The optimist - Ode aan het optimisme

Ik lees nog maar weinig kranten en tijdschriften. Het is al jaren geleden dat ik voor het laatst een abonnement had, want de meeste bladen vervelen mij vrij snel.

Maar onlangs had ik uitgebreid de tijd genomen om een aantal nummers te lezen van ‘The Optimist’.  Nou ja, eigenlijk was dat maar één nummer. De andere nummers heten namelijk nog Ode. The Optimist is de nieuwe naam van dit zonnige blad.

Een voorwoord wat aanspreekt

Het voorwoord van het eerste nummer van ‘The Optimist’ van hoofdredacteur Marco Visscher sprak me meteen aan:
“Sla een krant open en u stuit op het nodige gesomber. Over een economie die in een vrije val is, over voedsel dat onbetrouwbaar is geworden, over een aarde die zo veel mensen niet aankan, over het moreel verval van de jeugd van tegenwoordig… Toch noemt niemand zichzelf een pessimist. Eerder een realist.

Wie realistisch om zich heen kijkt, ziet al snel dat er nog veel te verbeteren valt: er is inderdaad veel armoede, ziekte en geweld. Maar we boeken vooruitgang: de wereld wordt rijker, we leven langer, we voeren minder oorlog. Overigens, vroeger was het veel erger dan nu.

Natuurlijk is er soms een terugval. Dan worden de grootste problemen voorspeld, dreigt zwaar onheil en zijn de grenzen aan onze groei bereikt.

Maar wat volgt, zijn oplossingen. We  komen telkens vooruit – niet door voort te razen op de ingeslagen weg, maar door slim op tijd onze koers te wijzigen. Uiteraard brengt dat weer nieuwe vragen, maar gelukkig ook weer nieuwe antwoorden.”

En Visscher besluit:

“De enige grens is die aan onze verbeelding. Erkenning daarvan is óók realisme.”

(…)

 

Met recht een zonnig blad

 

En wanneer je het tijdschrift leest, vind je de meest uiteenlopende artikelen over onderwerpen waar ik meestal geen weet van had. Die mij boeien, inspireren en vrolijk stemmen. Het werpt even licht op een zonniger wereld, die er ook is. En die we veel te weinig zien. Waar we veel te weinig van horen of lezen.

Groot verschil tussen het lezen van dit soort artikelen en het lezen van een doorsnee krant of kijken naar een journaal of talkshow op televisie, is het gevoel dat ik daarna heb. Soms is het verwondering, dan weer bewondering of verbazing. Soms een glimlach, of juist enthousiasme. Maar eigenlijk altijd positief. Mooi toch? Dat doet een doorsneekrant niet met me. Vandaar dat ik die steeds vaker laat liggen.

Wegens de recente naamwijziging heeft het blad een leuke actie: je kunt GRATIS het huidige nummer downloaden  via deze link. Ik zou zeggen: doen!

(Mocht je een foutmelding krijgen, probeer dan even via deze pagina: http://odenow.nl. Bovenin zie je dat je het blad kunt aanvragen.)

Wil je iemand anders hier ook op attenderen? Deel dan dit artikel even!

 

Geen aandelen

 

Overigens, ik heb zelf absoluut GEEN aandelen hoor,  🙂 Het is een oprechte zonnige tip!

 

 

 

 

Pin It on Pinterest