Hypnose in Juliana Kinderziekenhuis

Deze week werd bekend dat het Juliana Kinderziekenhuis 30 mensen gaat opleiden in hypnose. De Vereniging tegen kwakzalverij is hier niet blij mee. De vereniging vergelijkt het effect van hypnose met het placebo-effect. Dat vind ik dan weer grappig, want placebo’s werken vaak beter dan reguliere medicijnen! Dus die vergelijking pakt juist positief uit voor hypnose.

 

Hypnose nog steeds taboe

Ik merk wel dat er nog steeds een taboe rust op hypnose. Veel mensen vinden het een beetje eng. Het doel waarvoor ik het gebruik is ervoor te zorgen dat je het onbewuste deel van het brein kunt bereiken.

Als je iemand rechtstreeks toespreekt, heeft zijn ratio altijd de overhand. Wanneer iemand in een ontspannen toestand is, in trance, dan is zijn bewustzijn wat meer naar de achtergrond verdwenen en kun je gemakkelijker en op een dieper niveau zorgen dat positieve veranderingen plaatsvinden door iemand met positieve suggesties te beïnvloeden.

Veranderingen op dieper niveau mogelijk

Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik zelf ook anders dacht over hypnose totdat ik er zelf mee in aanraking kwam. Toen ik het zelf onderging, onder meer als onderdeel van mijn opleiding, merkte ik pas dat het feit dat je ‘in trance’ bent, absoluut niet betekent dat je niet meer in controle bent of dat je geen idee hebt wat er met je gebeurt.

Dat is vaak wel wat mensen zo beangstigt: dat iemand anders controle over hen krijgt en dingen gaat doen die ze niet willen. Dit is echter niet het geval. Je bent er wel degelijk nog helemaal ‘bij’.

Het valt me overigens ook op dat er tegenwoordig veel meer ruimte ontstaat voor alternatieve behandelingen en dat er dus ook steeds meer mensen openstaan voor het gebruik van hypnose. En dat is mijns inziens ook terecht. Er is vandaag de dag veel meer bekend over hypnose.

Het is een effectieve manier om ervoor te zorgen dat iemands brein nieuwe patronen kan aanleren. Wanneer je iemand vertelt hoe hij veranderingen kan doorvoeren, zit zijn kritische bewustzijn vaak in de weg, waardoor de echte veranderingen soms uitblijven. Op het onderbewuste niveau blijkt dat suggesties veel gemakkelijker effect kunnen krijgen.

Ik vind het prima dat door deze hele commotie rondom het Juliana Kinderziekenhuis hypnose weer volop in de belangstelling staat.

Pin It on Pinterest