door wie laat jij je leidenAfgelopen week zag ik een inspirerende TEDxvideo van Claire Boonstra. Ik had nog nooit van haar gehoord, maar haar persoonlijke verhaal raakte me. Je kunt de video hier bekijken

Claire deelt haar persoonlijke ervaringen uit de tijd dat zij op weg was naar succes en status. Iets waarvan de meesten van ons bewust of onbewust geloven dat dat hetgene is wat er toe doet. Het enige misschien zelfs.

Alleen komen veel mensen er in de loop van hun leven achter dat hun dromen van vroeger niet zijn uitgekomen. Of dat ze grote delen van hun dagen vullen met dingen waar ze niet blij van worden. Of dat ze niet zijn geworden wie of wat ze wilden zijn. 

Jouw persoonlijke waarde

 

Zoals je in de video duidelijk wordt, ontdekte Boonstra dat het uiteindelijk niet om succes of status, maar om jouw eigen persoonlijke waarde gaat. De vraag is: “Welke unieke waarde heb jij te bieden? Wat is jouw kracht, jouw talent? Als je dat inzet, zal dat er ook voor zorgen dat je blijer wordt van wat je doet. Dat het je energie geeft.

Boonstra wil daarom het onderwijs rigoureus veranderen, omdat de prestatie- en succesgerichte maatschappij al begint in het onderwijs, bij de kleinste kinderen. Haar kritiek op ons huidige onderwijssysteem deel ik helemaal.

De absurde voorbeelden die ze in haar presentatie geeft van CITO-toetsvragen die kinderen dwingen allemaal hetzelfde te denken, zijn tekenend voor het keurslijf waar de kleintjes tegenwoordig vanaf de kleuterschool al in worden gedwongen. Het onderwijs lijkt er niet op gericht om het unieke uit het individu te halen. Nee, het resultaat is eerder ‘eenheidsworst’.

 

Meedoen, erbij willen horen, geld verdienen, status, succes. Voor veel mensen zijn dit belangrijke drijfveren. Maar al die drijfveren vormen geen garantie voor geluk en voldoening. En ook niet voor een betere wereld die te kampen heeft met zoveel uitdagingen.  Ik heb het idee dat de huidige generatie kinderen dit al beter doorheeft dan hun ouders.

Maar ja, als ouder heb je natuurlijk wel veel invloed op de keuzes van je kind. En als moeder van 2 kinderen vind ik het soms best moeilijk om  je kinderen echt de ruimte te geven zich te ontwikkelen in een richting die het beste bij ze past. En niet je eigen waarden, inzichten en (beperkte) visie te veel op hen te projecteren.

 

Onze zoon heeft helemaal zelf gekozen voor het gymnasium en is daar helemaal op zijn plek. Hij droomt al van studeren in Amerika na zijn middelbare school en wil dan het liefst ook zijn hobby daar beoefenen: honkbal.

Nou hebben mijn man en ik vroeger zelf ook voor we elkaar leerden kennen in het buitenland gewoond. Dus het kost ons geen moeite om de droom van onze zoon te stimuleren. We weten uit ervaring dat het kan. We herkennen zijn plannen.

Onze dochter  kan ook goed leren en is nog maar 11.  Zij droomt er al jaren van kapster te worden. Voor je het weet, haal je die droom nu al onderuit, met allerlei argumenten die toch gebaseerd zijn op: ‘Het beste voor je kind willen’. Maar ja, wat is het beste voor je kind? Je moet uitkijken dat je dat niet voor je kind invult!

 

Eigen wil: niet ontmoedigen maar stimuleren

Onze kinderen maken me zo bewust van hoe ik zelf denk, wat ik zelf mee hebt gekregen en hen weer meegeef (soms bewust, maar soms per ongeluk en onbedoeld). Onze dochter wilde al tijden haar kamer veranderen. Maar de opstelling van haar meubeltjes was al vrij krap. Verschuiven leek ons te ingewikkeld. En eerlijk gezegd had ik er gewoon ook niet zo’n zin in. “Laten we dat doen als je over een jaar naar de middelbare school gaat.”

Maar, vastbesloten als ze was, liet ze het er niet bij zitten. Ze tekende een plattegrond van haar kamer, en al haar meubeltjes knipte ze op schaal uit papier. Trots liet ze zien dat haar gedroomde opstelling wel degelijk paste. Tja… nu had ik natuurlijk geen argument meer.

Mijn eerste reactie was: “Daar hebben we het toch over gehad?” Maar gelukkig kon ik die op tijd inslikken. Ik vond dat haar initiatief en vindingrijkheid beloond moest worden. Dus we gingen samen aan de slag en ze was dolgelukkig met haar nieuwe kamer!

Ze wilde de volgende ochtend zelfs al een half uur eerder wakker gemaakt worden om extra te genieten van haar nieuwe slaapplaats en alles om haar heen.

 

Ik denk dat er elke dag wel momenten zijn waarop je positief kunt bijdragen aan hoe je kind denkt over kansen, mogelijkheden, doelen, dromen en het realiseren daarvan. En dit was zo’n moment.  Want het ging natuurlijk over haar kamer, maar als je het doortrekt, leert ze hier ook van:

  • Als je iets wilt en je hebt een goed plan (voorbereiding), dan wordt de kans van slagen groter. of:
  • Ook al krijg je eerst een nee, dat wil nog niet zeggen dat het ook echt niet kan.

En misschien heeft ze onbewust nog wel meer conclusies getrokken naar aanleiding van dit voorbeeld. In ieder geval liet ze zich leiden door haar droom.  En wie weet laat ik over een jaar of 10 mijn haar wel door haar doen!

En dat is eigenlijk waar Claire het ook over heeft. Je kunt wel je hele leven overal op zoek gaan naar leiderschap om jouw richting te vinden. Luisteren naar wat anderen zeggen dat belangrijk is, dat status heeft, naar de goeroe die jou zal leiden, maar uiteindelijk is er niemand die beter weet wat jouw waarde is en wat voor jou belangrijk is dan … jijzelf!

En daarop te leren vertrouwen en je daardoor te laten leiden, dat kan je niet vroeg genoeg leren!

 

Twijfel jij over jouw waarde of heb je nog onvoldoende vertrouwen?

Soms is het best moeilijk om van jezelf te ontdekken wat jij belangrijk vindt of wat jou uniek maakt. Omdat het in de loop der jaren ondergesneeuwd is geraakt. Dit is vaak te herkennen aan een gevoel van twijfel of onvrede. Je zou kunnen zeggen het “Is dit alles”- gevoel wat Doe Maar in de jaren tachtig van de vorige eeuw bezong.

Win een van de drie gratis Doorbraaksessies

Nou kan ik jou uiteraard niet vertellen wat jouw waarde is. Maar, ik kan je wellicht wel op weg helpen hoe je daar beter bij kunt komen, erachter kunt komen wat het is.

Komende week heb ik drie Doorbraaksessies gepland staan, speciaal over dit thema.

Wil jij kans maken op zo’n gratis telefonische Doorbraaksessie ter waarde van 120 euro, laat dan hieronder weten waarom je graag in aanmerking wilt komen.

Als je geselecteerd word, krijg je zo snel mogelijk bericht, per mail.

 

 

Pin It on Pinterest