Wikipedia zegt: Schaamte is een onaangename psychosociale emotie ten aanzien van het afwijken van de eigen normen en/of de normen van anderen. Ik zie het als de meest heftige vorm van onzekerheid. En als je kijkt waar schaamte staat in de piramide van Hawkins, dan zie je direct waarom het ook wel de meest destructieve energie of emotie is die bestaat. 

Belangrijk om jezelf af te vragen hoeveel schaamte jij in jezelf verborgen houdt. En of het niet gezonder is om daar wat aan te gaan doen.

Veel luisterplezier!

Shownotes #35

 • Test jezelf:

Hoe scoor jij op de perfectionismetest? Perfectionisten kennen heel veel schaamte. Je vindt de test hier.

 • De piramide van Hawkins

Schaamte scoort het laagst in de piramide en daaruit kun je afleiden hoe destructief het is om je voor dingen te schamen. Meer over de piradmide vertel ik in episode 22

 • Schoon genoeg van al die schaamte? Wil je meer jezelf durven zijn?

Ga dan aan de slag:

    Erken ten eerste dat je last hebt van schaamte.
    Ontdek op welke gebieden het speelt en

  Doe er vervolgens écht wat aan. Neem die verantwoordelijkheid voor je leven(sgeluk).

  Hoe?

  In je eentje lukt het je waarschijnlijk niet. Anders had je dat al gedaan. Niks om je voor te schamen.
  Je kunt bijvoorbeeld mijn boek PRIMA is Perfect gaan lezen of lid worden van mijn Zonnebank en mijn online trainingen te volgen. Je zult gaan merken dat je meer en meer je unieke Ware Zelf durft te zijn, doordat je stap voor stap alle bullshitlaagjes gaat doorzien en opruimen. 

  Meer info: www.zoninjeleven.nl/zonnebank

  Actueel

  Yellow Sunday 1 mei 2022

  Als je kiest voor je eigen geluk. is dat een belangrijk moment. Daarmee zet je een reeks veranderingen in gang.  Maar het verlangen naar anders en de keuze voor jezelf brengen ook de nodige uitdagingen met zich mee. Want de oude jij die trekt aan je. Net als je omgeving. Voor je het weet raak je de motivatie kwijt. En verzandt je weer in oude patronen.

  Hoe voorkom je dit en zorg je dat het gemakkelijker is om ‘bij de les’ te blijven? En, minstens zo belangrijk, hoe hou je de lol erin? Want persoonlijke ontwikkeling mag vooral ook gewoon LEUK zijn he?

  Door dit pad niet in je eentje te bewandelen. Samen is zoveel leuker. En effectiever. Je hebt de verbinding, de herkenning, de steun én het plezier.

  Afgelopen 2 jaar hebben we gemerkt dat was ooit zo vanzelfsprekend was, veel waardevoller is dan we toen dachten: LIVE ontmoeten en verbinden.

  Ik ben dan ook superblij om binnenkort weer voor het eerst sinds 2 jaar een Yellow Sunday te kunnen organiseren aan het strand! 

  Yellow Sunday Castricum aan Zee

  De insteek van een Yellow Sunday is:
  Zonnig. Samen. Leren en Lol.  

  Tijd voor een grote voorjaarsschoonmaak in je hoofd?  

  Het voorjaar hangt in de lucht. Misschien gooiden jouw oma of moeder vroeger dan ook alle ramen en deuren open om eens flink huis te houden.

  Het geeft een fantastisch gevoel om je te ontdoen van al het oude en stoffige, de boel eens flink uit te kloppen en op te schudden en te zorgen dat alles weer fris en helder wordt.

  Stel je nu eens voor dat je hetzelfde zou doen, maar dan in je hoofd. Want het wordt daar niet zomaar vanzelf rustig, vredig en helder. Dat vraagt bewuste actie. Je drukke gedachten en verlammende overtuigingen vinden het wel prima daar, die zitten er warmpjes bij. Maar als ze jou in de weg zitten, is nu misschien een goed moment om te ontdekken hoe je ze weg kunt bonjouren. 

  Waarom? Nou, als je kijkt door een vieze bril, zie je dingen niet helder. Met een hoofd vol negatieve overtuigingen, angsten en een brei aan drukke gedachten, kun je niet helder denken en ook niet voelen wat je hart wil. Gevolg: je bent uit verbinding en je leven heeft geen richting. En dat voelt heel onbevredigend.  

  Hoe doorbreek je dit? Dat leer je in mijn ‘Zonnebank’.  De plek waar je laagdrempelig de leukste programma’s vindt om jouw mind te laten doen wat JIJ wilt in plaats van andersom.

   

  Met programma’s als PRIMA is Perfect (in 5 stappen je perfectionisme loslaten), de cursus zelfhypnose of de training Oog voor het Leven waarin je ontdekt hoe je de negatieve saboterende onderstroom die je dagelijks ervaart in je leven kunt veranderen in een ware Wonderstroom.

  Dus wil jij laagdrempelig en op een luchtige, zonnige manier de ‘rommel in je hoofd’ opruimen? Start dan eens met een proefmaand lidmaatschap van De Zonnebank, mij online academie.

  Pin It on Pinterest