“Ik heb helemaal geen zin in al deze grote mensen dingen!”

verzuchtte ik regelmatig als ik weer eens problemen moest oplossen of dingen moest doen waar ik tegenop zag. Gaandeweg waren er steeds meer van dit soort momenten in mijn leven geslopen.

De bezieling raakte weg, mijn onbevangenheid verdween en er was weinig avontuurlijks te beleven. Ik was als volwassene ongemerkt steeds verder verstrikt geraakt in een leven waarvan ik me regelmatig afvroeg:
“Is dit het nou?”  Of zoals Doe Maar in de jaren tachtig zo treffend verwoordde: “Is dit alles?”

Ik begon als kind al heel vroeg de goedbedoelde adviezen op te volgen van mensen in mijn omgeving die het beste met me voorhadden en wisten wat goed voor me was. Niet beseffend dat ik daardoor steeds minder op mezelf vertrouwde. Ik herinner me nog dat mijn vriendje het uitmaakte omdat ik volgens hem nooit zei wat IK nou wilde en wat IK leuk vond. Terwijl hij me zo graag echt wilde leren kennen.
Blijkbaar was ik mezelf toen al kwijtgeraakt. Alleen duurde het jaren voordat ik dat ontdekte.

Je leven is een afspiegeling van wie jij diep van binnen gelooft dat je bent

De meeste mensen hebben een behoorlijk bescheiden of zelfs negatief zelfbeeld. Wat maakt dat ze zich in hun leven vooral laten leiden door angst, onzekerheid en beren op de weg. Of proberen dat te compenseren door zoveel mogelijk te gaan voor controle en zekerheid.
Vanuit deze energie is het leven vaak geen feestje en is er weinig ruimte voor voldoening, plezier en dankbaarheid. Ik heb geleerd, gezien en zelf keer op keer ervaren hoe dat werkt, dit is een universele wet.

Wat ik ook zie en ervaar is dat het leven magisch is voor wie de magie in zichzelf heeft ontdekt. Wie zichzelf werkelijk kent. Wie voelt en vertrouwt dat hij onlosmakelijk is verbonden met het grote geheel, met het universum. En dat we hier niet voor niets zijn. Toeval bestaat immers niet.

Stel nou dat toeval echt niet bestaat en dat je hier bent met een bedoeling. 
Is het dan niet hoog tijd om daar eindelijk eens serieus werk van te maken?
Om echt stappen te zetten in datgene waar jouw hart sneller van gaat kloppen (of nader te onderzoeken wat dat is)?
Om ervoor te zorgen dat je stopt met klein spel spelen en eindelijk stapt in jouw Ware Zelf die al tijden staat te springen om datgene te doen waarvoor je hier gekomen bent, maar geduldig afwacht totdat jij zover bent.

Ken jij dat gevoel of heb jij diep van binnen ook zo’n soort innerlijk weten dat dit niet alles kan zijn wat er is? Dat er veel meer in je zit dan er tot nu toe uitkomt? Dat je nu niet doet wat je zou willen doen? Of niet op de schaal waarop je dat eigenlijk zou willen?
Maar tegelijkertijd vindt je hoofd het allemaal zo vaag of eng dat het er waarschijnlijk vaak direct weer tussen springt om te voorkomen dat je ook echt iets met deze verlangens of vermoedens gaat doen. Een logische reactie, want je hoofd wil graag precies weten wat de consequenties van elke keuze en beslissing gaan zijn. Je hoofd wil controle, zekerheid en overzicht.

Maar, als je je hart niet volgt en blijft leven vanuit je hoofd zul je mogelijk – net als ik tien jaar geleden – regelmatig worden overvallen door frustratie, twijfel en misschien zelfs paniek. En is er die continue leegte, omdat je niet echt een vervuld leven leidt. En  al ben je misschien wel rijk als je kijkt naar wat je allemaal in je leven hebt verzameld, maar gezien hoe je je voelt is dat blijkbaar niet waar het écht om gaat.

Je tijd op deze manier verdoen is zonde. Doodzonde!


Wachten tot het vanzelf beter wordt is een illusie.
Je leven verandert pas als jij verandert. Mensen die te lang vanuit hun kleine ik leven, noemen we depressief of opgebrand.

Dat hoeft niet het einde van de wereld te betekenen. Integendeel. Het zijn waarschuwingstekens. Als de maatschappij (dus ook jij) de boodschap van deze tekens zou verstaan, dan zou dit juist het begin kunnen zijn van iets heel moois. Maar veel mensen zien dit niet. Of kunnen de pijn niet handelen en zoeken naar manieren om deze gevoelens te verdoven.

Dat werkt. Soms. Tijdelijk. Maar nooit op de lange termijn. Het biedt nooit een echte uitkomst. Het brengt je niet waar je werkelijk, diep van binnen naartoe wilt.

Herken jij je hierin? Voel jij ook dat er iets anders uit jou wil, maar dat jij hier steeds maar voor weg blijft lopen, omdat het je bang maakt? Omdat je bang bent voor wat je op het spel zet en je zekerheden in gedachten al in rook op ziet gaan?

Eén ding kan ik je met zekerheid beloven: Als je hiervoor blijft wegrennen, blijf je zoeken en verlangen. Blijf je die onrust ervaren. Blijf je in gedachten jezelf kleineren en afkraken omdat je geen stappen zet. Blijf je dus jezelf in de kou zetten.
Helpt het om kinderen te straffen? Gaan ze dan op een gezonde manier vooruit? No way. Net zo min help je jezelf vooruit door zo streng en afkeurend naar jezelf te blijven.

Mensen willen in grote lijnen allemaal hetzelfde. Geluk, liefde en voldoening. Het gevoel hebben waardevol te zijn. Een betekenisvol leven leiden.

Wat is daarvoor nodig? Dat je je goed voelt over jezelf. Dat je geen zorgen hebt over of jij wel goed genoeg bent. Want dan blokkeer je. Kom je niet in actie. Zet je steeds weer je ideeën in de ijskast. Of stop je als het net interessant wordt.

Sommige mensen zijn bang voor mislukking. Anderen bang voor succes. Voor de verantwoordelijkheid die dat met zich meebrengt. Beide kanten getuigen van een gebrek aan vertrouwen. Waardoor zoveel moois, voor de wereld en voor jezelf (geluk, liefde en voldoening) verloren gaat.

Zelfvertrouwen is een vorm van vertrouwen. Een prachtig en waardevol begin. Maar vertrouwen in het Leven, vertrouwen in het Universum, vertrouwen in je Ware Zelf, dat is een heel ander iets.

Als je dat Vertrouwen kunt voelen, hoef je je over jezelf niet meer druk te maken. Dan kun je niet meer afgewezen worden. Dan heb je geen bevestiging van buitenaf nodig om je geliefd en goed genoeg te voelen. Dan doe je geen concessies om ergens bij te horen. Dan heb je dat masker niet meer nodig.
Dan kun je gewoon compromisloos jezelf zijn.
En doen wat je hier te doen hebt.

Hoe doe je dat dan? Hoe ervaar je dat? En waarom maakt dit zo’n enorm verschil als je je missie wilt leven?

Precies hierover gaat mijn

Inspiratiemiddag “Ondernemen vanuit je Ware Zelf

op vrijdag 23 februari.

Je kunt alles over deze speciale middag lezen via deze link: https://zoninjeleven.nl/inspiratiemiddag-ondernemen-vanuit-je-ware-zelf/

Pin It on Pinterest