies dit: Voelen. Ervaren. Alles. Helemaal. 

Drie jaar geleden startte ik mijn online academie: De Zonnebank met prachtige online programma's. Maar wat momenteel het allerbelangrijkste onderdeel van de Zonnebank is, zijn de wekelijkse Zooms, waarin ik samen met de deelnemers die spanningsvelden opzoek. De emoties die zo diep zitten, de angsten waar ze bang voor zijn.

 

En elke week weer gebeuren er wonderen. Ontladingen. Eigenlijk heel zacht en simpel. Dat je denkt: Was ik HIER NOU AL DIE TIJD BANG VOOR??? Heb ik me hierdoor jarenlang laten tegenhouden???? 

Wil je het ervaren? Je bent van harte welkom. Voor 70 euro ben je een maand lid tot wederopzegging en dat laatste kun je elke maand doen.  

Pin It on Pinterest