Vanochtend reageerde ik n.a.v. een post op Facebook van Bram Bakker, een van Nederlands bekendste psychiaters. Hij deelde een link naar zijn artikel met de kop:

GGZ-organisaties doen psychiatrie en psychotherapie in de uitverkoop

Het artikel gaat in op het voornemen van Zorverzekeraar Menzis om behandelingen van minder dan een jaar voor niet-chronisch depressieve cliënten te gaan vergoeden op basis van resultaten. Doel: doeltreffender therapie en op termijn lagere kosten.

Nou heb ik verder de artikelen niet gelezen, maar ik reageerde dat het wat mij betreft alleen maar goed is als er eens heel kritisch gekeken wordt naar de huidige aanpak van de GGZ en zorgverzekeraars.

Dit soort onderwerpen ligt erg gevoelig. Het plan van Menzis oogst veel lof en felle kritiek.

Vroeger trok ik mijn mond niet open (angst voor kritiek)

Omdat ik in het verleden regelmatig felle reacties kreeg als ik mijn visie op de geestelijke gezondheidszorg deelde en de verschillen in aanpak en denkwijze tussen ‘regulier en alternatief’  beschreef,  was ik hier nogal terughoudend in geworden. Een typisch menselijke angstreactie.

Maar omdat mijn werk, mijn missie, mijn passie écht mijn leven is en ik erop vertrouw dat ik dit te doen heb, laat ik me steeds minder tegenhouden.
Dus hup, ik deelde mijn reactie op Facebook, me realiserend dat er misschien wel stormachtige tegenreacties zouden komen.

Wat schetst mijn verbazing? 
Ik krijg geen kritiek en verwijt over me heen. Maar juist lof en recensies!
Van mensen die mij volgen of bij mij hebben getraind en onderschrijven dat er dus alternatieve manieren zijn die hun zo goed hebben geholpen en vaak ook beter dan de reguliere hulp die ze hadden ingeschakeld.

Zoals van Marieke:

“Ook ik ben onder behandeling geweest van de GGZ en dat voor 2,5 jaar. Ondanks dat degene die mij begeleide in het traject oprecht het beste met me voor had kom ik bij jouw cursus tot meer ‘aha’-momenten en heb jij ook duidelijke handvatten hoe je met bepaalde dingen om kan gaan!

Bij mij kwamen de klachten en diagnose na de bevalling van mijn zoon in 2011 en daarna in 2016 een angst/paniekstoornis (tegenwoordig denk ik met dank aan Astrid iets minder in ‘labels’.

Toevallig zei mijn moeder net nog tegen mij, sinds jij de online training bij Astrid volgt en EFT-therapie hebt ben ik veel rustiger en daardoor heeft zij ook meer rust, wetende dat het mij beter gaat en dat ik dingen weer zelf aan kan en niet meteen in angst/paniek schiet.”

en daar reageert Tineke dan weer op:

“Ik herken het verhaal van Marieke  dat Astrid hierboven heeft geplaatst. 2017 was het jaar van mijn burn-out. Nu ben ik krachtiger en sterker dan ooit. Ik was ingeschreven bij Indigo voor een diagnose, angststoornis of depressie naast de burn-out. er was een wachttijd,

Alleen al voor de intake. Ik voelde me een nummer, daardoor alleen al. Tevens voelde ik me passief, ben niet goed in “wachten” tot ik “mag” en ik voelde me afhankelijk. op een avond lag ik weer eens op de bank, laptop op mijn buik. En ik ontdekte Astrid en de PIP-online. Ik wist meteen: dit is wat ik nodig heb, dit is wat mij uit de shit gaat trekken!!! Ik bekeek een webinar, schreef me meteen tijdens de uitzending in voor de oktober training van PIP online. Zo snel dat ik het boek won! De volgende dag schreef ik me uit bij Indigo. Ik ging in de actieve stand, in elk geval mentaal gezien. Het bleek de beste stap die ik kon maken. Het ging alleen nog maar bergopwaarts.

Door de posts van Astrid, de Webinars, de filmpjes, de besloten FB groep, alles. Je leeft een tijdje met Astrid en haar volgers  Nu ben ik al een paar maanden niet meer actief in de FB groep. ik denk dat het komt dat ik nu rechtop mijn eigen weg ga. En dat voelt zo verschrikkelijk goed! Toch, ik heb de groep niet verlaten en zal dat ook niet doen.

Lieve mensen, als je je maar enigszins voelt aangetrokken door Astrid en haar werk, twijfel niet en doe de PIP online en volg alle minicursussen die zij geeft. Je gaat er geen spijt van krijgen!!! Astrid, zeer veel dank en duizend knuffels van mij 💗💗💗😘 Tineke

En vervolgens reageert iemand anders daar ook weer op in vergelijkbare bewoordingen.

Buiten dat ik dit supergaaf vind en zelfs echt ontroerd was door de reacties, zegt het me ook iets anders:
Uit de reacties die ik nu krijg, blijkt dat ik zelf meer mijn mannetje sta.
Dat wist ik al (want dat voel ik natuurlijk zelf ook wel), maar dit weerspiegelt dat ook.

Ik geloof enorm in wat je uitstraalt krijg je terug. Wat je gelooft, komt naar je toe.
Toen ik nog veel banger was voor reacties, kreeg ik veel meer negativiteit.
Nu is die angst veel kleiner en  kijk, dit gebeurt dus. Wat je hierboven ziet.

Jijzelf bent altijd een bepalende factor. Altijd!

 • Loopt je relatie niet? Jouw zelfvertrouwen en eigenwaarde speelt daar een rol in.
 • Durf je niet te veranderen van baan of knopen door te hakken? Kwestie van angst oftewel onzekerheid.
 • Verkondig je je mening niet, bang voor afwijzing? Idem.

Allemaal symptomen dat je niet je mannetje durft te staan.
Dat je je klein voelt, zwak, minder dan anderen. Of gewoon ‘niet goed genoeg’.
Yep. Puur perfectionisme. Daar heb je het weer.

En zolang je perfectionisme leidend is, krijg je alle signalen terug die jouw energie en jouw overtuigingen weerkaatsen.
Het vergt moed om het zo te zien. Misschien gaan je haren hier wel van rechtovereind staan.
Dat geeft niet. Dat mag.
Misschien word je boos op me.
Maakt ook niet uit. Ik ben de boodschapper van deze visie. That’s all. Het is aan jou of je daar iets mee wilt doen. Zo niet, schrijf je uit! Scheelt een hoop energie. Ergernis en irritatie is destructief.

Ben je er zat van? Niet van deze boodschap, maar van je onzekerheid?

 • Wil je wél een liefdevolle relatie? of
 • Wil je volgend jaar na je vakantie wél weer met plezier aan de slag i.p.v. genoegen nemen met je ziel verkopen voor geld waardoor je in no time weer naar vakantie verlangt? of
 • Wil je je wél energiek en vitaal voelen?

Kijk dan eens op deze pagina. 
Er komt weer een nieuwe gratis Minicursus Perfectionisme Loslaten aan.
En je leest hier een aantal reacties van mensen die staan voor wat ze hebben geleerd.
Die met volledige naam en foto durven laten zien: Hier stond ik en dit heeft het mij gebracht.

 

Ik heb 2 opties voor je. Beide superaantrekkelijk!

 

 • Doe weer mee met de gratis Minicursus Perfectionisme Loslaten. En zet vanaf 24 september ook die stap waar het voor al die anderen ook mee begonnen is en wat ze heel veel heeft gebracht (lees de recensie maar). Aanmelden kan via deze link. 
 • Of doe meteen dubbelstoer. En zet stap 2. Ik heb hier niet veel ruchtbaarheid aan gegeven, maar er loopt een fantastische actie.

 

Laatste dagen van de PIP online ZOMERACTIE

Als jij al eerder meedeed met de minicursus, dan weet je al wat PIP online is. En heb je misschien ook al eens getwijfeld om mee te doen.

De zomeractie houdt in dat als je je NU aanmeldt je niet hoeft te wachten tot we weer starten met de PIP training, maar dat je vandaag al kunt beginnen. 
En dat niet alleen.
De Zomeractie betekent dat je nu kunt meedoen voor een belachelijk lage prijs.
Dat wil zeggen, als je vandaag besluit te gaan PIPpen, dan kost je dat geen 397 euro, maar slechts 247 euro.

Deze actie gaat uiterlijk 31 augustus offline, misschien zelfs eerder. Want zodra de promotie van ronde 7 van PIP online start, geldt dit aanbod niet meer.
Maar… nu dus nog wel.

 • Voel je dat je ook stappen wilt zetten?
 • Besef  je dat niemand jou kan veranderen, behalve jezelf?
 • Realiseer je je dat als je iets niet hebt geleerd, je dat niet vanzelf kunt en dat het dan slim is om je daarin te laten trainen?
 • Dat als je blijft doen wat je altijd deed, er helemaal niks verandert?

 

Als jij zin hebt om te starten, dan ben je van harte welkom, dan is dit het moment.
Vanaf maandag 15 oktober stroom je gewoon in met de nieuwe lichting cursisten en kun je ook meedoen met de nieuwe Facebookgroep en krijg je live webinars om al je vragen te stellen.

Pin It on Pinterest