Nederland heeft weer bijna zomervakantie. Een groot deel verlaat huis en haard en vertrekt naar een vakantieadres. Want ja, verlangen we niet allemaal van tijd tot tijd naar ontspanning, rust, een shot vitamine D? En uiteraard naar het gevoel om echt even helemaal weg te zijn van de dagelijkse beslommeringen?

Maar regelmatig raken mensen super gestresst vlak voordat ze vertrekken. De vakantie is nog maar nauwelijks aangebroken of er ontstaat een grote druk om onmiddellijk de koffers te pakken en zo snel mogelijk in de auto of het vliegtuig te stappen. Dit is niet zo bevorderlijk voor een goed vakantiegevoel, integendeel.

Wanneer je zo hals over kop op reis gaat, is de kans groot dat je eerst een paar dagen moet wennen aan het nieuwe ritme. Je lichaam en geest weten zich even geen raad met de plotselinge omschakeling naar de ‘vakantiestand’ en het echte gevoel van rust laat dan even op zich wachten. Bovendien kun je bij stress en oververmoeidheid minder hebben en raak je eerder geïrriteerd. Ik ken zelfs veel mensen die juist tijdens de vakantie ‘instorten’ of ziek worden. Eigenlijk zonde, want het is toch veel fijner als je meteen heerlijk kunt gaan genieten?

Een betere manier om in een goede vakantie-stemming te komen, is door eerder te beginnen met de voorbereidingen. Wanneer je bovendien je werk goed hebt afgesloten en zorgt voor een goede overdracht en vervanging tijdens je vakantie, scheelt dat ook veel onnodig gepieker aan de rand van het zwembad.

Wie zegt trouwens dat de voorbereidingen tot in de puntjes moeten worden uitgevoerd? Ik heb er jaren aan meegedaan hoor, dat dan weer wel. Maar inmiddels denk ik: hoe belangrijk is het dat alle kleding schoongewassen en gestreken meegaat naar de camping terwijl daar wasmachines zijn? Waarom slepen we zoveel mee ‘voor het geval dat dit of dat?‘ (Tenzij je naar een ontwikkelingsland afreist natuurlijk!) Dus dat doe ik niet meer. Heerlijk is dat!

Waarom zou je eigenlijk halsoverkop aansluiten in de file en ’s nachts doorjakkeren naar je vakantieadres als dat gepaard gaat met stress, irritatie en onrust? Ik heb dat nooit begrepen. Wat is er tegen om gewoon een paar uurtjes of een dagje later te vertrekken. Het kost je in het ergste geval wel een overnachting waarvoor je al hebt betaald, maar een ontspannen vakantiegevoel vanaf je voordeur is in mijn ogen onbetaalbaar!

Het scheelt ook als je van jezelf tijdens je vakantie niet van alles ‘moet’. Ik herinner me nog een verre reis, waarbij ik steeds bezig was met het plannen van de volgende dag. Zo vergat ik gewoon te genieten van het moment zelf. Toen ik terugkwam, was ik doodmoe en werd ik tot overmaat van ramp ook nog flink ziek. Ik was aan vakantie toe!

Hoe kun je nog meer volop genieten? Al onze ervaringen slaan we in onze hersenen op, via de 5 zintuigen (horen, zien, voelen, ruiken, proeven).  Je kunt je ervaringen en herinneringen intenser maken  door je zintuigen extra in te zetten. Wanneer je iets leuks doet of ergens heerlijk van geniet, doe dit dan eens met extra aandacht. Bijvoorbeeld door niet alleen de beelden in je op te slaan, maar ook eens goed te letten op hoe je je voelt, waar je dat voelt of intensiever te luisteren, proeven en ruiken.

Wanneer je Nederlanders vraagt naar hun vakantie-ervaringen, beginnen ze meestal met verslag doen van het weer. Toen wij in Italië woonden, viel ons op dat Italianen het succes van hun vakantie afmeten aan de kwaliteit van het eten. Wanneer zij terugdenken aan een fantastische vakantie, weten ze vaak nog precies wat ze hebben gegeten en hoe het precies smaakte.

Mocht de zon nou eens niet schijnen, word dan niet chagrijnig, maar richt je op andere zaken. Geniet bijvoorbeeld van een heerlijk diner en proef het extra aandachtig. Of snuif de geuren op tijdens een bos- of strandwandeling en voel de buitenlucht, de zon, de wind. Of ontspan door heerlijk te gaan lezen. Je kunt ook leuke muziek kopen (of downloaden) uit je vakantieland en daarnaar luisteren.

Als je hier dan op een later moment weer aan terugdenkt of je luistert weer naar die muziek, dan  komen de vakantieherinneringen met gemak weer terug. Merk wat dit met je gevoel doet. Je zult versteld staan van het effect. Zo kun je er dus voor zorgen dat je fijne herinneringen weer gemakkelijk kunt oproepen.Dit is een effectieve manier om op een later moment – bijvoorbeeld als je al lang weer terugbent – opnieuw in een goede stemming te komen.

Men zegt vaak dat de voorpret net zo leuk is als de vakantie zelf, maar zo wordt het nagenieten ook een feest. Ik wens je – of je nu wel weggaat of lekker thuisblijft – een hele fijne zomer!

Afkicken?

Zit jij altijd direct in de vakantiesferen of heb je ook een korte of langere periode nodig om echt los te komen van thuis? Ik ben benieuwd naar je antwoord! Je kunt hieronder reageren. Onder de inzendingen verloot ik een leuke zomerse verrassing! 

 

 

 

Pin It on Pinterest