wilskrachtWilskracht kan zeker zijn nut hebben. Maar laat me het zo stellen: Als wilskracht (of doorzettingsvermogen) altijd zou werken, zou ik niet zoveel klanten hebben. Want reken maar dat het bij veel van mijn klanten bepaald niet ontbreekt aan wilskracht! En toch blijkt wilskracht in veel gevallen dus niet voldoende.

Want je kunt soms nog zo graag iets willen. En zo overtuigd zijn dat het je met een beetje wilskracht moet lukken om dat wat je wilt bereiken ook daadwerkelijk te realiseren… In veel gevallen zul je constateren dat er toch ‘iets’ is dat sterker is dan jij.

De kracht van je onderbewuste

Wat is dat ‘iets’ dan? Dat is de kracht van jouw onderbewuste. Dat deel van jou waar je zo op het eerste gezicht* geen vat op hebt of kunt krijgen. Ik nam altijd aan dat we ongeveer 10% van wat we doen bewust doen en 90% onbewust. Inmiddels geloof ik dat dat nog te veel eer is voor ons bewustzijn. Ik denk  dat het nog veel minder dan 10% van de dienst uitmaakt. Maar cijfers zijn niet het belangrijkst.

Wel belangrijk is dat je beseft dat je onderbewustzijn je enorm kan saboteren. Dat merk je dus wanneer je ondanks dat je iets heel graag wilt, er toch maar niet in slaagt om dat voor elkaar te krijgen. Nog niet met de beste wil van de wereld!

 

De perfectionist blinkt uit in wilskracht

Een type mens met een hele sterke krachtige wil, is de perfectionist. Een perfectionist wil erg graag dat dingen precies gaan zoals hij in gedachten heeft. Hij ziet het al helemaal voor zich. En vaak is het niet alleen iemand die moeilijk is voor zichzelf, maar ook voor anderen.

De perfectionist is bij uitstek iemand die vaak vindt dat iets MOET gebeuren. En hij zal daarbij regelmatig zijn wilskracht gebruiken om ervoor te zorgen dat dat ook gaat lukken. Maar zelfs de perfectionist zal moeten erkennen dat hij niet perfect is en dat wilskracht alleen vaak niet genoeg zal blijken te zijn om een bepaald doel te bereiken.

Stel je wilt stoppen met een schadelijke gewoonte. Bijvoorbeeld met roken. Of met snoepen. Of je wilt meer gaan bewegen, omdat je dat nou eenmaal een gezond idee vindt of omdat je wilt afvallen. Dan kun je dat allemaal op wilskracht doen. En een zeker percentage mensen zal daar ook vast in slagen. Maar, een veel groter deel zal merken dat dat nog helemaal niet meevalt.  Of dat dat juist volledig mislukt. Want, daar is het weer, ‘iets’ in hen saboteert de boel.

 

Wilskracht kost altijd té veel energie

Het woord wilskracht associeer ik onmiddellijk met ‘krampachtig’, ‘gespannen’,  ‘moeten’, ‘dwang’,  ‘moeilijk’, etc.  Wanneer ik kijk naar waar eigenlijk al mijn klanten naar verlangen, zijn dat juist zaken als ‘rust’, ‘ontspanning’, ‘vertrouwen’. En zodra ze erin slagen die gevoelens  bij zichzelf aanzienlijk te vergroten, krijgen ze hun leven steeds beter op de rit.

 

Rust, ontspanning en vertrouwen worden vanzelfsprekender wanneer je bewustzijn en je onderbewustzijn weer samenwerken.

In harmonie hetzelfde doel nastreven. Je mag ervan uitgaan dat je onderbewuste altijd een goede reden heeft voor bepaald gedrag. Uiteindelijk wil het ons namelijk te allen tijde beschermen, veilig houden of een goed gevoel geven. Zolang het vindt dat we ontspannen door roken, eten of drinken, zal het ons laten roken, eten en drinken.

Je onderbewuste voor je winnen

Wanneer je tegen jezelf zegt:

“Ik wil dit NU anders!”

dan garandeert dat helaas geen resultaat.

Het is namelijk essentieel dat je ONDERBEWUSTZIJN DIT OOK BESEFT! Vandaar dat ik altijd zo de nadruk leg op het beïnvloeden van ons onderbewustzijn* voor daadwerkelijke, diepgaande en blijvende verandering.

Want als je je onderbewustzijn weet mee te krijgen, dan heb je geen wilskracht meer nodig! En zelfs een perfectionist kan dan gaan genieten van meer rust, vertrouwen en ontspanning!

 

 

 

Pin It on Pinterest