Ron ging 1 april welk heel letterlijk uit zijn comfortzone na het volgen van de workshop van Wim Hof alias ‘The Ice Man’.

Jarenlang vond ik het fijn om gezellig in mijn eigen comfortzone te verblijven. Het klinkt ook zo prettig. Comfort Zone. Een veilige, geruststellende plek. Waar je je op je gemak voelt. Waar alles vertrouwd is. Waar je weet wat je kunt verwachten en je weet wat je hebt.

Maar geleidelijk kwam ik er achter dat mijn comfortzone ook een ander gezicht had. Dat het eigenlijk vaak helemaal niet de plek bleek te zijn waar ik het meest gelukkig van werd. Gemak en comfort betekenen blijkbaar niet hetzelfde als geluk.

 

Want binnen mijn comfortzone had ik meer dan  genoeg tijd en ruimte om te klagen. Om me slachtoffer te voelen. Ik voelde steeds vaker dat ik er geen energie kreeg. Dat het me niet de inspiratie gaf die ik zocht. Ik herkende een soort onverschilligheid, ontevredenheid en een gevoel van middelmatigheid. En toch stapte ik er niet uit.

 

Waarom hield ik er zo aan vast? Omdat buiten die comfortzone de problemen en gevaren loeren. Alles wat buiten dat bekende gebied ligt, confronteert je met je eigen onzekerheid. Met je angst. Met de mogelijkheid dat je zult falen. Ik wilde pas iets doen als ik eigenlijk zeker wist dat het perfect zou gaan.

Door mijn neiging tot perfectionisme legde ik mijn eigen lat vaak heel hoog. Waardoor ik liever niet in actie kwam. Want hoeveel zin heb jij om iets nieuws te proberen als je bij voorbaat al denkt dat het je niet gaat lukken?

 

Inmiddels weet ik hoe funest die comfortzone is. Voor je het weet zit je er je hele leven gevangen. Verzin je allerlei excuses en uitvluchten om dat goed te praten. En dat is prima, maar dan niet achteraf klagen wat je allemaal zo graag anders had gewild.

Ik werd steeds ongelukkiger en gefrustreerder in mijn comfortzone. Mijn zelfvertrouwen nam af en ik viel mijn omgeving lastig met mijn geklaag. Je gaat echt geloven dat je heel veel niet kunt. Of dat je niet goed genoeg bent. Of dat iedereen tegen je is. Daardoor ontzeg je jezelf de mogelijkheid om te ontdekken waartoe je allemaal wel in staat bent.

 

Gelukkig kwam er een moment dat mijn onvrede het won van mijn onzekerheid. Ik besloot mijn zone op te rekken. En wat ben ik blij met wat ik toen ontdekte.

Ik begon namelijk te groeien toen ik buiten de gebaande paden durfde te gaan. Ik ontdekte dat ik mijn angsten kon overwinnen. Dat ik kansen kon creëren. Dat ik gewoon kon beginnen en al doende kon leren. Dat iets niet perfect hoefde te zijn vanaf het begin. Dat je dingen altijd kunt aanpassen en verbeteren. Dat ik mijn eigen werk kon scheppen. Dat ik creatief ben. Dat ik kan schrijven. Dat ik plezier heb in marketing. Dat ik lezingen kan geven. En nog veel en veel meer.

 

Ik betrap mezelf er nog wel eens op als ik iets eng vind

Ik ben dan geneigd om te zeggen dat ik iets niet nodig vind, niet leuk vind, niet belangrijk vind. Maar heel vaak weet ik diep in mijn hart dat ik het vooral nog ‘spannend en nieuw’ vind.  En dat ik een excuus zoek om het niet te hoeven doen. Maar ik heb mezelf steeds sneller door.

Nu heb ik steeds meer lol in juist die dingen DOEN waarvan ik een beetje zenuwachtig word. Omdat ik ook weet dat ik me daarna zo goed voel. En trots. En voldaan. En dat mijn zelfvertrouwen daardoor weer verder is gegroeid. En dat is echt heerlijk!

 

Om uit mijn comfortzone te stappen waren voor mij 2 dingen essentieel:

 

– Ontevredenheid over mijn situatie op dat moment

– Voldoende zelfvertrouwen om de volgende nodige stap te zetten

 

Uit je comfortzone in de praktijk

Dat het niet alleen voor mij zo werkt, maar ook voor anderen, blijkt hieruit.

Een paar dagen geleden kreeg ik onverwacht een berichtje van iemand die ik vorig jaar heb gecoacht. Ze was doodongelukkig in haar werk, maar dacht dat ze zich moest aanpassen aan haar collega’s en de slechte werksfeer voor lief moest nemen. Ook omdat ze geloofde dat er niet zo gemakkelijk een andere baan voor haar zou zijn. (Ik schreef hier trouwens eerder een blog over: ‘Jouw fantasie is de sleutel’.)

Gedurende de sessies leerde ze haar oude overtuigingen en onzekerheid los te laten en haar zelfvertrouwen nam met grote sprongen toe. Ze solliciteerde toen ze haar droombaan in de krant zag staan, ze kreeg de baan en liet me nu – inmiddels een jaar later – het volgende weten:

*****

“Lieve Astrid,

Ik val maar meteen met de deur in huis…Ik heb een Vast Contract! Zo blij… terugkijkend stond ik vorig jaar op deze tijd aan het begin van een voor mij onbekende weg. 1 mei zou ik starten met mijn nieuwe baan in Amsterdam. …trein..fiets..reistijd..andere mensen..nieuwe omgeving..!

Nu zo op mijn plek, het werk kost me geen energie, ik krijg het ervan! En dan gisteren de grote waardering die ook nog eens uitgesproken werd.

“Wij willen jou nooit meer kwijt en daarom een contract voor Onbepaalde tijd!”

Dank Astrid, dagelijks ben je bij me… Wat een les en inzichten..en ik ga verder. Fijne paasdagen.

Groet, E.”

*****

 

Supertrots en gelukkig ben ik dat ik heb geleerd om meer en meer gewoon te DOEN en niet altijd te blijven denken (in onmogelijkheden en belemmeringen). Maar ik geniet er helemaal van dat ik mijn kennis en vaardigheden tegenwoordig ook kan inzetten om anderen te helpen hun leven zonniger te maken en hun grenzen te verleggen zodat ze hun dromen kunnen bereiken.

 

Want, hoe zit dat eigenlijk bij jou..?

  •  Ben je gefrustreerd over waar jij nu staat in je leven?
  • Wil je meer actie en meer vrijheid, maar ben je vooral bang voor het onbekende?
  • Houd onderstaand gedrag jou gevangen in je comfortzone (net als mij vroeger)?

 

Dan heb ik een dringend advies aan jou!

Zorg dat je je belemmeringen overwint en dat je je zelfvertrouwen vergroot. Het maakt me niet niet eens uit hoe je dat doet, maar DOE het gewoon. Ik beloof je: het is de moeite waard. En het risico is te groot dat je uiteindelijk spijt krijgt als je het niet doet: Wanneer je je realiseert hoe anders je leven eruit had kunnen zien als… [vul maar in]

 

Laat me weten …

Wat is voor jou ‘buiten je comfortzone’? Wat zou je in je hart wel willen, maar voelt nog eng, onveilig of te spannend? Ik lees graag je reactie hieronder!

 

 

Pin It on Pinterest