Ken je de film “The Matrix”? Hierin wordt een heel oud thema behandeld. Namelijk: De wereld als illusie. Plato had het hier ook al over in zijn allegorie van De Grot. Hier is een kort filmpje met Nederlandse ondertiteling waarin je deze vergelijking kunt zien. Interessant toch? Het idee dat we zijn vastgeketend aan een illusie, terwijl we denken dat het allemaal echt is?

Steeds meer en meer mensen komen tot het besef dat ze  vastzitten in een soort matrix. In een soort schijnwereld. Als je er helemaal inzit, niet beter weet en niet kunt uitzoomen, dan denk je daar niet eens over na. Het is zoals het is. Je neemt alles voor lief. Je volgt de massa. Eigenlijk bijna ontroerend. Want wij mensen zijn bijna allemaal van binnen zo onschuldig en goedgelovig, dat het niet in ons opkomt dat de realiteit misschien echt wel heel anders is dan ons wordt voorgespiegeld. We zijn zo trouw als een hond en luisteren braaf naar het baasje. Want die heeft het beste met je voor, toch?

In The Matrix krijgt de hoofdrolspeler de keus: “Neem je de rode pil of de blauwe?” De blauwe staat voor: Alles blijft zoals het was. Je leeft gewoon je leven verder. De illusie blijft in stand. De rode pil staat voor het wakker worden uit de illusie in de werkelijke wereld. Een heftig proces. Niks is wat het lijkt. De waarheid is schokkend.

Veel mensen voelen ergens onbewust wel dat deze keuze er nu ook is. Maar kiezen toch zo lang mogelijk voor de blauwe pil. Want gevoelsmatig weten ze: Na de rode pil is er geen weg meer terug. En verandering is voor velen te spannend. Die onzekerheid en stress kunnen ze er gewoon niet bijhebben.

Ook veel “spirituele mensen” kiezen ervoor om hun aandacht vooral te richten op licht en liefde. Op het positieve. Te vertrouwen. En dat snap ik. En toch denk ik dat er een nadeel aan zit. De aarde is namelijk een planeet van contrast. We kennen hier dualiteit. Zwart en wit, goed en slecht, licht en donker. Dus het is prachtig om te focussen op de bright side. Maar als je een ‘bright earth’ wilt, is het wel nodig om te erkennen dat er ook duisternis is.

Als je je licht op het duister schijnt, kun je zien hoe de vork in de steel zit. Dat kan behoorlijk schrikken zijn. Maar echt, daar kom je ook wel weer overheen. Is het niet veel erger om ergens diep van binnen te weten dat er erge dingen gaande zijn om je daar vervolgens van af te keren? Misschien in de hoop dat anderen het vuile werk wel opknappen? Daarmee neem je geen verantwoordelijkheid voor je eigen aandeel. Want we zijn allemaal met elkaar verbonden. Als het met jou goed gaat, gaat het ook beter met de wereld dan wanneer het met jou slecht gaat. Als jij je ogen sluit voor dingen, heeft dat ook impact op het geheel. En als jij je licht ergens op schijnt dus ook. In het laatste geval help jij mee het licht te verspreiden en het duister te laten oplossen. Al kom je verder niet in actie, de daad van erkenning en acceptatie legt heel veel gewicht in de schaal.

Buitenwereld of binnenwereld: het maakt geen verschil!

Weet je wat zo apart is? Dit hele verhaal gaat niet per se (alleen) over de buitenwereld. Het is veel belangrijker om te beseffen dat dit hele verhaal (ook) over onze binnenwereld gaat. Ben jij van binnen vredig, dan zie je de wereld ook als een plek waarin je je veilig voelt en alles oké is. Ben jij van binnen in paniek, dan weet je wel hoe jij de buitenwereld ervaart.

We kennen onszelf zo slecht. We houden onszelf zo klein. “PRIMA is Perfect!” roep ik al jaren. “Je bent al perfect, je mag er zijn!” En dan lachen mensen naar me en ze vinden dat het klopt. “Ja, ik mag er zijn!” Maar slechts een kleine groep leert dit ook écht te voelen. Het vinden en kunnen roepen dat je er mag zijn en goed genoeg bent is leuk. Maar het betekent op zichzelf niets. Want het gaat om je gevoel. Dat je écht van jezelf kunt houden. Van je ‘mooie’ kanten. Maar ook van je ‘duistere’ kanten. Van alles. Helemaal.

De kans is heel klein dat je zomaar van de ene op de andere dag verandert. Ben jij nu een angstige, onzekere persoon die dingen wil controleren of snel in de stress schiet, dan verander je niet zomaar in iemand die vol vertrouwen in het leven staat. Dat proces aangaan vergt moed. Misschien herken jij jezelf niet in de beschrijving angstig en onzeker en vind je juist dat jij een sterk iemand bent. Maar vergis je niet. Ben jij een controlfreak en moe van het altijd maar doorgaan en jezelf bewijzen naar anderen? Geneigd om geen hulp te vragen en te laten zien hoe goed je alles op de rit heb? Weet dat dit ook een overlevingsmechanisme is. Een andere vorm van onzekerheid. Heel listig verstopt. Maar op termijn killing. Deze groep mensen is zwaar vertegenwoordigd onder de burn-out slachtoffers!

De meeste mensen zijn niet bereid het innerlijke werk te doen. Ze blijven liever afwachten totdat alles als bij toverslag zomaar opgelost is. Of hopen dat iemand anders verandert. En dat voor hun dan ook alles anders wordt. Een vorm van wegkijken dus. Maar ditmaal kijk je niet weg van de buitenwereld, maar erken je niet wat er werkelijk in jou leeft. Je wilt eigenlijk jezelf niet écht leren kennen.

Wie kiest voor de gemakkelijke weg, creëert voor zichzelf een moeilijk leven. Want dan ontbreekt het je aan bewustzijn van wie je bent, wat je kunt en neem je niet je eigen verantwoordelijkheid voor waar je nu staat. En dus kun je situaties die je niet zinnen ook niet naar jouw hand zetten. Dingen over komen je. Je blijft erin hangen. Jaar na jaar na jaar.

Wie moedig is en besluit te kiezen voor de moeilijke weg door wél het innerlijke werk te doen, merkt dat zijn leven als gevolg daarvan juist steeds gemakkelijker wordt. Want hij kent zichzelf steeds beter, ontdekt en doorziet zijn angsten en negatieve overtuigingen, maakt kennis met zijn passies en drijfveren, maakt schoon schip en komt meer in contact met zijn hart, zijn intuïtie en zijn dromen. En als die verlangens en dromen helderder worden en je angsten zijn niet meer een sta-in-de-weg die al je plannen dwarsbomen, dan kun je dus ook serieus werk maken van die dromen.

Jouw innerlijke reis is een mega RED PILL!

Eigenlijk is die innerlijke reis ook een ‘red pill’- traject. Je zult ontdekken hoeveel dingen je voor waar bent gaan aannemen over jezelf en hoeveel klinkklare onzin daarbij zit. En erger nog, hoe dat je heeft belemmerd om Jouw Leven te leiden. Je zit vast in de verlangens en verwachtingen van anderen.

Ben jij het zat om nog langer te blijven hangen in je angsten en onzekerheden en voel je aan je water dat je jezelf voor de gek houdt door te blijven denken dat het vanzelf anders wordt? Dan heb ik wat voor je.

In 2017 maakte ik PRIMA is Perfect online, het programma bij mijn boek met dezelfde naam. Inmiddels hebben meer dan 1000 mensen dat gevolgd en het heeft al vele levens ingrijpend  veranderd. Het geheim van het succes zijn vooral de concrete NLP-technieken en tools die ingrijpen op het onderbewustzijn. Dat deel waar onze angsten en blokkades zich schuil houden en waar je zelf niet zomaar bij kunt als je niet weet hoe.

In 2021 voelde ik heel sterk de behoefte een nieuwe versie te maken. Want de huidige tijd biedt hele andere uitdagingen (enorm!) dan 4 jaar geleden. Juist nu – in deze bijzondere crisistijd – worden we mega met onze angsten geconfronteerd. En als jij dan nooit hebt geleerd écht van jezelf te houden en de veiligheid in jezelf te voelen, is de kans groot dat jij je niet of nauwelijks staande houdt. Dan kan ik wel zeggen dat alles goedkomt (wat ik diep van binnen absoluut weet en geloof), maar dan voel jij dat voor geen meter. En vanuit angst zie jij in de buitenwereld continu nieuwe bedreigingen en gevaren op je afkomen. En hoe lang kan een mens in de overlevingsstand blijven? Nou, kijk om je heen, velen staan op instorten!

Wil je meer weten? Check dan deze pagina: www.zoninjeleven.nl/zonnebank2021

Actueel

Kies jij voor nep of ware verlichting?

In mijn laatste Zonnestraal van dit jaar stel ik deze vraag. Je kunt ‘m hier nalezen:
Kies jij voor nep of ware verlichting? 

Ik besef dat ik dit jaar weer dieper ben gezakt in het besef dat december van mij vraagt om heel anders te beleven dan ik vele jaren heb gedaan.

Al dat licht, al dat eten, al die (sociale) verplichtingen, verwachtingen en daarmee onontkoombare teleurstellingen. Het levert veel ruis op. En veel momenten van jezelf voorbijrennen en uit verbinding zijn.

Deze crisis, deze afgelopen 2 jaar en deze maand in het bijzonder duwen ons steeds meer het pad op van bewustwording. Dat we ons licht laten schijnen op waar we mee bezig zijn, hoe we leven, wat we allemaal onderdrukken, negeren en verstoppen en hoe we daarmee onszelf tekort doen. Als we tenminste ook serieus verlangen naar anders. Naar meer samen. Naar meer verbinding. Naar meer vrede en heelheid.

 

Elke verandering, elke vorm van heling, begint bij onszelf. En daarom is dat precies wat deze maand voor mij centraal staat. 

In De Zonnebank geef ik in december in totaal 5 x een Zoom waarin precies dit centraal staat. De eerste aflevering staat al online. Je kunt er op 9, 14 22 en 28 december zelf bij zijn of terugkijken in de replay.

En als je nu Zonnebank lid wordt, betaal je als decembercadeautje geen 70, maar 50 euro deze maand. 
Kortingscode: wareverlichting

Sluit je aan bij de Zon in je Leven Podcast Community en ontvang dit audiobook

PRIMA is Perfect
Jij bent Perfect
En als je dat leert v o e l e n
Schijnt de Zon
Iedere dag!

Zo start ik meestal mijn podcast. Sinds juni 2018 maak ik vrijwel wekelijks een nieuwe aflevering, soms vaker. Ik vind het belangrijk om je te doen beseffen dat alles staat en valt met echt durven voelen wat er in je omgaat. Onder ogen durven zien dat je last hebt van angst en onzekerheden (perfectionisme). Dat leren voelen. En daar helemaal oké mee leren zijn. Voor velen een enorme uitdaging! Want we worden geprogrammeerd om vooral vanuit onze ratio te leven en onze gevoelens en emoties te begraven. 

Ik laat jou graag via mijn persoonlijke verhalen en ervaringen zien (of beter gezegd horen in dit geval) op hoeveel vlakken jij het jezelf moeilijk maakt in je leven. En hoe het anders kan.

Wil jij al luisterend bewuster worden? Zowel van jezelf, wie jij bent, maar ook van wat er momenteel allemaal speelt in de wereld en wat jouw plek binnen dat geheel is?  Abonneer je dan nu op mijn podcast en mis geen aflevering!

Pin It on Pinterest