Waar je mee omgaat, daar word je mee besmet, dat is misschien wel de strekking van het artikel dat vandaag in De Telegraaf staat, waarin onze ervaring met ‘exchange students’ wordt beschreven. Niet voor niets kopt de krant: “Besmet met virus”. (Klik hier voor het volledige artikel).

Mijn zusjes en ik werden met het virus besmet door onze moeder die destijds als au pair vertrok naar Amerika en later Parijs. Behoorlijk ongebruikelijk voor een dochter van een aardappelteler in Friesland, in de sixties. Ze vertelde ons altijd honderduit over haar buitenlandjaren. Mijn middelste zusje vertrok ook voor jaren naar Frankrijk, mijn jongste zusje ging een jaar naar Mexico en ik zat op mijn 19e in Brazilië.

“Wooowww…. Wat cool. Dat je dat durft! Ben je dan niet bang om … […]!”

Vul maar in. Onze dochter van 16 krijgt het momenteel aan alle kanten om de oren als ze vertelt dat ze over 2,5 maand ook op het vliegtuig stapt. Al hebben mensen zelf geen enkele ervaring met wonen in het buitenland, ze verzinnen ter plekke allerlei redenen waarom het eng, spannend, onverstandig of zonde van de tijd zou zijn. In zulke gesprekken ontdek je direct of iemand avontuurlijk is ingesteld of juist angstig.

Wat ik zo gaaf vind om te merken is dat je enorm kunt beïnvloeden hoe avontuurlijk en ondernemend je bent. Je kunt je hierin ontwikkelen, dat zie ik overduidelijk bij onze kinderen. Heel eerlijk gezegd denk ik dat ik helemaal niet naar het buitenland was gegaan als mijn moeder me destijds niet had overtuigd wat een geweldige ervaring het voor me zou zijn. Ik was nogal een schichtig meisje. Maar die stap heeft me zo enorm veel gebracht. Ik denk dat ik mede dankzij dat avontuur in mijn latere leven uiteindelijk ook zo ondernemend ben geworden. Maar veel mensen roepen nog steeds dat je ‘een jaar weggooit’. Je komt immers een jaar later van school of bent een jaar later klaar met je studie. Ik heb dat nooit begrepen.

Mijn man Ron heeft een zware mutatie van het virus te pakken: Hij woonde in Toronto, Moskou en Parijs en vliegt tegenwoordig zeker 3 keer per maand de grens over voor zijn werk. Dus vind je het gek dat onze kinderen ook niet te houden zijn? Het minste wat we vonden dat we konden doen is ook onze eigen deuren openstellen voor iemand. Stella (17) haalt er dit jaar bij ons in Alkmaar echt alles uit. Het is zo bijzonder om te merken hoe je zelf ook door haar Nieuw-Zeelandse ogen gaat kijken naar je eigen land, cultuur en gewoontes. Niets is zo vanzelfsprekend als je denkt. Bijzonder om te merken dat je meent behoorlijk ruimdenkend te zijn, maar dat er toch behoorlijk veel overtuigingen en vastgeroeste patronen in sluipen met de jaren.

Je snapt het. Wij kunnen het iedereen aanraden. Over 2 weken sta ik weer op Schiphol, met open armen dit keer. Ik kan al huilen bij het idee dat ik onze Frank (18) dan eindelijk weer in mijn armen kan sluiten. Kunnen we weer even samenzijn, voordat we eind van de maand Stella uitzwaaien en dan in augustus Lotte een jaar moeten missen. En dan zullen mensen wel weer tegen me zeggen: Ach, een jaar is zo voorbij. En dat is ook zo. En toch… de pijn van het gemis en de afstand, die is er ook in alle hevigheid. Maar weet je? Ook daarvan kan ik inmiddels op een bepaalde manier genieten. Het is intens leven. Ik zou niet anders willen.

Wil je Lottes avonturen een beetje volgen?

Lotte is een paar weken geleden gestart met het maken van filmpjes over haar avontuur. Doodeng vond ze het de eerste keer dat haar video ive ging. Mam, nu kan iedereen me zien, k ga dood!

Inmiddels heeft ze al een paar video’s gemaakt. Als je het leuk vindt om te kijken, dit is haar YouTube kanaal.

Nieuwsgierig over uitwisseling of gastfamilie worden?

Mocht je geïnspireerd zijn, de uitwisselingsprogramma’s van onze kinderen lopen via de organisatie STS, waar we hele goede ervaringen mee hebben.
Enthousiaste gastgezinnen zijn ook altijd erg welkom!

Meer info op hun website: https://www.sts-education.com/nl-nl/high-school

 

Actueel 2019

Gratis Masterclass Perfectionisme Loslaten

 

  • Ben je bang om fouten te maken?
  • Werk je hard, maar lijkt het nooit af of goed genoeg?
  • Leg je de lat steeds hoger voor jezelf?
  • Heb je de neiging alles te willen controleren?

Bekijk dan mijn gratis Masterclass Perfectionisme Loslaten van 2 juni jl.
Opname tot 12 juni te bekijken. 

https://zoninjeleven.nl/nieuws-en-evenementen/

 

 

De Zonnebank is weer open!

De Zonnebank is mijn online trainingsomgeving, waarin je al mijn online programma’s overzichtelijk bij elkaar vindt, zoals:

  1. Basiscursus Perfectionisme Loslaten, het startpunt voor iedereen die na het maken van de Perfectionismetest denkt: Wat is dit? En wat betekent dit?
  2. PRIMA is Perfect is de cursus die hoort bij mijn boek met dezelfde titel, een online programma van 7 lessen.
  3. PRIMA is Perfect Advanced is het vervolg, waarin ik je meeneem in boeiende onderwerpen als ochtendrituelen, de wereld als spiegel, de taal van je lichaam, innerlijk kind, jezelf en de ander vergeven en nog veel meer.
  4. De 4 magische vragen Strategie is een online training in 4 lessen, waarin ik je de strategie leer die mijn leven heeft veranderd en ook dat van de cursisten die met dee strateie aan de slag zijn gegaan. Ik deel de 4 magische vragen met je, de achtergronden en ondersteunende mp3 om in de juiste vibe te omen (beschikbaar vanaf medio/eind juni 2019)

Bovendien kun je wekelijks ondersteunende webinars bijwonen die ik geef, andere deelnemers treffen in de Zonnebank Facebookgroep of op het forum en kun je met korting deelnemen aan events en live trainingen.

Vanaf 2 juni gaan de deuren tijdelijk weer open. Voor 57,00 euro per maand kun je lid worden van de Zonnebank.
De programma’s samen hebben een waarde van 1650 euro, dus dit is een ongekende kans om in je eigen tempo de programma’s van je keuze (of allemaal) te volgen.

https://www.davidzonline.nl/ja

Pin It on Pinterest