wat ik wilBijna elke week spreek ik wel iemand in mijn praktijk die zegt: “Ik weet niet wat ik wil!”

Ik moet dit inmiddels zeker wel 100 keer hebben gehoord en ik geloof er niets meer van. Dat iemand dat niet weet. Ja, vanuit je hoofd weet je het niet. Ik herken dat wel. Ik wist het ook nooit.

 

Ik heb jarenlang rondjes gedraaid. Me afgevraagd wat ik moest doen, wat kiezen, wat studeren, wat leren. Ik wist het niet. Ik wist het echt niet.

Vanuit de angst om fout te kiezen deed ik zoveel mogelijk van alles. Want dan is de kans dat je fout kiest kleiner. Want je kiest niet echt. En dan kun je altijd ergens op terugvallen als iets niet goed uitpakt.

 

Toch kwam ik mezelf tegen. Deze strategie maakte me niet gelukkig. Hij bleek niet te werken. En ik ontdekte iets. Namelijk dat ik eigenlijk al jaren in de ontkenningsfase zat. En dat zie ik bij veel mensen terug.

Want je kunt wel blijven zeggen dat je niet weet wat je wilt. En dat je daarom het antwoord overal buiten je gaat zoeken. Maar ik geloof oprecht dat jouw diepe verlangens of dromen zo ver weggestopt zijn dat je denkt dat je ze niet hebt omdat je ze ook echt niet meer ziet of voelt.

 

Er zit namelijk van alles overheen:

  • Angst dat je het niet kunt;
  • Angst dat het niet gaat lukken;
  • Angst dat het niet realistisch is;
  • Angst dat je er niet goed genoeg voor bent;
  • Angst dat je er geen geld mee kunt verdienen;
  • Angst dat het niet genoeg aanzien heeft;
  • Angst dat je geen steun zult krijgen van je omgeving …

… en ga zo nog maar even door.

 

En dus stop je je dromen en verlangens (bewust of onbewust) maar weg. Want je gelooft diep in je hart dat wat jij eigenlijk het allerliefst zou willen gewoon niet haalbaar is of niet voor jou is weggelegd.

Terwijl het nu juist zo interessant is om die diepe dromen en verlangens wél naar boven te halen.  Ook al word je er stikzenuwachtig of bang van als je er nu alleen maar aan denkt.

 

Want die dromen en verlangens heb je niet voor niets. Ze zijn voor jou echt wezenlijk. Van levensbelang. Want niet iedereen heeft jouw droom. En zeker niet op jouw manier. Jouw droom is helemaal exclusief van jou. Blijkbaar past die in deze vorm ook alleen bij jou.

En dus moet je die niet wegstoppen, maar je juist realiseren dat er werk aan de winkel is. Want dat je droom je angst inboezemt, wil niet zeggen dat je die dus maar links moet laten liggen. Ik weet zeker dat wanneer je dat doet, dit je vroeg of laat op gaat breken.

 

Want diep in je hart ken je je verlangen. En wanneer je er niets mee gaat doen, leidt je niet JOUW LEVEN. En leef je ook niet echt. Dan voel je aan alles dat het niet klopt. Dan word je misschien zelfs wel ziek. Of je wordt bevangen door dat ‘Is dit alles-gevoel’ waarover Doe Maar in de jaren tachtig zong.

 

Heb jij ook het idee dat je niet JOUW LEVEN leidt? Ervaar jij geen geluk of voldoening?

Grote kans dat je iets vakkundig aan het wegstoppen bent uit angst. Ik help je graag om de angst weg te nemen en eens wat (zon)licht over je diepste verlangens te laten schijnen!

 

Interessant artikel? Alvast dank voor het delen en liken! ☼☼

 

 

Pin It on Pinterest