365-project smallEen paar dagen geleden zag ik op Facebook een voor mij nieuw idee. Inmiddels gaat het de wereld rond onder de naam 365-project. Het bleek bij nader onderzoek overigens helemaal niet nieuw!  Maar zeker de moeite waard om hier met jou te delen.

Depressief

Ik klikte op dit filmpje van Hailey Bartholomew, die eigenlijk de bedenkster is van dit concept. Hailey voelde zich al lange tijd niet gelukkig en was depressief. Er moest iets gebeuren, want zo kon het niet doorgaan. Op een dag in 2008 besloot ze dat ze een jaar lang elke dag een foto zou maken van iets waar ze dankbaar voor was. Hoe klein ook.

In de video vertelt ze wat er vanaf dat moment allemaal ten goede in haar leven begon te veranderen. Ze kreeg oog voor veel meer kleine dingen in haar leven die haar deden beseffen hoeveel ze had om dankbaar voor te zijn. En door dit besef begon ze hier ook meer en meer van te genieten. Haar aanpak heeft heel veel mensen wereldwijd geïnspireerd, want er zijn heel veel varianten ontstaan op het 365-project.

Ik ben eens verder gaan googelen en stuitte op een Nederlandse website, www.365dagenproject.nl. Op deze site vind je allerlei andere manieren waarop je invulling kunt geven aan dit leuke uitgangspunt om 365 dagen achtereen iets (kleins) te doen. Door een jaar lang elke dag iets te doen of bij iets stil te staan, ontstaat er als het ware een minitraditie.

Misschien hou jij wel meer van schrijven dan van fotograferen? Of ben je liever op een andere manier iedere dag een beetje creatief? Of kan Haileys invulling jou ook helpen om je te realiseren hoeveel dingen er eigenlijk zijn om dankbaar voor te zijn. Terwijl je die zonder zo’n ‘project’ misschien gewoon volledig over het hoofd blijft zien.

Kijk bijvoorbeeld eens hier om te zien welke ontzettend leuke ideeën er allemaal al zijn bedacht voor 365-dagen-projecten.

 

Een alternatief voor goede voornemens?

Het is nu natuurlijk weer bij uitstek de tijd van het jaar waarin mensen zich allerlei dingen voornemen. Maar, vaak zijn die doelen zo groot gesteld dat ze al snel uitlopen op een mislukking of frustratie.

Wat als je je doeltje nu eens veel kleiner maakt, maar het wel elke dag doet? Het vergt natuurlijk wel doorzettingsvermogen. Maar als het een op zich klein, haalbaar doel is dan zou je dat gemakkelijker dagelijks moeten kunnen volhouden. en hoe goed en voldaan zou jij je dan voelen als je dat toch 365 x hebt gedaan?

Trouwens, als je jezelf de weekends vrij wilt geven, dan maak je er toch gewoon een (365-104=) 261 dagen project van? Het is toch zeker jouw project? Dus dan bepaal je toch ook zelf de spelregels!

Ik heb zelf nog niet bepaald wat mijn 365 dagen project wordt. Ik ga dit weekend nog heerlijk een paar dagen weg met mijn man, voordat ik maandag weer aan het werk ga. Misschien kom ik dan wel op een idee waar ik erg enthousiast van wordt… En anders begin ik gewoon wanneer ik wel een idee heb (mijn spelregels, haha!).

 

Doe jij ook mee?

Ik ben wel benieuwd of jij al bekend was met het 365-project. Of dat je mensen kent die eraan meedoen of dat hebben gedaan. Ik zou het leuk vinden als je hieronder laat weten op welke manier jij dit zou willen invullen komend jaar.

Als er meerdere mensen zijn die hieraan mee willen doen, kunnen we elkaar gedurende het jaar wel blijven inspireren en aanmoedigen en onze vorderingen en acties delen. Lijkt mij persoonlijk heel erg leuk!

Ik lees je reactie graag hieronder!

 

 

 

 

Pin It on Pinterest