Je hebt geen idee van je probleemWij mensen zijn geneigd erg te vertrouwen op onze ratio. Vooral wanneer het aankomt op het analyseren van de oorzaak van onze problemen.

Dat dat vaak niet werkt om ze bij de wortel op te lossen, dat ben je vast wel met me eens.

Ook als hulpverlener moet je uitkijken dat je niet meegaat in het verhaal van je cliënt. Voor je het weet geloof ook jij dat de ellende is begonnen bij bijvoorbeeld pesten, een ongeluk, een scheiding, het verlies van een geliefde, etc. Dat kan ook zo zijn, maar, dat hoeft helemaal niet. En vaak blijkt het compleet anders in elkaar te steken.

Ik merk regelmatig dat mensen stomverbaasd zijn over de uitkomst van de hypnosesessie. Hun ‘probleem’ bleek uiteindelijk een symptoom te zijn van iets wat ze niet zagen als de wortel van ‘het kwaad’. Hieronder drie voorbeelden.

 

1. Vliegangst bleek geen vliegangst

Een man had vanaf zijn 30e jaar vliegangst. Voor die tijd had hij daar helemaal geen last van. Tijdens die vlucht was er veel turbulentie en hij had het behoorlijk benauwd gekregen. Vanaf dat moment vloog hij niet meer, maar dat was niet handig in verband met zijn werk. In hypnose bleek het probleem niet te zitten bij die vlucht, maar terug te voeren naar een moment uit zijn jeugd. Hij stond in het park met een touw om zijn middel aan een boom vastgebonden door vriendjes. Wat een spelletje was, was niet meer zo leuk toen ze hem daar allemaal een tijd hadden laten staan, moederziel alleen. Hij was in paniek en dat duurde best een tijdje.Op het moment dat hij jaren later in het vliegtuig zat en op verzoek van de cabin crew in verband met turbulentie zijn veiligheidsgordel vastklikte…vielen er meerdere dingen samen. Bij de k.l.i.k  was er heftige turbulentie en tegelijkertijd bracht de veiligheidsgordel om zijn middel hem weer onmiddellijk en onbewust terug naar dat moment in het park met het touw om zijn middel. De paniek sloeg toe en was vanaf dat moment gekoppeld aan vliegen.

 

2. Paniek achter het stuur? Terug naar de peutertijd!

Zo kan het dus zijn dat je een paniekaanval krijgt in de auto waardoor je niet meer ontspannen achter het stuur kruipt. Dan komt die rijangst niet per se door die paniekaanval. In dit geval was de paniek een symptoom van het gevoel onvoldoende aandacht te hebben gehad als klein kind (1 jaar!). het ging om een moment waarop ze graag geknuffeld en opgepakt had willen worden door haar vader.

De klant in kwestie voelde zich bijna rot onder de uitkomst:

“Maar ik heb helemaal geen vervelende jeugd gehad, ik heb juist hele lieve ouders!”

Wanneer je dan vertelt dat het soms gaat om niet meer dan een moment, een ogenblik waarop je als kind een bepaald gevoel had dat toen blijkbaar heel sterk was, dan is het gemakkelijker te accepteren dat het probleem daar ontstond. Het gaat namelijk niet om wie schuld heeft. Wat overblijft is de verwondering dat ogenschijnlijke onbenulligheden soms blijkbaar zulke verstrekkende gevolgen kunnen hebben op veel latere leeftijd. Er lijkt geen relatie meer te zijn tussen ‘oorzaak’ en gevolg.

 

Je kunt zo’n ‘oorzaakmoment’ eigenlijk zien als een zaadje dat op dat moment is geplant. Als dat zaadje in de loop van je leven verder gevoed wordt door opeenvolgende ervaringen die jouw gevoel van toen bevestigen, dan wordt dat gevoel steeds sterker. Hoe sterker het wordt, des te negatiever kan het je gedrag beïnvloeden. Dan heb je er last van. En lijkt dat je probleem. Schijn bedriegt!

 

3. Waar begonnen deze *PDS-klachten echt? (*prikkelbare darm syndroom)

Zo kwam er iemand bij me met prikkelbare darm syndroom en een sociale fobie. Dat bleken slechts symptomen. In werkelijkheid bleek deze persoon eigenlijk nog last te hebben van een moment waarop hij als 6-jarig kind bijna verdronk in zee. De angst van dat moment was enorm, maar heftiger was nog het gevoel van het kind dat de ouder niet voldoende had gedaan om hem weer een gevoel van veiligheid te geven. Dus die onveiligheid, die stress zat jaren later nog in zijn systeem. Als het rotgevoel weg is, verdwijnen de symptomen ook! Dan kan het angstmechanisme dat onbewust al die tijd actief bleef eindelijk uitgezet worden.

De lijst met ‘wonderlijke verhalen’ groeit met de dag. Heb jij ook geen idee wat eigenlijk je probleem is? Geloof me, het is vrijwel zeker anders dan je denkt. Voorkom dat je je beperkt tot symptoombestrijding. Hypnose is een prima manier om erachter te komen.  En eraf!

 

Deel je verhaal en maak kans op een gratis hypnose-sessie*

Geef antwoord op onderstaande vragen en je dingt mee naar een gratis hypnosesessie ter waarde van 197 euro.

Deze actie loopt tot en met vrijdag 10 oktober a.s. 11 oktober ontvangt de winnaar bericht per mail en ook onderaan deze pagina kun je dan lezen of jij het bent geworden.

Dit zijn de vragen:

  1. Waar heb je last van en hoe lang?
  2. Heb je een idee waar je probleem vandaan komt?
  3. Heb je er al wat aan gedaan?
  4. Waarom wil jij een hypnose-sessie winnen?

 

 * WAARSCHUWING:

Hou wel ernstig rekening met het feit dat wanneer je wint, jouw probleem wel eens zeer binnenkort verleden tijd kan zijn.

 

 

PS 1: Deel je dit artikel ook even via Facebook, Twitter, Linkedin of anders? Dank alvast!

 

PS 2: De winnaar is …

 

 

 

 

Pin It on Pinterest