Nederland/Nijmegen: prof. dr. Andrea W.M. Evers, klinisch psycholoog Foto: Bert Beelen

prof. dr. Andrea W.M. Evers, klinisch psycholoog
Foto: Bert Beelen

In mijn Facebook timeline verscheen vandaag een artikel van niet de eerste de beste …

Hoogleraar gezondheidspsychologie Andrea Evers van het Leids Universitair Medisch Centrum zegt:

“We kunnen ons lichaam leren om zichzelf te genezen”

 

 

Ik word zo verschrikkelijk blij van dit soort artikelen. In juli ga ik naar een workshop van Joe Dispenza, een Amerikaan die hier al jaren mee bezig is en workshops over de hele wereld geeft waarin hij mensen leert hoe dit werkt. En hoe ze dit ook zelf kunnen doen.

Maar wat fijn om te lezen dat ook dichter bij huis, zoals bijvoorbeeld door deze Leidse hoogleraar de relatie tussen geest en lichaam heel serieus wordt genomen en nader wordt onderzocht. Op een manier zodat we er allemaal beter van kunnen worden.

Want ja, wees nou eerlijk, het huidige systeem waarbij we ons lot in handen leggen van diagnoses van artsen en ons heil zoeken in pillen en poeders, dat brengt voor heel veel mensen helaas geen duurzame oplossing.

Ik weet gewoon zeker dat waar Evers over schrijft de nabije toekomst is. Dat we hier over een paar jaar helemaal niet meer van opkijken en steeds meer zelf bewust bezig zijn om gebruik te maken van ons oneindige menselijk potentieel.

 

We beseffen niet half hoe krachtig we zijn. Iceman Wim Hof is hiervoor op dit moment al heel duidelijk een lans aan het breken door aan te tonen dat we kunnen ingrijpen op ons autonome zenuwstelsel en daarmee ons eigen immuunsysteem kunnen beïnvloeden. En zo zijn er dus velen!

 

Met (onbewuste) stress plegen we roofbouw op ons lichaam en kunnen ziektes ontstaan

 

Ons lichaam is stressgevoelig. Het is niet gemaakt om langdurig stress te ervaren, dan krijgt het daarvan te lijden. Stress kan van buiten komen (denk aan een blessure, breuk door bijvoorbeeld een val van de trap of een ongeluk). Stress voor je lichaam wordt ook veroorzaakt door luchtvervuiling, slecht eten, roken, alcohol, drugs, etc. waardoor het lichaam de energie moet steken in het neutraliseren van die schadelijke effecten. En stress wordt ook veroorzaakt door onze emoties.

Ik weet zeker dat ik door mijn eigen veeleisendheid en jarenlange ontevredenheid met wie ik was en wat ik deed onbewust roofbouw heb gepleegd op mijn lichaam.

Ik noem het mijn perfectionisme, waar ik jarenlang ernstig last van heb gehad:

 • Mijn neiging anderen altijd maar tevreden te stellen en te pleasen;
 • Mijn neiging om de mening van anderen serieuzer te nemen dan die van mezelf;
 • Het voortdurende gevoel dat ik had om altijd maar beter, sneller en slimmer te moeten zijn dan ik vond dat ik al was);
 • Mijn neiging om kritiek altijd persoonlijk op te vatten;
 • Mijn angst om te falen … etc. etc.

(je kunt dit natuurlijk allemaal nalezen in mijn boek PRIMA is perfect, natuurlijk ook hoe je het los kunt laten).

 

Perfectionisme is dus zo’n vorm van ziekmakende stress.  Maar eigenlijk zijn alle negatieve emoties dat. Als je vaak ontevredenheid, onzekerheid, ongeluk, frustratie, boosheid, angst, verdriet of welke andere negatieve emotie dan ook maar ervaart, is dat pure stress voor je lichaam. Je lichaam maakt dan een overschot aan stresshormonen aan. Stress maakt kapot! Daar zijn alle medici het wel over eens. Want alle energie die je lichaam nodig heeft om de stress te neutraliseren, kan het niet steken in het gezond houden van je lichaam.

 

Dankbaar dat ik in het ziekenhuis belandde!

 

“Gelukkig” belandde ik een half jaar geleden in het ziekenhuis, zodat geconstateerd kon worden dat er bij mij iets uit ernstig uit balans was. Ik zeg ‘gelukkig’,  want nu kan ik er tenminste iets aan veranderen. Al heeft de specialist mij al een ‘prognosis for life’ gegeven, dat gaat er bij mij absoluut niet in.

Ik ben dan ook gestopt om hiermee bezig te zijn en heb de angst kunnen loslaten, want dan zet ik mijn situatie vast. Angst werpt je voortdurend terug op het verleden en met een ‘angstige blik’ projecteer je die negativiteit ook op je toekomst.

Door hiermee te stoppen en me nu al te richten op de wetenschap dat mijn lichaam prima in staat is te weten hoe het in balans komt, is een nieuw proces opgestart. En ik merk dat ik me zoveel beter en energieker voel dan een half jaar geleden, nu al. Ongeacht van wat er op het computerscherm van de arts af te lezen is. Dat zijn cijfertjes. Mijn gevoel, dat zijn voor mij de feiten.

 

Je moet wel eigenwijs zijn (én een beetje gek!)

Het is wel een kunst hoor, om bij jezelf te blijven. En niet bij de woorden van de arts. En echt niet iedereen in mijn omgeving maakt het je gemakkelijk als je voor deze weg kiest. Want het is nogal ongewoon. Nog wel! Ik merk dat veel mensen om me heen hun eigen goedbedoelde angst en ongerustheid op mij projecteren door me te willen waarschuwen. Of door vol medeleven (en medelijden?) te informeren hoe het met me gaat nu, met zo’n blik van: “Ach, arm kind!”

Maar, ik sta elke dag sterker in mijn schoenen. Zodat ik ze echt met een grote glimlach kan vertellen dat het prima met me gaat. En heus, ik heb ze allemaal op een rijtje, hahaha. Maar je begrijpt dat ik me wel gesterkt voel wanneer een artikel als het bovengenoemde wordt gepubliceerd en mijn gevoelens en vermoedens weer verder bevestigd en ondersteund worden. Dat de wetenschap voortschrijdt. Wat natuurlijk altijd gebeurt, godzijdank.

 

Het is goed om te weten dat er talloze manieren zijn om ervoor te zorgen dat je niet blijft hangen in de gestreste versie van jezelf. De mens kan altijd groeien en veranderen. En dus ook zijn eigen biologie. Mensen, dit is echt zooooo boeiend!

Ik vind het zo’n enerverende reis die ik nu aan het afleggen ben! Daar ga ik echt nog heel veel over delen. En daar komt ook zeker een (gemakkelijk te lezen!) boek over t.z.t.! Als deze reis achter me ligt! Zo ging het ook met mijn eerste boek immers. Hoe kan ik nu beter en geloofwaardiger delen dan uit eigen ervaring?

 

Mocht je het interessant vinden, blijf me dan zeker volgen. Via deze weg of via www.facebook.com/zoninjeleven. Want ook daar zal ik vaak berichten posten over dit soort onderwerpen. Bijvoorbeeld over mijn ervaringen bij Joe Dispenza begin juli.

 

Heb een fantastische week! ☼☼

 

PS1: Het betreffende artikel kun je hier (tegen betaling) lezen.

(Kosten bedragen 0,70 cent. Tja, maar het gaat wel om hoe je de verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid kunt nemen. Dat is toch informatie van onschatbare waarde?)

 

 

PS2: Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd, hoe jij, mijn lezer, aankijkt tegen deze ontwikkelingen.

 • Onzin;
 • Ver-van-je-bed-show;
 • Onvoorstelbaar

of juist

 • Interessant
 • Triggert het je nieuwsgierigheid of
 • Ben jij hier ook al helemaal van overtuigd?

 

Het zou leuk zijn als je je reactie achterlaat en/of mijn artikel deelt met je eigen volgers! Laat de bewustwording groeien, dat doen we tenslotte samen!

 

Pin It on Pinterest