je eigen grootste vijandLang voordat ik dit werk ging doen, ontdekte ik dat ik lang niet de enige was die weleens aan zichzelf twijfelde. Eerst was ik vooral verbaasd. En ergens vond ik het ook wel een troostrijke gedachte. En naarmate ik daar zelf eerlijker voor uit durfde komen, merkte ik dat heel veel mensen dit herkenden en ook allerlei twijfels en onzekerheden bleken te hebben.

Wanneer ik ze vraag wat ze graag zouden willen, hoor ik mijn klanten heel vaak dezelfde soort dingen zeggen: Meer rust, meer tevredenheid, meer zelfvertrouwen en meer vertrouwen in het algemeen.

 

Onzekerheid is wijd verbreid

Er bestaat absoluut geen prototype van ‘de onzekere mens’. Bij sommigen merk je het aan de buitenkant. Maar er zijn ook heel veel mensen die allerlei slimme strategieën hebben om het zoveel mogelijk te verbergen. Dan hoor ik bijvoorbeeld:

“Iedereen in mijn omgeving vindt mij altijd zo sterk, zo stoer of denkt dat ik bulk van het zelfvertrouwen, maar ze moesten eens weten!”

En dan is er vaak ook een soort opluchting dat ze nu eens gewoon eerlijk kunnen zijn over hun gevoelens.

 

Wanneer je iets verbergt, kun je nooit helemaal jezelf zijn. Je doet je best om een bepaald beeld van jezelf in stand te houden. Dat kan lange tijd goed gaan, maar uiteindelijk kost het onnodig veel energie. En soms zelfs zoveel, dat je allerlei lichamelijke of psychische klachten kunt krijgen.

Het lijkt er sterk op dat we liever onszelf teleurstellen dan de ander. Voor je het weet hoor je jezelf alweer “Ja hoor, natuurlijk!” zeggen tegen iets, terwijl je tegelijkertijd denkt: “Oh nee, ook dat nog erbij, en ik heb het al zo druk!”

 

Leren nee zeggen

Nee zeggen is niet alleen je goed recht, maar zelfs heel gezond. Het vergt wat oefening, maar je kunt het echt leren. En wat je ook kunt leren is om nee te zeggen zonder schuldgevoel! Want voor veel mensen is dat precies wat er gebeurt wanneer ze een keer voor zichzelf hebben gekozen:

Nee is nee

“Wat zou de ander nu wel niet denken?”

“Is het niet egoïstisch wat ik doe?”

“Zoveel moeite is het toch ook alweer niet?”

“Als ik nu ….”

 

En voor je het weet kom je toch alweer terug op je woorden!

Wat zegt het wanneer je andermans belang hoger stelt dan je eigenbelang? Dat zegt iets over hoe je jezelf ziet. Hoeveel waardering  je voor jezelf hebt (eigenwaarde). En hoeveel zelfvertrouwen.

 

Die eeuwige interne criticus

Niet bij iedereen uit zich een gebrek aan zelfvertrouwen en zelfwaardering op dezelfde manier. Er zijn namelijk hele volksstammen die vooral geen nee zeggen tegen zichzelf. Die eigenlijk ronduit keihard en gemeen zijn tegen zichzelf. Die zichzelf onderuit halen, nare dingen zeggen, voortdurend kritisch zijn of gewoon nooit tevreden.

Aan de buitenkant kan dit er overigens heel anders uitzien:

“Ken je mijn collega Marlies? Dat is zo’n doorzetter! Ongelofelijk. Wat een energie. En wat een kwaliteit levert die af. Echt fantastisch!”

 

burn out

Maar wat niemand ziet, is dat Marlies nauwelijks meer geniet van wat ze doet en zichzelf uitput.

Dat ze voortdurend bang is dat wat ze doet niet goed genoeg is en zichzelf vooral afrekent op alles wat haar niet gelukt is.

Dus ze gaat maar door en door…

 

 

 

Tot ze op een dag niet op haar werk verschijnt…

OPGEBRAND!!!

Jouw interne werkelijkheid is niet dé werkelijkheid. Maar feit is dat een gebrek aan zelfwaardering wel je grootste vijand is. Want het belemmert je om te zijn wie je werkelijk bent en te doen wat je het liefste wilt doen. En weet je, waarschijnlijk ben jij de enige die zo kritisch is naar zichzelf en denkt je omgeving heel anders over jou.

Kan het zo zijn dat je dingen tegen jezelf zegt die onterecht zijn? Op een bepaalde manier voel je je misschien niet goed genoeg. Of ben je bang om te falen. Waar komt dat vandaan? Het beeld dat je van jezelf hebt, staat dat heel ver van de realiteit?

 

Het is belangrijk dat je beseft dat je datgene wat jij gelooft op een bepaalde manier ook waar zult maken.

Begin er maar eens op te letten. Daar start je bewustwording. En vanuit daar kun je echt jezelf gaan veranderen! (Een aantal tips kun je ook lezen in deze eerdere Zonnestraal).

 

 

 

 

Pin It on Pinterest