Hoe je jezelf de put in kunt pratenVeel mensen plannen hun eigen ellende. Natuurlijk niet bewust! Daar ben ik wel van overtuigd. Je zou toch wel gek zijn?

Nou, ik moet zeggen, gek is het vaak wel, hoe dat gaat. Deze week zag ik er weer vele voorbeelden van. Van hoe mensen zichzelf gek maken. Voor niets. Onnodig. Zonde van de tijd en de energie. En soms maakt het je nog ziek ook.

Zo leerde ik een klant de techniek om een naar gevoel te neutraliseren. In zo’n geval moet je in gedachten altijd eerst even terug naar een situatie waarin je je naar voelde. Nou, dat lukte probleemloos.

Binnen 2 tellen had de klant zichzelf een enorm bonkende hoofdpijn bezorgd. Hij hoefde alleen maar aan bepaalde dingen te denken en de pijn manifesteerde zich. Zichtbaar behoorlijk hevig bovendien.

Gelukkig was hij ook goed in het tegenovergestelde. Het bonkende gevoel weer weghalen en er een gevoel van ontspanning voor in de plek zetten ging hem minstens zo goed af. Het werd hem plotseling helemaal duidelijk waarom hij de week ervoor dagen achtereen die enorme hoofdpijn had gehad. Hij riep dit als het ware zelf op, door aan bepaalde dingen te denken, daarover te piekeren, en zich van alles in te beelden.

Ik las zojuist op een forum de bevindingen van deelnemers aan de ‘Sugarchallenge’. Ook ik besloot hieraan mee te doen. De uitdaging is om een maandlang helemaal geen suiker te gebruiken. Waarom? Nou, bijvoorbeeld om te ontdekken wat de (slechte!) invloed van suiker is op je gezondheid en welbevinden.

Het kan zo zijn dat je de eerste periode bepaalde ‘afkickverschijnselen’ krijgt als je met suiker stopt, zoals vermoeidheid, trillen, een rothumeur of hoofdpijn.

Op het forum meldde iemand trots dat het eigenlijk heel goed ging met haar suikerloze eetpatroon. Alleen, ze had nog geen hoofdpijn gehad! En ze was benieuwd wanneer die zou komen. ‘Waarschijnlijk wanneer ik het echt niet kan gebruiken!’ , voegde ze nog aan haar reactie toe.

Wat je op dat soort momenten feitelijk doet is zitten wachten tot het fout gaat. Je verwacht het al en de kans is groot dat je ook meer gaat letten op aanwijzingen die je inderdaad vertellen dat het onheil er aankomt. Je aandacht gaat dus al uit naar het negatieve.

Terwijl het helemaal niet gezegd is dat het negatieve ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Maar doordat jij je erop richt, is de kans groot dat je je ook echt zo gaat voelen! Zo ‘plan’ je het eigenlijk zelf onbewust.

Ik hoorde ook over iemand die een zware kuur krijgt tegen een ernstige ziekte. Een van de mogelijke bijwerkingen van de behandeling is misselijkheid. De verpleegster gaf daarom de patiënt zogenaamde ‘misselijkheidsremmers’. De patiënt, die gelukkig behoorlijk nuchter is, vroeg aan de dokter of het goed was dat hij die niet zou slikken. “Ik voel me namelijk helemaal niet misselijk dokter!” Gelukkig vond de dokter dat helemaal prima.

Ik ben me tegenwoordig veel meer bewust van wat ik denk en wat ik zeg. En ik merk daarvan elke dag de voordelen. Je kunt niet alleen voorkomen dat je jezelf onnodig de put in praat, maar ook een ander.

Ik ken inmiddels als geen ander de kracht van onze gedachten. Zowel in positieve als in negatieve zin. Het is belangrijk om dit te beseffen, zodat je ze zoveel mogelijk in je eigen voordeel kunt gebruiken.  

Merk jij bij jezelf dat je je ook gemakkelijk in de put laat praten of dingen groter of erger maakt dan ze in werkelijkheid zijn? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen op dit gebied.

Pin It on Pinterest