hoe hou je positiviteit vastHet is een vraag die ik heel vraag krijg. Zelfs nadat mensen ‘klaar’ zijn bij mij. Verlost van nare gevoelens, angsten, trauma’s, onzekerheid, stress of wat dan ook maar de klacht of problemen  waren waarmee ze binnen kwamen.

“Ja, nu voelt het wel goed. Maar ja, wat als mijn goede gevoel of het vertrouwen straks weg is? Wat als ik het niet kan vinden? Wat als ik het voel wegebben? Kortom, Astrid, vertel mij, hoe hou ik dat nu vast?”

 

 

Ik moet dan vaak wel een beetje glimlachen. De angst, de onzekerheid, ik herken deze en ik ken ‘m zelf ook. Op een of andere manier zouden wij mensen pas echt gerustgesteld zijn wanneer we alles overal, altijd en  helemaal onder controle zouden hebben. Wanneer we continu zekerheid zouden hebben of vastigheid. In welke vorm dan ook. Of wanneer we ‘die knop’, die schakelaar zelf voor eens en voor altijd zouden  kunnen omzetten. Die roze bril gewoon op zouden kunnen houden.  Ja, dat zou nog eens wat zijn, toch?

“Maar ja … dat gaat niet!”

zeg ik dan, in antwoord op de vraag hoe de positiviteit vast te houden. Vrijwel iedereen kijkt dan verbaasd, sommigen zelfs enigszins geshockeerd. “Hoezo gaat niet? Heb je daar ook niet een of andere aanpak, techniek, middel voor? Al die andere dingen werken toch ook?” 

 

Pieken en dalen

 

Maar, ik blijf bij mijn standpunt. Je kunt een goed gevoel, positiviteit simpelweg niet vasthouden. Net zo min als je onafgebroken depressief, woedend of bang kunt zijn. Emoties komen en gaan. Het zijn golven. Er zijn altijd pieken en dalen. Net zomin als continue negativiteit, bestaan continu geluk of aanhoudende euforie. Het is een complete illusie om dat te willen bereiken, want emoties en gevoelens zijn voortdurend in beweging. Dat is een feit dat zeker is.

 

Dus als jij op vleugeltjes de deur uitgaat, kan ik je nu al verzekeren dat dat gevoel weer zal wegebben. En daar is helemaal niets mis mee. Want, gelukkig zijn er allerlei manieren om ervoor te zorgen dat je zelf in staat bent om op elk gewenst moment jezelf weer gemakkelijker de ‘goede kant’ op te sturen. Je kunt zelf leren hoe je je gevoelens kunt sturen en beïnvloeden. En je gedachten.

 

Magnetisch

 

Negativiteit is als een magneet. Het ene negatieve trekt het volgende aan. Maar hetzelfde geldt uiteraard ook voor positiviteit. Dus zodra je je eigen kettingreactie van negativiteit weet te doorbreken, komt er ruimte voor een positief alternatief. Je kunt zelf de draai leren maken. Zodat je wanneer jij dat wilt, wanneer je teveel naar het negatieve bent doorgeslagen jezelf weer in het gareel kunt krijgen.

Dat is denk ik ook een veel gezondere manier dan er krampachtig naar te streven maar steeds positief te blijven. Iets krampachtig proberen vast te houden klink bepaald niet ontspannen, toch? Nou, gelukkig hoeft dat dus ook helemaal niet om toch positief in het leven te kunnen staan.

 

 

 

Pin It on Pinterest