Bindingsangst en andere relatieproblemenHet hebben van een gelukkige relatie is voor de meeste mensen erg belangrijk. Toch blijkt dit nog niet zo eenvoudig en vanzelfsprekend te zijn. Zo zijn er veel mensen die niet gemakkelijk contact maken, laat staan een relatie aangaan of niet een geschikt iemand kunnen vinden.  Maar ook als je wel een relatie hebt, zijn er allerlei manieren waarop je het jezelf of je partner binnen je relatie moeilijk kunt maken.

Biologische klok

Onlangs kwam er een vrouw in mijn praktijk met een heftig tikkende biologische klok. “Liesbeth” had een paar maanden geleden haar relatie verbroken. Ze bleef echter maar twijfelen of dat wel de goede stap was geweest. Want wat nu als ze niet een geschikte nieuwe partner kon vinden? Daarmee bracht ze dan ook haar wens om een gezin te stichten in gevaar.

Ook in een eerdere relatie was zij degene die de verbinding had verbroken. In beide gevallen nam ze de beslissing op een moment dat er een cruciale nieuwe fase in de relatie aanbrak. Dit hoor je vaak: als het spannend wordt (samenwonen, een huis kopen, kinderwens), dan nemen de druk en de twijfel vaak toe. Is dit wel degene met wie ik dit wil doen?

Blijkbaar voelden de relaties niet goed genoeg. Maar, in plaats van opluchting bleek Liesbeth dus vooral twijfel te voelen. Ze gaf aan dat ze erg twijfelde over haar gevoelens en graag haar gevoel meer wilde leren vertrouwen. Ze voelde zich nu zo slecht dat ze zelfs op het punt had gestaan de relatie weer op te pakken. Want tijdens de relatie was ze tenminste nog gelukkig geweest. En nu zag alles er hopeloos uit.

 

Verstand versus gevoel

Al pratend ontdekten we dat Liesbeth juist heel goed had geluisterd naar haar gevoel. Het had haar behoed voor een mogelijke fout: een relatie waarin ze uiteindelijk waarschijnlijk toch niet gelukkig zou zijn geworden. Wat haar dwarsboomde was juist haar ratio. Haar bewustzijn.

Ze piekerde en maalde wat af. Continu gedachten en beelden in haar hoofd die de twijfel vergrootten. Daarbij idealiseerde ze dan vooral de relatie(s) en zag ze haar toekomst juist somber in. En ja, wie wordt er nu niet somber als hij continu beelden voor zich ziet van een toekomst waarin hij zielig en ongelukkig alleen op de bank zit?

 

De doorbraak met hypnose

Hoogste tijd om daar wat aan te doen. En ja, daar waar het bewustzijn, de ratio, zo in de weg zit, maak ik graag gebruik van mijn favoriete methode: Hypnose. Want je kunt tegen iemand aanpraten zoveel je wilt, maar alle goedbedoelde ideeën hebben veel meer impact wanneer je dat iemand in hypnose laat ervaren. Waarom?

In hypnose is het bewustzijn niet zo wakker en alert als normaal. Juist dan staat het onderbewuste meer open voor positieve suggesties. Dus een prachtige kans om allerlei nieuwe gedachten, ideeën en beelden naar het onderbewustzijn te sturen, waar het rechtstreeks binnenkomt.

Liesbeth ging heel gemakkelijk en ontspannen in hypnose. In die heerlijke staat was het voor haar heel gemakkelijk om opeens heel helder te zien hoe en waarom ze zichzelf zo bleef saboteren. Ze kon zichzelf dit als het ware van een afstandje zien doen en overzag de gevolgen van haar handelen en denken veel duidelijker.

Natuurlijk bood ik haar ook een alternatief. Ik liet haar ervaren hoe heerlijk het is wanneer je al die dingen kunt loslaten die je niet verder helpen (bv vasthouden aan een relatie die niet werkt) en hoe daarmee ruimte ontstaat voor nieuwe kansen en mogelijkheden.

Toen ze even later haar ogen weer opende, zag ik onmiddellijk het effect. “Ongelofelijk dat ik daar zo lang in ben blijven hangen”,  zei ze. En door de manier waarop ze dat zei wist ik dat haar toekomst nu voor eens en voor altijd veranderd was.

 

Een vraag voor mij? Een gratis tip voor jou!

Worstel jij met jezelf na een verbroken relatie? Of herken je een of meer van deze punten:

  • Het lukt je niet meer om gelukkig te worden;
  • Je idealiseert je je oude relatie;
  • Je bent bang dat het nooit meer zo mooi wordt als toen;
  • Je bent bang om je huidige relatie te verbreken terwijl je het gevoel hebt dat het beter zou zijn dat wel te doen…

Laat je reactie hieronder achter en  je krijgt van mij een persoonlijke tip per mail!

 

Pin It on Pinterest