hoe spanning je ziek kan maken“Mens sana in corpore sano”

Toen ik deze Latijnse zin op school leerde te vertalen, vatte ik alleen de letterlijke betekenis (een gezonde geest in een gezond lichaam).

Pas de laatste jaren heeft deze zin voor mij meer en meer diepgang gekregen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat we onze lichamelijke en geestelijke gezondheid niet los van elkaar kunnen zien.

 

 

 

Niet alleen overbelasting!

 

Een jaar of 10 geleden, zat ik echt niet lekker in mijn vel. Ik was moeder van 2 toen nog kleine kinderen en had een baan waar ik in die periode behoorlijk ‘klaar’ mee was. Verveling, frustratie, ontevredenheid, het gevoel niet voldoende gewaardeerd te worden.

Het zat me niet lekker. Letterlijk zelfs. Ik legde toen zelf de link niet, maar ik had veel last van een stijve nek, vastzittende schouders en van wat we toen nog ‘muisarm’ of RSI-klachten noemden.

Ik herstelde op een gegeven moment ook niet meer tijdens het weekend. Ik had er toen continu last van.

 

Met mijn pijnlijke rechterarm en -pols bracht ik een bezoek aan de ARBO-arts. Dat was interessant, want hij vroeg hij me:

“Verveel jij je soms?”

Die vraag had ik niet verwacht. Mijn insteek was eerder:

“Hoe kan ik zorgen dat ik minder achter de computer zit?”

 

Ik dacht namelijk dat ik last had van overbelasting. Maar deze man liet weten dat je juist ook stress kunt ervaren als je niet uitgedaagd wordt. Of niet tevreden bent.

Het was dus op een bepaalde manier eerder onderbelasting. Ik kon ‘mijn ei’ niet kwijt in mijn werk.

Dat was het begin van veel veranderingen in mijn leven. Het was niet alleen een kwestie van me vervelen op mijn werk. Aan de andere kant, had ik namelijk hele hoge verwachtingen van mezelf. Vooral als werkende moeder. Ik gunde mezelf nooit rust. En dat schijnt niet zo gezond te zijn, heb ik inmiddels door schade en schande (én pijn!) geleerd.

 

‘Onverklaarbare’ lichamelijke klachten

 

Tijdens het schrijven van mijn boek (over perfectionisme), zijn er heel veel kwartjes gevallen. Ik heb bij mezelf gezien welke relatie er bestaat tussen je geestelijk niet lekker voelen en lichamelijke klachten.

De muisarm en nekklachten zijn jaren geleden al verdwenen. Terwijl ik regelmatig meer en langer achter de computer zit dan vroeger.

En ook de (verschrikkelijke!) hyperventilatie-aanvallen die mij een tijdlang kwelden, heb ik mezelf weer weten af te leren door middel van NLP.

 

Migraine (gratis E-book)

 

Wanneer we op een of andere manier spanning, boosheid, verdriet, pijn of frustratie niet goed weten af te voeren, merken we dat in ons lichaam. De een krijgt ‘onverklaarbare buikpijnen’ (zoals onze zoon 2 jaar geleden), de ander rugpijn, een stijve nek of bijvoorbeeld migraine.

Dat laatste is een enorm groot probleem in Nederland. Maar liefst 2 miljoen mensen hebben er last van. Bijna 200.000 van hen hebben zelfs  wekelijks een aanval.

Tijdens mijn hypnoseopleiding ontmoette ik ‘stressspecialist’ Bertha Middendorp. Dertig jaar lang kampte zij zelf met ernstige migraine.

Door middel van hypnotherapie is ze daarvan afgekomen. Dit heeft haar doen besluiten andere mensen met migraine te gaan helpen om van hun migraine af te komen en hun leven weer terug te krijgen. En dit doet Bertha nu met veel succes.

Bertha heeft een gratis E-book geschreven over migraine. Het verbaasde mij overigens niets dat vooral mensen met bepaalde (onder andere perfectionistische) karaktereigenschappen extra vatbaar lijken te zijn voor migraine.

 

JE KUNT HET GRATIS E-BOOK OVER MIGRAINE VIA DEZE LINK AANVRAGEN.

 

Leestips

 

hoe spanning je ziek kan maken boekenZomaar wat interessante boeken over de samenhang tussen lichaam en geest:

  • De sleutel tot zelf-bevrijding (Christiane Beerlandt)
  • The divided mind (John E. Sarno)
  • De mooie voedselmachine (Giulia Enders)

Beerlandts boek is meer een naslagwerk, wat ik al jaren in de kast heb staan.

Het boek van Giulia Enders staat momenteel erg in de belangstelling en breekt het ene na het andere verkooprecord. Ik ben er nu in bezig (binnenkort zal ik een recensie schrijven).

En het boek van Sarno is daarna aan de beurt.

 

Benieuwd naar jouw ervaring

 

Steeds meer mensen geloven ook in de samenhang tussen lichaam en geest. Ook in de reguliere gezondheidszorg: Dankzij de kinderarts van het ziekenhuis waar onze zoon destijds met zijn buikklachten onderzocht werd, ben ik die link nog meer gaan leggen. Want hij suggereerde hypnotherapie!

En dat was zo effectief: 6 maanden buikpijn waren in 1 goede hypnotherapiesessie opgelost! Vanaf toen ben ik trainingen gaan volgen om hypnotherapie ook te kunnen toepassen bij lichamelijke klachten.

 

Heb jij lichamelijke klachten waarvan je voelt dat die samenhangen met je mentale gesteldheid? Heb je ze effectief weten aan te pakken of kom je juist niet verder?

Kortom, hoe kijk jij aan tegen ‘gezonde geest in een gezond lichaam’? Ik ben benieuwd naar je reactie!

 

 

 

DIT ARTIKEL DELEN IS LIEF ☼

 

Pin It on Pinterest