mogelijkheden leren zienNee hoor, het lukt niet! Ik heb alles al geprobeerd! Tja, dan houdt het op toch? Of niet?

Wat mij betreft houdt het nooit op! Niet sinds ik me ben gaan realiseren dat wij mensen geneigd zijn altijd minder opties te zien dan er daadwerkelijk zijn.

We vinden het vaak al heel wat wanneer we een bepaald probleem van verschillende kanten hebben bekeken. En als we ondanks dat toch de oplossing niet hebben gevonden, leggen we ons daar vaak maar bij neer.

“Het zit er gewoon niet in!”

is de conclusie.

Maar dat betekent in feite niets anders dan dat de oplossing (nog) niet in jouw hoofd zit. Wat niet wil zeggen dat hij ook niet bestaat. Dat is namelijk een heel andere discussie!

 

Zoals je jezelf ziet, zie je jouw mogelijkheden

De mogelijkheden die wij zien, zijn namelijk afhankelijk van hoe wij het leven zien. Hoe wij onszelf zien. Dus het is onze persoonlijke blik op de werkelijkheid.

Dat heeft niets te maken met dé werkelijkheid. Het is jouw gekleurde werkelijkheid. Daarom ziet de een wel mogelijkheden waar de ander die niet ziet.

 

Voor mij is de kunst van het leven onder andere leren steeds meer te denken vanuit mogelijkheden en opties. Steeds weer mezelf te verbazen over hoe het toch kon dat ik iets niet eerder heb (in)gezien. En dankbaar te zijn over hoe vrij het voelt om anders en ruimer tegen dingen aan te gaan kijken.

 

Je horizon verbreden – 2 handige tips

Er zijn eindeloos veel manieren om meer mogelijkheden te leren zien. Vaak pas ik deze technieken ook toe wanneer ik mensen train of coach. Het is namelijk zo zonde wanneer je blijft geloven dat je ‘realistisch’ moet blijven, terwijl je realistisch verwart met ‘oogkleppen op houden’.  Want dat is het vooral.

 

Tip 1

Je moet je voorstellen dat hoe jij je toekomst ziet, bepaald wordt door jouw ervaringen en jouw overtuigingen. Wanneer jij nu bij wijze van experiment je verbeeldt dat je eens uit je lichaam zweeft, hoger en hoger. Totdat je vanaf grote hoogte jezelf kunt zien staan op dit punt in je leven.

Vanaf grote hoogte stel je je nu voor dat je hier volledig vrij kunt denken. En dan zie je ineens helderder hoe wonderlijk het eigenlijk is dat de jij daar beneden echt gelooft dat hij of zij maar een paar kanten opkan.

Terwijl, hier, van bovenaf gezien, dat echt een belachelijk idee is. Hierboven word je namelijk niet gehinderd door al die vastgeroeste ideeën in dat hoofd.

Dat hoofd is namelijk daar, niet hier.  Hier boven ben je even los van alle aardse beperkende ideeën en blokkades en zie je opeens dat die kleine jij daar beneden in werkelijkheid wordt omringd door een wereld van mogelijkheden. Alleen jij daar beneden zag dat niet. Want normaal zit je wel in dat hoofd!

 

Tip 2

Een andere manier die ook vaak goed werkt om meer mogelijkheden te zien, wordt veel gebruikt met betrekking tot wat je wilt doen in je leven. Waar je zingeving uithaalt.

De meeste mensen halen hun voldoening en plezier namelijk niet uit hun werk, waar ze wel het grootste deel van de week mee bezig zijn. Hoe erg is dat!?

Daarom is dit een hele goede vraag:

“Als blijkt dat jij morgen 10 miljoen euro hebt gewonnen, wat zou jij dan gaan doen vanaf morgen? Blijf je hetzelfde doen wat je nu doet? Stop je met werken? Ga je niets doen? Voor altijd? Of waar zou je dan je tijd in willen gaan steken?”

Het antwoord dat dan komt, is heel veelzeggend. Grote valkuil is, dat je ratio onmiddellijk begint te ‘ja maar’-en. Dat iets anders doen niet realistisch is, dat het niet kan, etc. etc. Goed, dat is dan maar zo. Zo werkt ons brein nu eenmaal.

 

Maar Goethe zei al:

“Onze wensen zijn voorgevoelens van hetgeen we in staat zijn werkelijk te realiseren.”

goethe quote wunsche

 

Dus jouw diepe wensen, die zitten daar niet voor niets. Als blijkt dat je met 10 miljoen iets heel anders zou gaan doen dan je nu doet, dan is het hoog tijd om je af te vragen:

“Hoe lang wil ik mezelf nog voor de gek houden?”

“Wanneer ga ik eens beginnen met stappen te zetten in de richting waarvan mijn hart blijkbaar zegt dat het bij me past?”

Kortom, tijd om de aanwijzingen serieus te nemen. En dat het je niet in je eentje lukt om werk te maken van je dromen, dat is niet erg. Dat kon ik ook niet alleen. Ik heb daarvoor allerlei dingen moeten ontdekken. Maar mijn grootste inzicht was wel dit:

“Je bent altijd zelf je meest beperkende factor!”

 

Dus niet de crisis, niet je leeftijd, niet je afkomst, niet je collega’s, niet je baas, niet je partner. Nee, nee, nee! Alleen maar jijzelf.

En dat is goed nieuws. Want dan kan ook jij zelf de beslissing nemen dat je vanaf vandaag jezelf eens serieus gaat nemen. En werk gaat maken van je leven in plaats van geleefd worden. En daarvoor gaat doen wat nodig is. Wat het dan ook is.

Het is niet nodig om te blijven steken waar je nu bent. Dat is zonde van de rest van je leven. Want er zijn zoveel mogelijkheden om verder te komen als je er alleen niet uitkomt!

Elke dag kan je de eerste stap zetten op een nieuwe weg. Hoe klein die eerste stap ook is.

  • Zet jij hem vandaag?
  • Wat houdt jou nog tegen?
  • Wat heb jij nodig

Ik ben benieuwd naar je reactie hieronder.

De leukste reactie beloon ik met een van deze boeken die alle 5 heel veel voor mij persoonlijk hebben betekend:

  • De Alchemist (Paulo Coelho)
  • De 7 spirituele wetten van succes (Deepak Chopra)
  • Stap in de vortex, harmonie in al je relaties (Abraham-Hicks)
  • Je ongekende vermogens (Anthony Robbins)
  • De Creatiespiraal (Marinus Knoope)

 

Ze zijn alle 5 heel verschillend, maar hebben mij elk op hun eigen manier enorm geholpen om mijn eigen horizon en mogelijkheden te verbreden.

 

(De prijsvraag is inmiddels verlopen! Roos heeft De Creatiespiraal gewonnen!)

 

Hopelijk vind je dit een interessant arikel.

Ik zou het heel fijn vinden als je naast het achterlaten van je reactie me ook wilt helpen het verder te verspreiden, door het te delen of te liken.

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest