anti-depressiva
Huisarts schrijven te vaak en te lang antidepressiva voor

Vandaag uitvoerig in het nieuws, ik hoorde het vanochtend al op de radio: ‘Huisartsen in Nederland schrijven te vaak en te langdurig antidepressiva voor. Patiënten worden daar soms alleen maar zieker van. Dat blijkt uit een steekproef die gepubliceerd is in het vakblad Huisarts en Wetenschap.’

Ik vind het schokkend: in de helft van de gevallen is niet eens vast komen te staan dat er sprake is van klachten die het voorschrijven van die medicijnen rechtvaardigen! Wel goed dat het dit keer de beroepsgroep zelf is die hiermee naar buiten komt. De rest van het artikel kun je hier nalezen.

Betere, gezondere en effectievere alternatieven

Eigenlijk zouden we veel meer aan de weg moeten timmeren om ervoor te zorgen dat veel meer mensen er achter komen dat er echt veel betere, gezondere en effectievere methoden bestaan. Ongelofelijk welke kosten en ellende er bespaard kunnen worden wanneer we op veel grotere schaal zouden stoppen met het stellen van diagnoses en mensen in hokjes stoppen.

In plaats daarvan zou er veel beter geluisterd moeten worden naar wat mensen vertellen, naar hoe ze hun klachten beleven. Niet de diagnose,  het ‘etiketje’ is van belang, maar hoe iemand zich voelt. En er moet veel meer aandacht komen voor manieren waarop je al dit soort klachten (depressieve gevoelens, angsten, neerslachtigheid, gebrek aan zelfvertrouwen, etc.) kunt verhelpen. Niet zo snel overgaan tot symptoombestrijding door middel van pillen, maar  meer aandacht voor manieren om je brein te trainen om op een  gezondere en natuurlijke manier van je klachten af te komen.

Door je brein te leren hoe het anders kan omgaan met alle indrukken en ervaringen die het krijgt, zijn diepgaande veranderingen mogelijk. Er klinkt nu helaas nog veel te veel een eenzijdig geluid, maar dat wordt natuurlijk ook dik gesponsord door de farmaceutische industrie!

Aan de andere kant: Dit soort nieuws dat breed uitgemeten wordt in alle media helpt natuurlijk wel erg om de bewustwording op gang te brengen. Dus wat dat betreft is het eigenlijk goed nieuws en een aanzet tot verbetering.

Pin It on Pinterest