Menselijk brein kan groeien na 2 uur training

We weten allemaal – in ieder geval verstandelijk –  dat ons brein tot veel in staat is. Toch merk ik regelmatig dat mensen dit zwaar onderschatten. Ze worstelen al zo lang met hun problemen, ze hebben al zo lang van allerlei negatieve emoties, dat ze eigenlijk niet geloven dat je daar in korte tijd vanaf kunt komen of in ieder geval aanzienlijke verbetering in kunt aanbrengen. Het voelt voor hen eigenlijk als te mooi om waar te zijn.

Ons brein is flexibel

Wetenschappers uit Hong Kong hebben aangetoond dat het mogelijk is dat onze breinmassa al na 2 uur training toeneemt. ‘Het menselijk brein is veel flexibeler dan we in eerste instantie dachten’,  zeggen ze. ‘De structuur van het brein kan snel veranderen’.  Lees hier meer over de resultaten van het onderzoek .

NLP maakt handig gebruik van de flexibiliteit van ons brein

Hoewel het binnen het veld van NLP nooit van doorslaggevend belang is of iets wetenschappelijk aantoonbaar is (wat telt is dat het werkt!), kan het resultaat van dit onderzoek voor NLP-kenners niet als verrassing komen. NLP (en hypnose) maken juist bij uitstek gebruik van het gegeven dat ons brein zo flexibel is. Het is een echte leermachine, waarin je – mits op de juiste manier – gemakkelijk patronen kunt aanpassen.

Veranderen vooral op onderbewust niveau

Overigens is het wel van belang dat je om veranderingen echt krachtig en op dieper niveau te laten plaatsvinden, werkt op het niveau van het onderbewustzijn. Wanneer onze ratio, ons bewustzijn op een lager pitje functioneert, kan die tenminste niet in de weg zitten. De patronen die je wilt doorbreken zijn namelijk meestal ook onbewust. Reacties vinden automatisch plaats, niet bewust gestuurd. Je wilt wel veranderen, maar dat is niet genoeg om het ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Met NLP kun je dit wel bereiken.

Altijd leuk wanneer een wetenschappelijk onderzoek bevestigt wat je eigenlijk in de praktijk al lang hebt ervaren.

Pin It on Pinterest