Ken je dat? Dat je voortdurend druk bent in je hoofd? Alsof de ‘in gesprek toon’- voortdurend klinkt? Gevolg hiervan is dat we uit verbinding raken met onszelf. Met wie we zijn, wat we voelen en wat we écht willen.

Daar gaat deze aflevering over. Aan het eind heb ik een tip waarmee je je hoofd heerlijk tot rust kunt laten komen.  Veel luisterplezier!

 

Als kind bleek al dat ik écht iets heb met taal. Ik was altijd al goed in dictees en gek op lezen. Vanaf mijn 7e verliet ik elke woensdagmiddag de bieb weer  met een tas vol boeken. Vaak had ik ze een dag later allemaal al uit. Dan moest ik van mijn moeder weer een week wachten tot ik de volgende lading kon halen.
Later – op de middelbare school – had ik 5 talen in mijn pakket. Nederlands, Frans, Engels, Latijn en Grieks. Op Schoevers had ik Spaanse les en dankzij mijn tijd in Brazilië en Italië leerde ik ook nog Portugees en Italiaans.

“Kies exact, met exacte vakken kom je verder!”
“Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid!”

Dat waren de slogans in die tijd. Dus ja, ik koos “voor de zekerheid” toch maar voor wiskunde A erbij. Een typische hoofdbeslissing. Vreselijk, wat een drama!
De 3,5 op mijn eindlijst (afgerond een 4) viel nogal uit de toon tussen verder een zes, zevens en achten.

Ach ja, soms denk je dat je ‘verstandig’ moet zijn. Ik had immers vroeger helemaal niet kunnen bedenken dat ik uiteindelijk toch zoveel met taal bezig zou zijn in mijn werk. Ik durfde niet te kiezen voor de studie Algemene Letteren aan de Universiteit en daarom werd het rechten. Met een taal kon je immers geen droog brood verdienen, zo hoorde ik overal om me heen. Een mooi voorbeeld van piekeren en malen in je hoofd dat nergens toe leidt.

Als puber was ik al zo onzeker. Continu aan het piekeren over hoe ik overkwam. Niet beseffend dat die anderen daar net zo hard mee bezig waren als ik. Bezopen toch? Zo proberen we allemaal indruk te maken op elkaar.

We hebben een soort (vaak aangeleerde)  angst om er niet bij te horen, buiten de boot te vallen of liefde en verbinding te verliezen. En we wringen onszelf in allerlei bochten om dat te voorkomen. Maar zelfs de ogenschijnlijk stoere en sterke kinderen hebben vaak diep van binnen zo’n kritisch stemmetje. Die stoere houding is ook maar een manier om te dealen met hun eigen onzekerheid. Om de aandacht af te leiden.

Laatst hoorde ik het Engelse woord ‘preoccupied’ (vert: bezorgd) vallen en ik besefte opeens wat dat letterlijk betekent. Het komt namelijk van pre (voor) en occupare (bezetten). Eigenlijk zegt het woord dus letterlijk wat we doen: We bezetten ons hoofd vooraf al met zorgen, piekeren, projecties, herinneringen, etc.
Gevolg: Je raakt gestress, angstig of zelfs in paniek. Al die gedachtenspinsels halen je uit het moment en uit de realiteit.

Je kunt tegenwoordig op talloze manieren aan de slag gaan om de drukte in je hoofd te verminderen en weer te landen in het hier en nu. Zo ervaar je de verbinding tussen je lichaam en je geest ook beter. Denk aan yoga, meditatie en mindfullness.

Zelf vind ik het heerlijk om bijvoorbeeld aan het begin van de dag rustig te zitten en me bewust te worden van wat er allemaal in mijn hoofd omgaat. Zoveel onbelangrijks, dat – als ik er niet op let – wel heel urgent voelt. Maar door dat te registreren, word ik juist meer en meer  ontspannen en rustig. Dan zak ik meer in het moment en wordt mijn blik helderder en mijn focus groter.

Hoe meer ik dat doe, des te beter het me ook lukt gedurende de dag meer ontspannen en helder te blijven. Niet alleen meditatie, maar ook NLP en hypnose hebben me enorm geholpen meer in verbinding te komen met mezelf.

Stap 1 is om je bewust te worden van wat er allemaal wel niet in je hoofd rondwaart.
Stap 2 is het daadwerkelijk ruimte scheppen door afstand te nemen van al die oude en onzinnige dingen.

Omdat ik afgelopen jaren grote schoonmaak heb gehouden in mijn bovenkamer, kan ik heel duidelijk zien hoeveel dat heeft veranderd. Mezelf, mijn gedrag en mijn leven. Door het opruimen van al die belemmeringen, zorgen en  overtuigingen ontstond namelijk ook steeds meer ruimte om de ingevingen en hints veel duidelijker te registreren. Naarmate meer stress en onrust werden opgeruimd, konden de cadeautjes binnenstromen.

Stappen werden helderder, ik zag meer en meer kansen liggen en ik, kon ingevingen en gevoelens beter registreren en dus volgen. Het leven probeert ons continu hints in te fluisteren. Maar als je zo druk bent, dan hoor je dat niet. Dan blijf je maar malen, zonder echt te luisteren en te voelen.

Veel mensen zeggen bijvoorbeeld:

“Ik heb geen idee wat mijn passie is, wat ik echt wil in mijn leven.”

Ik zeg altijd:

“Onzin. Je hebt maar 1 probleem. Je bent te druk in je hoofd. Daardoor denk je het niet te weten, maar het zit er wel. Alleen je hoort, ziet en voelt het niet. Jouw lijn is  voortdurend ‘in gesprek’. Je bent dus te ‘preoccupied’.

Als kind zijn we vaak nog behoorlijk ‘onszelf’. Totdat ons dat afgeleerd wordt. We worden steeds zelfbewuster . We gaan ons schamen en aanpassen. En raken de verbinding met onszelf kwijt.

Hoe cool zou het zijn als jij jezelf serieus genoeg neemt en lief genoeg vindt om hier werk van te maken? Om echt eens grote schoonmaak te gaan houden. Zodat je je leven veel meer de richting op kunt sturen die jou blij maakt. In plaats van de dagen af te draaien en ‘geleefd te worden’?

Je hoeft niets te bewijzen. Je bent al perfect. Je voelt het alleen nog niet. Maar je kunt het wel herontdekken. Zodat je keuzes maakt die bij je passen.

 

Wil je eens concreet aan de slag voor meer rust in je hoofd?

Luister dan eens naar mijn gratis hypnosetrack:
“Voel je goed, want je bent al perfect!”

Met deze opname train je je brein zich beter te voelen over zichzelf. Je kunt deze track gratis beluisteren zo vaak je wilt.

 

Hoe zit het bij jou?

  • Ben jij ook zo vaak ‘in gesprek’?
  • Heb jij door waarmee je hoofd gevuld is?
  • Ben jij je bewust van alle angstscenario’s die pijlsnel voorbij trekken?>
  • Vraag je je af waarom jij zoveel uitstelt of niet doet?.  terwijl je dat eigenlijk wél zou willen?


Ik ben heel benieuwd wat jouw ervaring is.
Ik zou het super vinden als je onderaan deze pagina reageert.
Of misschien heb je wel een vraag n.a.v deze uitzending.
Laat het me weten, dan kan ik daar een volgende keer op terugkomen.

Actueel

Word lid van de Podcast Community!

PRIMA is Perfect
Jij bent Perfect
En als je dat leert v o e l e n
Schijnt de Zon
Iedere dag!

Zo start ik meestal mijn podcast. Sinds juni 2018 maak ik vrijwel wekelijks een nieuwe aflevering, soms vaker. Ik vind het belangrijk om je te doen beseffen dat alles staat en valt met echt durven voelen wat er in je omgaat. Onder ogen durven zien dat je last hebt van angst en onzekerheden (perfectionisme). Dat leren voelen. En daar helemaal oké mee leren zijn.

Voor velen een enorme uitdaging! Want we worden geprogrammeerd om vooral vanuit onze ratio te leven en onze gevoelens en emoties te begraven. 

Ik laat jou graag via mijn persoonlijke verhalen en ervaringen zien (of beter gezegd horen in dit geval) op hoeveel vlakken jij het jezelf moeilijk maakt in je leven. En hoe het anders kan.

Wil jij al luisterend bewuster worden? Zowel van jezelf, wie jij bent, maar ook van wat er momenteel allemaal speelt in de wereld en wat jouw plek binnen dat geheel is?  Abonneer je dan nu op mijn podcast en mis geen aflevering!

Astrid vertelt vanuit eigen ervaring en opgelopen 'averij' wat maakt dat het nét is alsof er een bekende tegen je praat. Helder, verrijkend en boeiend, temeer omdat de benadering vanuit een bepaalde (zoekende) gelijkwaardigheid wordt ingesproken. Niet vanuit 'de juf vertelt'. Een gezamenlijke zoektocht die gedurende het leven op elk moment bijgesteld kan worden. 

Helena

Pin It on Pinterest