Iedereen kent wel de term burn out, maar nog steeds zijn (te) weinig mensen bekend met de term bijnieruitputting. Veel mensen met een burn-out hebben uitgeputte bijnieren. Want dat is wat er kan gebeuren als je volledig uitgeput raakt door stress, bijvoorbeeld veroorzaakt door slechte voeding, spanning of ingrijpende gebeurtenissen: je bijnieren kunnen het niet meer bijhouden. Met grote gevolgen!

Herken jij een of meer van onderstaande punten?

 • Je kunt moeilijk uit bed komen of bent vaak moe;
 • Je pept jezelf op met koffie, frisdrank of snacks;
 • Je hebt vaak de bekende middagdip;
 • Je geheugen is niet zo scherp, je lijkt vaker verstrooid;
 • Je hebt moeite besluiten te nemen;
 • ’s Avonds kom je weer tot leven;
 • Je hebt minder zin in seks;
 • Je hebt vaak trek in zoete of zoute dingen;
 • Je kunt je minder goed concentreren;
 • Je herstelt langzaam van ziekte, letsel of traumatische gebeurtenissen;
 • Je voelt je soms depressief of beleeft minder plezier aan het leven.

Als je hier dingen uit herkent, wil ik je attenderen op onderstaand boek van James L. Wilson:

bijnieruitputting

Bijnieruitputting – Het stresssyndroom van de 21e eeuw

 

Natuurlijk weten we allemaal wel dat stress heel slecht is voor onze gezondheid. Maar hoe dat nu precies in elkaar steekt heb ik nooit geleerd op school. Pas de laatste jaren wordt het me steeds duidelijker. Toen ik voor het eerst hoorde wat de functie is van onze bijnieren en welke gevolgen het kan hebben wanneer deze uitgeput raken, vielen bij mij ineens een heleboel kwartjes.

Ons lichaam heeft een beschermingsmechanisme om goed om te kunnen gaan met stress. Onze bijnieren spelen daar een hele belangrijke rol bij. Bij acute stress speelt de aanmaak van adrenaline een belangrijke rol.

Bij langdurige blootstelling aan stress is een hoofdrol weggelegd vooral het hormoon cortisol, dat onze bijnieren aanmaken. Wanneer langdurig te veel cortisol wordt aangemaakt, kan dat allerlei nare bijeffecten hebben voor onze gezondheid.

 

Negatieve gevolgen van een langdurig te hoog cortisolgehalte kunnen zijn:

 • zwaarder worden en lokale vetopslag
 • botontkalking
 • verhoogde bloedsuikerspiegel
 • dunnere huid
 • minder spieren
 • verminderde weerstand, etc. etc.

Heel veel van dit soort verschijnselen, beschouwen wij vaak als normaal. Of bijvoorbeeld als onderdeel van het ouder worden. Ik hoor in mijn omgeving veel vrouwen met dergelijke klachten die ze wijten aan de overgang. Maar je hoeft niet lijdzaam toe te zien hoe je lichaam langzaam ‘aftakelt’. Je kunt er wat aan doen om dat proces af te remmen en je beter te voelen!

 

OP = OP!

Wanneer die bijnieren heel lang heel veel cortisol hebben aangemaakt, raken ze uitgeput. Op een gegeven moment zullen ze niet meer zoveel cortisol kunnen aanmaken, terwijl je dat wel nodig hebt om de stress de baas te blijven. En niet alleen de bijnieren raken dan uitgeput, maar jij ook:  Je wordt moe, futloos of krijgt bijvoorbeeld depressieve klachten. Of andere symptomen uit het eerste rijtje waarmee ik dit artikel begon.

Wat is stressvol en bedreigt het functioneren van de bijnieren?

Misschien spelen er in jouw leven zonder dat je je ervan bewust bent ook wel factoren die een risico vormen?

Je kunt denken aan:

 • Te weinig slaap;
 • Ongezond eten;
 • Onvoldoende bewegen.

 

De tips in het boek kunnen je zeker helpen om je beter te gaan voelen. Zo kan bijvoorbeeld een bewuste levensstijl met gezonde voeding en beweging je al een heel eind op weg helpen.*

 

Voeding, beweging én …. die Gezonde Geest natuurlijk!

Maar gezond eten en bewegen alleen is niet voldoende. Lichaam en geest vormen een eenheid, die kun je niet los van elkaar zien. Lichamelijke en emotionele stress beïnvloeden elkaar.

Want, je kunt nog zo gezond eten en bewegen, ook dit soort factoren is van grote invloed op je gezondheid:

 • Stress op je werk;
 • Verlies van je baan;
 • Een hectisch gezinsleven;
 • Gepest worden;
 • Ziekte of verlies van een geliefde;
 • Scheiding;
 • Ruzies;
 • Verhuizing;
 • Een ongeluk of traumatische ervaring.

En ook dit zijn hele grote risicofactoren:

 • Jezelf voortdurend opjagen;
 • Proberen perfect te zijn;
 • Je voortdurende angst om te falen of niet goed genoeg te zijn;

 

Dus ook een perfectionist loopt het risico van bijnieruitputting!

Mensen met wie ik werk hebben last van overdreven perfectionisme of faalangst. En heel veel Nederlanders hebben dit ook, zonder dat ze het weten. Ze voelen dat ze zichzelf geestelijk en lichamelijk uitputten. Vaak gedurende een periode van jaren en jaren. En beseffen ergens ook heus wel dat ze daarmee hun gezondheid zeker geen goed doen.

Je kunt je voorstellen dat er een relatie ligt tussen het krijgen van een burn-out en jezelf op deze manier steeds verder uitputten, toch?

In het boek van James L. Wilson krijg je enorm veel bruikbare tips en aanwijzingen om ervoor te zorgen dat je je bijnieren weer gezond krijgt en dus de stress (en daarmee de roofbouw op je lichaam) achter je laat. Het gaat om tips op het gebied van voeding en leefstijl.

Helaas is het niet voor iedereen even gemakkelijk om aanpassingen te doen op deze gebieden. We kunnen het bewust wel willen, maar om het ook voor elkaar te krijgen, vraagt wel meer dan dat.

Enkele voorbeelden om dit te illustreren:

 • Een perfectionist kan vaak niet zomaar van de een op de andere dat stoppen met zijn gedrag;
 • Iemand met faalangst is niet zomaar van zijn angst af;
 • Niet iedereen kan zomaar overschakelen op gezondere voeding.

Onze emoties spelen namelijk een enorme rol bij dit alles. Wat je doet, doe je niet voor niets. Je hebt er echt wel een reden voor en daarom krijg je vaak niet zelf die knop zomaar om.

 

Maanden thuis met buikpijn door stress

Een indringend voorbeeld van hoe stress je lichaam volledig lam kan leggen, lees je in dit artikel dat ik eerder heb geschreven over mijn zoon, die rond zijn 12e maanden niet naar school kon. Achteraf bleek het allemaal een vorm van stress te zijn! Te wijten aan een naar bericht in zijn omgeving! 

 

Wat als je je eigen stress niet kunt thuisbrengen of oplossen?

Helaas zie ik nog wel vaak in de reguliere gezondheidszorg dat niet naar het totaalplaatje wordt gekeken. Hierdoor worden veel klachten niet in een groter verband bezien en aangepakt, maar geïsoleerd. En daardoor blijft een effectieve aanpak vaak helaas ook vaak uit.

Het is jammer dat huisartsen in hun opleiding niet de kennis krijgen die in dit boek wel wordt aangereikt. Bijnieruitputting is volgens mij niet een erkende diagnose in het reguliere circuit. Natuurlijk ga ik hiermee wel even kort door de bocht. Misschien kent jouw huisarts het wel of staat hij of zij open voor deze informatie? Het beste kun je gewoon jezelf eens verdiepen in deze materie, bv via dit boek of de links onderaan dit artikel.

Ook als je ontdekt dat je mogelijk last hebt van uitgeputte bijnieren is het niet  vanzelfsprekend dat je je eigen stressfactoren gemakkelijk zelf kunt oplossen. Misschien omdat je onbewuste tegenwerkt. (En met wilskracht alleen kom je er niet!)  Of wellicht omdat je überhaupt niet weet waar jouw stress nou eigenlijk vandaan komt.

In dit verband heb ik al getuige mogen zijn van de meest wonderlijke verhalen en ervaringen. Zo bleken veel klanten al jaren ongemerkt trauma’s en stress mee te zeulen uit hun vroegste jeugd, waar ze zich niet van bewust waren, maar waar ze wel last van hadden.

En het klinkt misschien ongelofelijk, maar ik heb zelfs mogen helpen hele vroege stress op te lossen: Uit de babytijd, tijd in de baarmoeder of zelfs nog daarvoor!

Zoiets ontdek je vaak niet op eigen houtje, laat staan dat je het zelf kunt oplossen! Maar het kan wel verklaren waarom mensen jarenlang onverklaarbare klachten hadden die oplossen wanneer de oorzaak wordt weggenomen.

Themamiddag Stress, Perfectionisme en Burn-out

Zaterdag 9 november a.s. geef ik een themamiddag over Stress, Perfectionisme en Burn-out. Dat zijn onderwerpen die ook alles te maken hebben met bijnieruitputting. Uiteraard gaan we niet meten of jouw bijnieren officieel uitgeput zijn, maar dat is volgens mij niet zo belangrijk. Het gaat erom hoe jij je voelt, of je veel van de bovengenoemde symptomen herkent en zo ja, dat je beseft dat de rol van jouw emotionele welzijn cruciaal is in het creëren van veel ongezonde stress.

Meer informatie over deze middag kun je lezen op deze pagina: https://zoninjeleven.nl/perfectionisme-en-burnout/

Meer informatie en inspiratie in dit webinar (nog enkele dagen online)

 

Op het gebied van gezondheid leer ik nog elke dag bij.

Mijn laatste inzichten kun je nu horen in het webinar dat ik woensdag 16 oktober jl. heb gegeven.

Klik hier voor dit webinar (nog een paar dagen online)

Toelichting: We hebben het vaak niet door, maar we veroorzaken bij onszelf onnodig veel stress. Onbewust!
Gevolgen: Piekeren, leven en denken vanuit angst en problemen en een gevaar voor je gezondheid.
Een ziek lijf is een gestresst lijf!

 

In dit webinar vertel ik je hoe de relatie is tussen stress en (on)gezondheid.
Hoe het kan dat we niet weten dat we onszelf ziek maken.
De destructieve manier waarop stress op ons lichaam inwerkt.
Waar die stress vandaan komt en waarom ‘stress op het werk’ slechts een klein aandeel heeft in het geheel van oorzaken.

Ook geef ik je een aantal simpele maar doeltreffende technieken om je stressniveau te laten zakken.
En aan het einde neem ik je mee in een heerlijke, hypnotisch experiment. Zodat je heerlijk kunt wegzakken in een diep gevoel van ontspanning. Of zodat je stukken pijn, verdriet of andere vormen van stress kunt loslaten. Dat scheelt weer!

Enkele reacties op dit webinar:
Het was een volle 2 uur bevestiging van wat ik nu doormaak.
Dit gaat allemaal zó erg over mij
Dit alles klinkt zo vreselijk herkenbaar.

Reacties op het hypnotische experiment:
Wat een ruimte geeft het.
Heel fijn en bijzonder ontspannend.
Heerlijke diepe ontspanning ervaren.
Wow dat was heel bijzonder.
Nu beetje moe, veel gapen.
Tranen rolden over mijn wangen.
Ik voel me wakkerder en lichter.
Dank voor dit cadeau.

Je kunt je brein trainen om beter te worden in het anders ervaren. Je kunt leren je ervaringen anders te beleven, anders tegen dingen aan te kijken, anders over dingen te denken en je anders over zaken te voelen.
Je kunt stoppen met leven vanuit stress en stap voor stap richting (een nieuwe) burn-out bewegen.
Ik hoop dat dat je duidelijk mag worden door het zien van dit webinar.

Klik hier om het te bekijken. 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest