Ken je dat? Dat je jezelf hoort zeggen: “Komt goed, ga ik doen!” terwijl je denkt:

“Hoe dan, wanneer dan, waarom zeg ik dat nou weer?”

Het is eruit, voordat je er erg in hebt. Typisch voorbeeld van automatische piloot. Je doet het niet bewust. Was het maar zo. Dan kon je er ook bewust mee stoppen.
Het gebeurt ‘vanzelf’. Je onderbewustzijn neemt een afslag die je bewust niet wilt kiezen. En voor je het weet zit je weer tot over je oren in het werk. Heb je jezelf weer vastgezet. Moet je weer voldoen aan de verwachtingen die je daarmee over jezelf hebt afgeroepen.

Dé manier om te stoppen met pleasen

Vandaag ging het er ook over in mijn Clubhouse Room. Elke woensdag, donderdag en vrijdag doe ik namelijk 1-op-1 sessies met mensen die zo moedig zijn om hun handje op te steken. Da’s vaak nog best een ding, want mijn volgers zijn vaak mensen die liever doodgaan dan zichzelf in de picture zetten.

Vandaag was er gelukkig weer zo’n dappere dame. Die stak haar hand op. En zonder dat we het dan over de inhoud hoeven te hebben, konden we toch door haar pleasegedrag heenwerken.
In een kwartiertje was het gepiept. Iets waar ze jarenlang mee had rondgelopen! Ze was ervan bevrijd! Ze voelde het in haar lichaam.

Huh? Hoe kan dat toch?
Nou, ik zal het uitleggen, maar de kans is groot dat je het dan alleen maar snapt, maar niet zelf toe kunt passen.
Want daar wringt vaak de schoen. Omdat je het wilt snappen, blijf je in je hoofd zitten.
Blijf je erover nadenken. Je wilt het begrijpen. Kunnen navertellen. Uitleggen.

Maar het gaat om de ervaring. Om de emoties. Om het gevoel. En die laten zich heel slecht in woorden vangen. Ik zal toch een poging doen.

Jouw pleasegedrag doe je écht met een hele goede reden. Hoewel het je veel kost (energie, tijd, moeite, weet ik veel wat nog meer), geeft het je ook wat terug.
Iets positiefs. Dat moet wel. Anders zou jouw brein er allang mee gestopt zijn.

De vraag is wat dat is. Die positieve intentie. Waarom doe je het?
En ga dan vooral niet in je hoofd malen over het antwoord. Maar ga naar je gevoel.
Bijvoorbeeld:

“Waarom heb ik zojuist ‘ja’ gezegd tegen de buurvrouw dat ik in de vakantie wel voor haar kat ga zorgen, terwijl het me heel slecht uitkomt?”

Eh…

Nou… als ik Nee zou zeggen dan …. [ vul maar in].
Bijvoorbeeld: Dan denkt ze natuurlijk:

Wat een onaardig mens, waarom kan ze dat niet even voor me doen?”

Maar daar stop je niet met je zelfonderzoek. Want de volgende vraag is:

“Waarom is het erg als de buurvrouw misschien zou denken dat jij een onaardig mens bent?”

Eh…

“Nou… als ze mij een onaardig mens vindt, dan voel ik me afgewezen.”

En dan ga je nog verder:

“Waarom is het erg om me afgewezen te voelen?”

Eh…

“Nou dan voel ik me alleen.”

“Waarom wil ik me niet alleen voelen? Waarom is het erg om me alleen te voelen? Waarom loop ik daar voor weg?”

Eh….

De kans bestaat dat je eigenlijk niet eens een goede reden kunt bedenken om hiervoor weg te lopen.
Want besef dat je dus eigenlijk wegloopt voor … een GEVOEL!!!!

Je bent bang voor een GEVOEL!

Al die moeite al dat pleasen…. om een GEVOEL uit de WEG te GAAN! Heb jij je dat ooit gerealiseerd?

En zo ja…. stel nou dat je dat GEVOEL nou eens gewoon zou gaan ….. (pas op… hier komt het) …. VOELEN?

Wat zou er dan gebeuren?

In plaats van te voelen gaan we vaak in ons hoofd bedenken hoe eng het zou zijn als we dat zouden voelen, hoe we zouden instorten, breken, door de mand vallen, nooit meer stoppen met huilen etc.

Maar de vraag is…. is dat zo of bedenk je dat? Is dat een ‘angst’?

Eigenlijk is dit het enige wat ik doe in mijn sessies met mensen.

Ik leer ze dat het absoluut veilig is om te voelen.
En wanneer ze dat dan doen… is dat best even … vervelend. Onprettig of misschien zelfs confronterend of heftig.

Maar weet je hoe snel dat voorbij is? Serieus?

Vaak al na 90 seconden maximaal!! Kan je nagaan wat dat je bespaart.

Je kunt kiezen: Jaren doorgaan met pleasen. Al die tijd, geld, moeite, energie.
Of negentig seconden VOELEN!

It’s up to you natuurlijk he? Maar ik zou het wel weten.

Wil jij dit ook leren toepassen?
Word dan lid van De Zonnebank, dan zul je merken dat je hier in korte tijd heel goed in kunt worden. Want dit soort dingen leer je in mijn programma’s.

En als je dit beheerst, gaat dit je leven volledig veranderen. Want natuurlijk leer je dan het doorvoelen van veel meer emoties dan alleen die welke onder je pleasegedrag verstopt zitten.
Durven voelen is tot leven komen. Uit je comfortzone, je schijnveiligheid durven breken. De weg naar vrijheid kiezen.

Hoe lang wil jij dit nog uitstellen?
Waarom?
Waarom?
Waarom?

Benieuwd wat er onder jouw ‘uitstelgedrag’ zit om voor jezelf te kiezen. Voor je vrijheid. De angst voor het onbekende? De angst voor verandering? De angst dat het je niet gaat lukken? De angst voor teleurstelling? De angst dat jij en je partner dan uit elkaar groeien? De angst dat je wel investeert maar het niet doet? De angst dat …..
Ook deze angsten zijn uiteindelijk alleen maar ‘gevoelens’.

Hou jezelf niet langer voor de gek. Laat je leven niet overschaduwen door gevoelens die jij niet durft te voelen. Get A Life!

Meer info over De Zonnebank vind je hier.

Actueel

Kies jij voor nep of ware verlichting?

In mijn laatste Zonnestraal van dit jaar stel ik deze vraag. Je kunt ‘m hier nalezen:
Kies jij voor nep of ware verlichting? 

Ik besef dat ik dit jaar weer dieper ben gezakt in het besef dat december van mij vraagt om heel anders te beleven dan ik vele jaren heb gedaan.

Al dat licht, al dat eten, al die (sociale) verplichtingen, verwachtingen en daarmee onontkoombare teleurstellingen. Het levert veel ruis op. En veel momenten van jezelf voorbijrennen en uit verbinding zijn.

Deze crisis, deze afgelopen 2 jaar en deze maand in het bijzonder duwen ons steeds meer het pad op van bewustwording. Dat we ons licht laten schijnen op waar we mee bezig zijn, hoe we leven, wat we allemaal onderdrukken, negeren en verstoppen en hoe we daarmee onszelf tekort doen. Als we tenminste ook serieus verlangen naar anders. Naar meer samen. Naar meer verbinding. Naar meer vrede en heelheid.

 

Elke verandering, elke vorm van heling, begint bij onszelf. En daarom is dat precies wat deze maand voor mij centraal staat. 

In De Zonnebank geef ik in december in totaal 5 x een Zoom waarin precies dit centraal staat. De eerste aflevering staat al online. Je kunt er op 9, 14 22 en 28 december zelf bij zijn of terugkijken in de replay.

En als je nu Zonnebank lid wordt, betaal je als decembercadeautje geen 70, maar 50 euro deze maand. 
Kortingscode: wareverlichting

Sluit je aan bij de Zon in je Leven Podcast Community en ontvang dit audiobook

PRIMA is Perfect
Jij bent Perfect
En als je dat leert v o e l e n
Schijnt de Zon
Iedere dag!

Zo start ik meestal mijn podcast. Sinds juni 2018 maak ik vrijwel wekelijks een nieuwe aflevering, soms vaker. Ik vind het belangrijk om je te doen beseffen dat alles staat en valt met echt durven voelen wat er in je omgaat. Onder ogen durven zien dat je last hebt van angst en onzekerheden (perfectionisme). Dat leren voelen. En daar helemaal oké mee leren zijn. Voor velen een enorme uitdaging! Want we worden geprogrammeerd om vooral vanuit onze ratio te leven en onze gevoelens en emoties te begraven. 

Ik laat jou graag via mijn persoonlijke verhalen en ervaringen zien (of beter gezegd horen in dit geval) op hoeveel vlakken jij het jezelf moeilijk maakt in je leven. En hoe het anders kan.

Wil jij al luisterend bewuster worden? Zowel van jezelf, wie jij bent, maar ook van wat er momenteel allemaal speelt in de wereld en wat jouw plek binnen dat geheel is?  Abonneer je dan nu op mijn podcast en mis geen aflevering!

Pin It on Pinterest