Uit een in België gehouden onderzoek blijkt dat er een relatie bestaat tussen perfectionisme en eetstoornissen.

Nu is het onderzocht… dus nu pas is het echt? Nee, dat is eigenlijk natuurlijk al heel lang bekend. Ik heb het ook niet zelf bedacht, maar ga er ook in mijn boek P.R.I.M.A. is Perfect op in.

weetOnlangs had ik een dubbelinterview met een dame van Weet, vereniging rond eetstoornissen. Later dit jaar verschijnt dit interview in het blad van deze vereniging.

Nu heb ik zelf nooit een eetstoornis gehad. Daarom was het zo mooi om tijdens het gesprek te ontdekken dat de 2 ervaringsdeskundigen  aan tafel zich heel erg bleken te herkennen in de relatie perfectionisme-eetstoornis.

 

 

Behalve de interviewster, die vroeger zelf ook anorexia nervosa had gehad, zat er ook een vrouw aan tafel die helaas al zo’n 20 jaar ervaring heeft met eetziekten en hiervoor al ontelbare keren is opgenomen in gespecialiseerde klinieken. Helaas tot nu toe zonder echt blijvend resultaat.

 

Eerder dit jaar leerde ik haar kennen, omdat ze haar verhaal deed tijdens een evenement dat ik bijwoonde. (Zij kende mij nog niet.) Toen ik werd benaderd voor het interview,heb ik haar gevraagd of zij vanuit haar ervaring ook wilde meedoen aan dit gesprek.

Ik wilde namelijk niet dat het interview een verkooppraatje voor mijn boek zou worden, maar dat zij eerlijk haar ervaring, haar verhaal en haar visie kon delen met de lezers van het blad van de vereniging. Ik was erg onder de indruk van haar verhaal (wat een lijdensweg, wat een goed bedoelde maar niet goed uitpakkende hulp) en blij dat mijn boek haar erg geholpen heeft zich bewuster te worden van wat de oorzaken zijn van haar eetproblematiek.

 

Sinds kort volgt zij een hypnoseopleiding en ze gaf aan dat ze in deze paar maanden al meer heeft geleerd over zichzelf en de oorzaken en mechanismen die haar probleem veroorzaken en ook meer vooruitgang heeft geboekt dan in al die jaren daarvoor.

Wanneer het blad uitkomt, zal ik het interview delen via een Zonnestraal.

 

Indringende documentaire

 

veelgestelde-vragen-over-documentaire-emma-wil-levenDeze week zag ik bij Umberto Tan de maaksters van de documentaire “Emma wil leven” op televisie. Emma  worstelde vanaf haar 12e met anorexia, wat was begonnen als ‘drang naar controle’.  Ik heb de documentaire zelf inmiddels ook gezien. Het is een vreselijk drama. Emma overleed op haar 18e, na 6 jaar intense strijd tegen anorexia.

 

In de documentaire herkende ik verschillende patronen. Een van de deskundigen zei: Het heeft niet eens zoveel te maken met eten, maar meer met angst, controle, grip willen hebben op dingen. Dat zijn ook de dingen die bij mensen met overdreven perfectionisme sterk leven.

 

Emma, die dolgraag wilde (blij en) leven, wilde tegelijkertijd voorkomen dat ze weer op gewicht kwam. Want boven een bepaald gewicht, begon ze ook weer haar emoties en angsten te voelen. En daar was ze als de dood voor.

 

Kijk, die functie kan het niet-eten dus vervullen: Het onderdrukken van emoties en gevoelens waar je bang voor bent. In die zin zijn deze eetziekten niet anders dan de mechanismen die je ziet bij verslavingen. Als je daar ook niet werkt aan de onderliggende oorzaak, los je ze niet blijvend op, maar blijft de kans op terugval steeds levensgroot aanwezig.

 

Een van de documentairemaaksters gaf de kijkers de waarschuwing mee dat dit iedereen kan overkomen. Er werden voorbeelden gegeven van ‘meisjes die een gelukkig leven hebben’ en die dan zomaar deze ziekte krijgen.

Toen ik haar dit hoorde zeggen, dacht ik onmiddellijk:  “Nee, dit is volgens mij een groot misverstand! Dit zijn helemaal niet gelukkige meisjes! Dat is juist het punt.

 

Ze ogen misschien gelukkig, hebben ogenschijnlijk misschien zelfs alles wat hun hartje begeert,  maar van binnen ben je niet gelukkig als je hier last van hebt! Anders treedt dit mechanisme niet in werking.

Er moet al in de basis iets zijn van onzekerheid, groot verdriet, bewijsdrang, controledrang, afgewezen voelen etc. wat in hun beleving niet te handelen is. Want anorexia en boulimia vervullen een functie. Die verdoven die nare gevoelens of leiden de aandacht daarvan of door te focussen op iets wat je wel kunt controleren.

 

De ouders van Emma gaven ook al inzicht in wat er speelde toen Emma nog maar een meisje was. Ze voelde zich vaak minder, had moeite haar plek te vinden. Ze had veel behoefte aan geruststelling. Wilde 100% gaan voor alles en was superintelligent (ze werd ook wel ‘lopende wikipedia’ genoemd).

 

Wat haar ouders vreemd vonden, was dat ze thuis wel recalcitrant en opstandig kon zijn, maar op school juist heel erg braaf was, een echte modelleerling. Ze vroegen zich wel af of dit wel klopte.

Dit zijn allemaal aanwijzingen die in de richting wijzen van weinig zelfvertrouwen, bang om te falen, bang voor afwijzing, wat dan vaak wordt gecompenseerd door bewijsdrang, heel erg je best willen doen en dingen willen controleren. Bijvoorbeeld je gewicht, je uiterlijk, je eetpatroon.

En daarmee is het cirkeltje weer rond.

 

Dus Emma was niet zomaar een gelukkig meisje. En dat is meteen het hele enge en verraderlijke. Want je weet niet wat er bij iemand allemaal leeft in zijn hoofd. De ervaringsdeskundigen die na de documentaire bij Sophie Hilbrand aan het woord kwamen, hadden het ook over het monster in hun hoofd.

 

Ik ben blij dat hier zoveel aandacht voor is. Ik ben blij met zo’n onderzoek als dat wat ik hierboven al noemde. Want alles begint met bewustwording. Als je niet begrijpt waarom iemand doet wat hij doet (of juist niet wil eten), dan kun je wel allemaal mooie behandelingen opzetten, maar die kunnen heel erg averechts werken en het probleem zelfs verergeren.

Belangrijk om te leren van elkaar en goed te luisteren naar degenen met het probleem.

Ik ben ervan overtuigd dat de oorzaak vaak heel heel diep verscholen ligt. Op een plek waar je heel vaak met gesprekken niet bij kunt komen of met dwangbehandelingen geen resultaten bereikt.

Je onbewuste wil je altijd beschermen. Het is alleen belangrijk dat je weet waartegen het je wil beschermen. Want als je dat inzicht hebt, dan kun je ook kijken hoe dat op een andere manier bereikt kan worden. Het mechanisme waar nog aan vastgehouden wordt is niet het enige wat werkt. Er zijn altijd alternatieve manieren te vinden.

Uiteindelijk draait het altijd om zaken als:

  • Gezien willen worden
  • Gehoord willen worden
  • Weten dat je goed bent zoals je bent
  • Verbinding en liefde voelen met andere mensen

 

Als je dat niet ervaart in je leven, voelt je leven niet veilig. Dan wil je het liefst uit het leven verdwijnen of de pijn niet voelen. En dat is wat er met Emma is gebeurd.

 

Als je geen idee hebt, wat er achter zit, waarom je doet wat je doet, weet dan dat je via de programma’s in De Zonnebank kunt ontdekken wat jouw onbewuste overtuigingen zijn en hoe je die kunt veranderen, zodat je je verstoorde eetgedrag kunt leren loslaten. Meer hierover vind je onder aanbod. 

 

 

 

 

Actueel (juni 2020)

=> Ken je mijn Zon in je Leven podcast al?

De nieuwste episode is getiteld: Leven volgens de Universele Wetten met Lou Niestadt (deel 1) 

In mijn podcast heb ik het regelmatig over de Wet van de Aantrekking, een van de Universele wetten. En daarom vind ik het ook zo leuk dat ik vandaag in de uitzending Lou Niestadt te gast heb.  Want Lou zegt:
“Als je van Joy je Job maakt, zorgt het Universum voor de rest.”
En dat past precies bij wat ik ook altijd zeg en probeer te leven: Follow your joy!!!

Lou was in een vorig leven model, heeft jarenlang lesgegeven in het basisonderwijs en is schrijver / illustrator, wetenschepper (geen spelfout), Mama, Nana, Lover, Entrepreneur en ook wel bekend als “Juf Universe”.

Toen ik Lou eind 2018 tegen het lijf liep, had ze net ‘social suicide’ gepleegd, zoals ze dat zelf noemt. Ze wilde namelijk offline en on live gaan.  In deze podcast vertelt ze waarom ze zolang twijfelde om van social media af te gaan, terwijl zed het wel heel graag wilde, wat dit besluit haar heeft gebracht en waarom ze inmiddels toch weer deels terug is.
Uiteraard spreken we uitgebreid over de Universele Wetten. Lou kende deze wetten, waaronder de Wet van de Aantrekking al jaren, maar ontdekte dat ze ze nog niet écht volop leefde. Tijdens haar Joyride to Freedom experiment ontdekte ze wat er gebeurt als je de theorie echt in de praktijk gaat leven.

Heel veel luisterplezier!

De shownotes bij deze aflevering vind je op deze pagina: https://www.zoninjeleven.nl/episode-79

 

Leer leven vanuit wie je wérkelijk bent in De Zonnebank

 

=> Besef je dat je zélf verantwoordelijk bent voor  het leven dat je leidt? 

  • Wil jij ook je horizon verleggen?
  • Angst inruilen voor vertrouwen?
  • Stress omzetten in ontspanning?

Kom los van al je conditioneringen en train jezelf om je goed te voelen zonder reden in De Zonnebank. 
Weet je inmiddels wel dat je goed genoeg bent?
Dat je vastzit in onbewuste patronen?
Dat veranderen moeilijk is als je niet de diepte ingaat?
Maar heb je moeite om dat ook echt te ervaren, te voelen?
En vanuit dat principe te leven?

Voel je dat dat de volgende stap is?
Wil je verder, maar zie je ook in dat je jezelf niet kunt veranderen als je niet weet hoe?
Vind je het ook zonde van je tijd om nog langer te blijven aanrommelen en over een jaar te concluderen dat er weer niet écht iets is veranderd in je leven?
Omdat JIJ NIET bent VERANDERD?

Word dan nu lid van De Zonnebank, waarin ik je help je te bevrijden van je perfectionistische en faalangstige denkpatronen en (onbewuste) overtuigingen.
Zodat je serieus werk kunt gaan maken van wat je wérkelijk wilt met je leven.
En als ik serieus zeg, dan bedoel ik dat ook.

Als je lid wordt van De Zonnebank zeg je JA tegen 6 of 12 maanden focus op jezelf en je persoonlijke ontwikkeling.
Hoeveel tijd je erin stopt is aan jou. Maar tenminste twee uur per week beveel ik wel aan.
Want echt, jouw leven kan alle kanten op.
Als jij maar bereid bent het werk te doen.
En als je dat doet, dan ben ik er voor je en dan gaat het gebeuren.
Meer info of aanmelden voor De Zonnebank via deze link.

Nieuw: Stap in de Rol van je Leven online

Wil je dit jaar écht door je barrières en angsten heenbreken? Dat kan!
Binnenkort start ik met de online versie van mijn programma “Stap in de Rol van je Leven”.

Een programma voor degenen die écht klaar zijn voor een grote shift.
Die geen jaren kostbare tijd meer willen verspillen in de hoop dat ineens alles anders en beter wordt.
Dat gebeurt namelijk niet zolang jij jezelf niet op de eerste plek hebt durven te zetten.
Dan zul je altijd de neiging hebben te leven voor anderen of naar verwachtingen.

De Rol van je Leven pakken betekent niet dat je ineens ondernemer moet worden.
Het kan juist ook zijn dat je besluit:

  • Weer in loondienst te gaan of
  • Volledig het moederschap te omarmen of
  • Te emigreren naar een tropisch eiland.

Ik heb geen idee waar jouw verlangens liggen.
Ik weet wel dat alle antwoorden al in jou zitten, maar dat je er nu niet bij kunt.
Omdat je vastzit in je hoofd en geregeerd wordt door je angsten.

Wat nodig is, is transformatie op diepgaand niveau.
Niks positief denken, hopen en affirmeren.
Maar de saboterende patronen echt doorbreken.
Ik help jou dolgraag om uit je negatieve hypnose te komen.
Zodat je kunt gaan doen waar jouw hart en ziel van gaan zingen.

Hoe spannend je het ook vindt (dat hoort zo, want je ego schreeuwt natuurlijk moord en brand als jij dreigt te willen veranderen), je moed moet nét een stukkie groter zijn om deze sprong met mij te wagen. Dan ga je een fantastische tijd tegemoet.

Benieuwd naar meer informatie? 
Momenteel ben ik dit programma aan het ontwikkelen. Wil je een berichtje zodra ik nieuws voor je heb? Meld je dan even aan via deze link. Dan komt dat helemaal goed.

Pin It on Pinterest