Kiezen – presentatie door Astrid Davidzon
(vrijdag 25 maart 2022, Dalton Alkmaar)

Je wordt geboren met slechts 2 angsten:
– De angst om te vallen
– De angst voor harde geluiden
Alle andere angsten zijn dus aangeleerd en ingeprogrammeerd! Meer dan 95% van je gedrag wordt bepaald door jouw on(der)bewustzijn.
Tussen 0-7 jaar worden je overtuigingen voor het merendeel gevormd.
Maar ook tot en met de puberteit ben je nog super beïnvloedbaar door je omgeving (ouders, familie, school, vrienden, social media, ‘de maatschappij’ etc.). Vanaf ca 8 jaar word je kritische bewustzijn actief.
Je gelooft steeds minder in ‘sprookjes’ (en sinterklaas). Je hebt dan al heel veel betekenissen overtuigingen en standpunten ‘gekopieerd’ en de jouwe gemaakt.
Als ze je niet steunen, maar belemmeren, is het goed om te beseffen dat ze veranderbaar zijn! Anders denk je klein en doe je jezelf tekort!
Wat volwassenen vroeger hadden willen weten
Uit rondvraag onder mijn klanten en ook op basis van mijn eigen ervaring,
werd dit vaak genoemd:
1.
Heb jij vaak het idee dat anderen op je letten en dat je een goede indruk moet maken? Wat als je zou weten dat de meeste mensen dat dus zelf ook denken en dus helemaal niet zo bezig zijn met jou?
Helaas wordt er weinig over gesproken en is er veel schaamte wanneer het gaat om onzekerheid, maar geloof nou maar: (bijna) iedereen is onzeker.
Juist ook de mensen van wie je het je niet kunt voorstellen!
2.
Volwassenen hebben niet de waarheid in pacht. Ze hebben meer kennis en levenservaring, maar zitten net als iedereen ook vol met angsten.
En ze worden ook voor >95% geleid door hun on(der)bewuste angsten, drijfveren en overtuigingen.
Dus als zij iets zien als waar, geloof dat niet zomaar. En als zij iets zien als onverstandig of niet haalbaar, is dat ook niet dé waarheid!
3.
De keuze die je nu maakt is slechts een stapje op jouw levenspad. Elke dag maak je tig keuzes. Fout kiezen is een illusie.
Elke keuze levert een resultaat op. En van daaruit kun je weer een keuze maken.
Het is belangrijk dat je weet dat je je mind kunt trainen. Om te leren denken in opties en mogelijkheden. Het onbekende voelt spannend, maar dat komt omdat je groeit door nieuwe dingen. Gezonde spanning dus!
Perfectionisme en faalangst
Perfectionisme is het streven naar altijd beter, het hoogst mogelijke, het onhaalbare. En het vaak niet tevreden zijn met het resultaat. Dus ploeter je je suf om toch wél beter te zijn.
Faalangst is de angst dat het je toch niet gaat lukken, dus laat maar! Je bevriest vaak.
Je wordt niet geboren met deze angsten. Die zijn ook ‘aangeleerd’ en vaak het gevolg van een gebeurtenis in je kindertijd die veel indruk maakte.
Misschien een ouder die boos was of teleurgesteld, een afwijzing in de klas of iemand die lachte terwijl jij voor de klas je spreekbeurt stond te houden. Een ’trauma’ zit in een klein hoekje.
Jouw brein wil jou veilig houden en beschermen tegen ‘gevaar’. En het onthoudt alles (niet bewust, maar het slaat wel alles op in je onderbewustzijn).
Stel je krijgt op school een opdracht. Jouw brein herinnert zich nog een spannend moment van vroeger. En dat ervaar je door een gevoel/sensatie in je lijf. Spanning, zenuwen, een rode kleur op je wangen, stotteren, het kan van alles zijn.
Er is niks mis met je, maar je brein is getriggerd en wil je waarschuwen: GEVAAR!!! Eigenlijk is het overactief, want er is nu geen gevaar, maar het is iets ouds. Heel lief bedoeld dus, maar super onhandig, zo’n overdreven reactie.
Gelukkig kun je dit soort breingedrag ook afleren door je brein te trainen
Ik heb een audio voor je opgenomen (2: introductie én oefening) die je kunt gebruiken om je brein te trainen beter te worden in ontspanning en vertrouwen. Zodat je zelf kunt ervaren wat het met je doet. Hoe vaker je dit doet, des te beter je brein erin wordt.
Helaas leer je dit soort dingen niet standaard op school. Dat is echt heel jammer. Op school leer je vooral hoofddingen. Niet of nauwelijks over gevoelens, emoties, je hart volgen etc.
Een gemiste kans. Want als jij weet hoe je jouw brein slimmer kunt laten functioneren, dus zoals jij dat wilt in plaats van dat je geleefd wordt door jouw on(der)bewuste patronen, dan maakt dat een wereld van verschil voor jouw leven en de keuzes die je maakt. Nu en later.
Immers, vanuit angst en stress kiezen of vanuit vertrouwen en ontspanning. Dat is niet te vergelijken!
Hieronder vind je de 2 audio’s waarin ik je vertel hoe je je brein kunt trainen om beter te worden in je goed voelen en slechter in je slecht voelen.
De oefening uit audio 2 kun je gebruiken voor allerlei gevoelens en angsten, dus ook als het niet onder de categorie faalangst/perfectionisme valt, kun je hier echt heel goed je brein mee trainen!
Breintraining – Introductie
Breintraining – Hoe wil je je voelen?
Meer oefeningen om je brein te trainen, vind je in mijn boek PRIMA is Perfect.
Om te weten of dit iets voor jou zou zijn, kun je gratis de preview lezen en testen of jij ook last hebt van overdreven perfectionisme en faalangst.
Als je hoog scoort, is het zo goed om te weten dat je hier dus niet mee hoeft te blijven rondlopen. Ik wist niet beter destijds. Jij nu wel!

