Huisartsen schrijven te snel antidepressiva voor
Ik zag onlangs een boeiende aflevering van Zembla. ‘Huisartsen schrijven te snel antidepressiva voor’, zegt hoogleraar Ivan Wolffers in deze uitzending.
Met 1 miljoen Nederlanders aan de antidepressiva verbaast die opmerking mij totaal niet. Wat blijkt? Pillen tegen depressie zijn in veel gevallen helemaal niet nodig. Wetenschappelijk staat vast dat antidepressiva vaak eigenlijk alleen werken in de hele zware gevallen.
Bij mensen met een lichte of matige vorm van depressie, zijn placebo’s vaak net zo effectief. Ook een goed gesprek helpt. Tenslotte gaat een depressie in veel gevallen ook vanzelf over.
In de uitzending lichten twee patiënten hun ervaringen met antidepressiva toe. Zij vertellen hoe zij door het medicijngebruik in een nog diepere depressie terechtkwamen. Gezien het aantal bijwerkingen, zijn het bovendien verre van onschuldige pilletjes.
Veel mensen denken dat een depressie veroorzaakt wordt door een tekort aan serotonine in de hersenen. Professor David Healy van de universiteit van Cardiff, die ook bij Zembla te gast was, zegt dat die aanname niet klopt. Volgens Healy geloven veel mensen het serotonineverhaal door marketinginspanningen van de farmaceutische industrie. “Want dan is de oplossing voor depressies opeens een pil.” En pillen verkopen, daar is de farmaceutische industrie natuurlijk heel goed in.
Ik vraag me dan af: ‘Wie maakt zich dan druk om het belang van de (depressieve) patiënt?
Recente reacties