Zo werkt het helaas vaak: Als je er niets aan doet, wordt een crisis alleen maar groter!

Je kunt uiteraard allerlei symptomen gaan bestrijden. Of je kunt jezelf ook voor de gek houden, dat het allemaal wel meevalt. Maar als je het probleem niet bij de wortel aanpakt, beland je van de regen in de drup …

Deze week had ik een telefonische afspraak met iemand die angstig was geworden voor vuur. Toen ze vorig jaar gezellig met het gezin rond de open haard zaten, gooide iemand een mandarijnenschilletje in de vlammen. Met een grote steekvlam tot gevolg en de kachelpijp werd roodgloeiend. Ze raakte in paniek.

Afgelopen 12 maanden gebeurde dit steeds weer. Niet in het echt, maar wel in haar hoofd.  Keer op keer beleefde ze weer dat nare moment. Alleen al van het idee van haardvuur, raakte ze in paniek.

Gezellige avonden bij het haardvuur zater er niet meer in. Er werd al overwogen om dan maar een kunstversie aan te schaffen. Ik vertel je zo hoe het afliep, maar eerst een ander voorbeeld.

 

 

Iemand vertelde mij eens tijdens een etentje over haar angst voor autorijden. Ook had ze hoogtevrees. Ze wist er ‘redelijk goed’ mee om te gaan. Het beheerste niet haar leven. Ze was wel geïnteresseerd in mijn manier om dit soort angsten op te lossen. Maar wilde toch liever boeken over het onderwerp gaan lezen en daaruit tips en technieken halen om haar angst te bedwingen.

Ieder jaar maakt ze de prachtigste reizen. Nu kreeg ik onlangs, bijna 2 jaar later een berichtje, waarin ze me om hulp vroeg. Ze schreef:

“Binnenkort ga ik weer op reis. Ik hoop dan in de hoge bergen niet weer zo’n hel te beleven als vorig jaar in Zuid-Amerika. Daar heb ik zoveel paniekaanvallen gehad, dat het mijn vakantie heeft beïnvloed.”

 

 

Even later wordt me duidelijk dat ze, ondanks haar pogingen om haar angst te bedwingen, er helaas onbedoeld nog veel beter in is geworden: Inmiddels breekt het zweet haar ook al uit als ze op een Solex zit (slechts 25 km per uur).

Haar conclusie:

“Alles wat harder gaat of hoger is dan ikzelf, vind ik niet leuk.”

 

Ik zie duidelijk een link tussen deze voorbeelden en onze huidige economische crisis. Je kunt wel proberen het op te lossen, maar dat slaagt alleen als je het systeem grondig herziet. Als je dat niet doet, wordt het alleen maar erger. Het probleem groeit en op een gegeven moment is de ellende niet meer te overzien.

Nou heb ik de ballen verstand van economie, maar gelukkig wel van hoe ons brein werkt. Veel mensen geloven dat als ze maar hard genoeg willen, dat de angst of het probleem dan wel verdwijnt. Ik kan je verzekeren: dat werkt vrijwel nooit!

Dit soort problemen ontstaat (soms razendsnel) in ons onderbewuste. Het gaat automatisch. Als je het bewust zou kunnen oplossen, zou je er onmiddellijk mee stoppen, toch?  Want als je er rationeel over nadenkt, dan blijkt je reactie meestal helemaal niet logisch te zijn!

En dus lost erover praten, leze, wegdrukken of hopen dat het vanzelf weggaat vaak niets op. De tijd heelt alle wonden? Hier geldt vaker:  hoe meer tijd er verstrijkt, hoe beter je wordt in ‘jouw probleem’. En zo wordt je ongewild

  • onzekerder;
  • angstiger;
  • beter in piekeren, etc.

Soms helpt praten wél. De ‘haardvuur-mevrouw’ heb ik een uur aan de telefoon gehad. We hebben wat ‘gepraat’* en daarna bleek dat haar angst in rook was opgegaan! 

(* het is mogelijk om d.m.v. zogenaamde ‘conversationele hypnose’ door te dringen in het onderbewuste, waardoor daar beelden, gedachten en emoties veranderen en problemen in korte tijd opgelost worden. )

 

Herkenbaar? Ik geef je graag een zetje in de goede richting!

Herken jij een bepaald probleem in je leven en wil je niet dat het groter en groter wordt? Misschien is het nu nog te overzien, maar wat als het een steeds grotere rol gaat spelen en je plezier echt begint te vergallen?

Maak kans op een van de 3 gratis Doorbraaksessies (waarde 120 euro)

Ik help je graag op weg. Komende tijd maak ik tijd vrij voor een aantal gratis Doorbraaksessies. Niet onbeperkt, nee, slechts 3!

Wat is zo’n Doorbraaksessie?

  • Een gratis gesprek per telefoon, skype of in persoon van ca 25 tot 45 minuten (waarde 120 euro);
  • We gaan samen op zoek naar jouw knelpunten, angsten, belemmerende gedachten en andere factoren die jou nu belemmeren of je groei vertragen.

Wat levert deze Doorbraaksessie je op?

  • Een helder beeld van wat jij nodig hebt om de veranderingen die jij wilt in je leven ook echt te realiseren;
  • Een frisse blik en een goed gevoel omdat we focussen op alle (nieuwe) mogelijkheden;
  • Concrete stappen om ervoor te zorgen dat je ook echt in actie komt op weg naar jouw droom of doel.

Hoe maak je kans?

Beschrijf hieronder welk probleem jij ervaart waarvan je merkt dat het in de loop van de tijd eigenlijk eerder groter wordt dan kleiner (wat je ook probeert).

Uit alle reacties selecteer ik er 3. Deze mensen krijgen vrijdag 30 november bericht. Je kunt anoniem reageren (alleen voornaam). Je mailadres is alleen voor mij zichtbaar!

Wie weet tot snel!

Met zonnige groet,

 

Pin It on Pinterest