Hét geheim dat je leven verandertDeze week zag ik via Facebook een video die heel erg de moeite waard is. Misschien heb je het zelf al gezien, misschien ook niet. Ik kan het je echt van harte aanraden, want het raakte me diep. En iedereen met wie ik erover sprak, was het roerend met me eens. . 

Het belang van een goed zelfbeeld is voor jou vast niet nieuw. Alleen vraag jij je misschien ook af hoe je dat voor elkaar krijgt. Mensen hebben volgens mij het idee dat je dat gewoon hébt… of niet. Dus als je geluk hebt ben je ermee geboren en zo niet dan is het: ‘Jammer, maar helaas!’

Uit het filmpje blijkt dat ons zelfbeeld heel vaak erg verschilt van het beeld dat anderen van ons hebben. Dus een zelfbeeld is niet iets wat je aan de buitenkant kunt zien. Een ander ziet het immers blijkbaar anders. Ahaaa…. Dat betekent dus dat ons zelfbeeld niets anders is dan het BEELD dat we van ons ZELF hebben! Het is natuurlijk ook niet een fysiek, vast beeld dat je kunt beetpakken, maar slechts een idee. En dat is belangrijk om je te realiseren!

 

Je hebt het zelf in de hand

Elk idee is namelijk te veranderen. En dus ook zoiets als een zelfbeeld. Je hebt er slechts 2 dingen voor nodig:

1)    Je moet je bewust zijn van het beeld dat je hebt;

2)    Je moet weten hoe je dat zelfbeeld kunt veranderen.

 

Het mooie aan mijn werk vind ik vooral dat ik mensen kan helpen hun zelfbeeld te verbeteren en zo hun leven te veranderen. Zo had ik deze week een jonge vrouw in mijn praktijk. Laat ik haar Chantal noemen. Chantal worstelde met heel veel dingen. Ik vroeg haar hoe ze zichzelf zag. Ze beschreef mij heel letterlijk haar zelfbeeld. Wat hieraan opviel, was dat het heel klein was. Niet groter dan een centimeter of 30, schat ik zo. Een soort tuinkabouterformaat.

Als je jezelf zo klein en nietig maakt (al is het onbewust), ben je dan wel opgewassen tegen de problemen die je in je leven tegenkomt? De kans is groot dat je de problemen dan groter maakt dan je jezelf ziet en voelt. En dat geeft meteen een heel machteloos gevoel.

 

Wat wil je groter… je probleem of je zelfbeeld?

Ik vroeg Chantal haar gewone zelfbeeld los te laten en zich nu haar Ideale Zelfbeeld voor te stellen. Dat deed ze. En ik vroeg haar ook om dat beeld groter dan levensecht te maken. En vervolgens behalve zichzelf ook haar problemen voor zich te zien. Maar op zo’n manier dat ze nu (door haar grootte) gemakkelijk haar problemen kon overzien.

Aan haar gezicht kon je meteen zien wat het verschil was.  Ik vroeg haar hoe ze nu dacht over haar problemen en haar twijfel en terughoudendheid maakten onmiddellijk plaats voor nieuwsgierigheid: Ze was eigenlijk wel benieuwd hoe ze vanuit dit nieuwe beeld met dingen om zou gaan. Ze kon niet wachten om het in de praktijk te testen.

Dit soort oefeningen werkt niet alleen prima 1-op-1, maar juist ook in een groep. Gisteravond kwam het onderwerp ter sprake tijdens een cursusavond (Perfectionisme & Faalangst onder controle).  Het was fantastisch om te zien hoe de energie van de deelnemers veranderde van moedeloos, neerslachtig, onzeker (want iedereen focuste op zijn vertrouwde zelfbeeld) naar bruisend, krachtig en energiek.

Ze gingen anders zitten, anders ademen, anders kijken. En iedereen kon zich opeens heel levendig voorstellen dat wanneer je vanuit zo’n goed zelfbeeld dingen gaat doen, je dan veel meer kunt, durft en gewoon doet dan ‘normaal’.

Ik zou zeggen: Ontdek en ervaar het zelf. Doe net als Chantal en kijk hoe jouw zelfbeeld er nu uitziet en hoe je wilt dat het is. En voel het verschil!

Wil je dit artikel of het filmpje delen met je netwerK? Gebruik dan de knoppen hieronder!

 

Pin It on Pinterest