Wie zegt ik kan 't niet krijgt meestal gelijk!“Kan Niet ligt op het kerkhof en Wil Niet ligt ernaast!”

Wat heb ik deze uitdrukking vaak onredelijk gevonden. En flauw! Vooral als ik er echt van overtuigd was dat ik iets niet kon of er even geen zin in had of wanneer het gewoon niet lukte. Het ís eigenlijk natuurlijk ook best een dooddoener.

 

Als Kan Niet op het kerkhof zou liggen, dan zou niemand er in zijn leven last van hebben. Er zijn genoeg mensen die zeggen dat als je maar écht wilt, dat je dan álles voor elkaar krijgt.

Nou, dat geloof ik dus niet helemaal. Een mens kán nu eenmaal niet alles. Iedereen heeft zijn eigen talenten, maar ook dingen waar hij absoluut minder geschikt voor is. In die zin zijn ieders mogelijkheden niet ongelimiteerd.

 

‘Of je nu denkt dat je iets kunt

of denkt dat je iets níet kunt…

je hebt waarschijnlijk gelijk.’

Henry Ford (1863-1947)

 

 

 

 

Deze meer genuanceerde uitspraak van autobouwer Henry Ford spreekt mij meer aan. Ik denk namelijk ook dat een succesvolle actie begint met het hebben van de juiste instelling. Als je ervan overtuigd bent dat je iets niet kunt, dan is de kans op succes ook echt een stuk kleiner dan wanneer je ervan uitgaat dat je het wel kunt. Of misschien nóg niet kunt, maar het in ieder geval kunt leren.

Kan Niet en Kan Wel liggen niet op het kerkhof, maar zitten tussen je oren! En dat is een belangrijke conclusie.

Want stel nu dat je ervan overtuigd bent dat je iets niet kunt, niet in je hebt of niet bent. Terwijl je dat eigenlijk wel zou willen? Hoe kun je dan jezelf zover krijgen dat je toch de uitdaging aangaat?

“Wat nu bewezen is, was ooit onmogelijk!”

Woorden van de Britse schrijver William Blake (1757-1827) die vraagtekens plaatste bij alle heersende waarden van zijn tijd. Dat kleine zinnetje impliceert wel heel veel nieuwe mogelijkheden. We zien dit ook continu terug in de wetenschap: Immers, wat vroeger vaststond, is soms alweer jarenlang achterhaald.

Als we nu met die uitspraak van Blake in ons achterhoofd nog eens naar onze negatieve overtuiging luisteren. Zo’n overtuiging is tenslotte ook maar iets wat je jezelf op een punt in je leven hebt ingeprent. Het hoeft niet waar te zijn (en waarschijnlijk is het dat ook niet!).

Beeld je dan eens levendig in dat het gewoon niet waar is. Dus dat dat ene wel degelijk mogelijk is… Wat zou dat voor verschil maken in jouw leven?

 

 

 

Misschien sta je hier nooit bij stil. Want het kan nogal confronterend zijn, wanneer je ontdekt dat je leven er  heel anders uit zou zien…

  • wanneer jij het echt voor het zeggen zou hebben;
  • wanneer jij je vanaf vandaag niet meer zou laten leiden door alles wat je bent gaan geloven;
  • wanneer jij zou weten hoe je datgene wat je voor waar, vaststaand en onveranderlijk bent gaan aannemen, kunt leren loslaten en beginnen te veranderen;

 

Dat kan ik echt niet … toch?

Iets dergelijks ondervond een van mijn cliënten die dagelijks te maken had met enorm veel stress en spanning in haar lichaam. Tijdens een sessie bracht ik haar in haar stoel in korte tijd in een staat van heerlijke diepe ontspanning. Ik zag hoe snel en eenvoudig ze kon wegzakken in dat ontspannen gevoel. Toen ik haar vroeg weer helder en alert te worden, was ze totaal verbaasd. ‘Ik heb altijd gedacht dat ik niet kon ontspannen in een stoel’.

Omdat ze dat  al die jaren had geloofd, kon ze maar moeilijk ontspannen in het dagelijks leven. Maar nu ik haar had bewezen dat haar overtuiging totaal niet klopte, leerde ze vanaf dat moment hoe ze zich gemakkelijk overal ontspannen kon voelen. En ze knapte heel snel op.

Als je je realiseert welke negatieve overtuigingen jou in de weg staan, ben je al  op de goede weg. Elke verandering begint met bewustwording.

De volgende stap is dat je zulke belemmerende gedachten of jouw beperkte toekomstvisie kunt loslaten. Zodat deze je niet meer in de weg zitten, maar je juist ruimte creëert voor nieuwe ideeën.

En ik verzeker je dat dit mogelijk is. Ai! nu heb je in feite dus geen excuus meer om bij de pakken neer te blijven zitten.

 

Online training

Omdat overtuigingen zo’n grote invloed hebben op ons gedrag en daarmee ons leven, besteed ik er veel aandacht aan in de mijn online training P.R.I.M.A. is Perfect. Ook je zelfbeeld is een vorm van een overtuiging. Je bent zelf gaan geloven dat je zus of zo bent en veel mensen maken zichzelf kleiner dan ze zijn.

Zolang je dat niet kunt loslaten, zul je ook nooit helemaal vrij zijn om datgene te doen of durven wat je werkelijk wilt. Daar zorgt jouw overtuiging of je negatieve zelfbeeld wel voor.

Kijk jij uit naar een toekomst waarin juist wel ruimte is voor nieuwe dingen en geloof in jezelf? Misschien is deze online training dan wel wat voor jou.

 

Wat wil jij loslaten?

 

Tot besluit ben ik benieuwd… Welke overtuigingen zou jij graag willen loslaten? Je kunt je reactie hieronder achterlaten. Doe het alsjeblieft: Als ik weet waar jij mee worstelt, kan ik daar volgende keer aandacht aan besteden!

En deel dit artikel als je het interessant vond via email, Facebook of Twitter! Alvast dank!

 

 

 

Pin It on Pinterest