Het is weer de Week van de Werkstress. Op zich vind ik het heel goed dat hier in ieder geval een keer per jaar een hele week uitvoerig aandacht aan wordt besteed. Het kan altijd beter en meer, maar hé, Prima is Perfect toch?

Onzin en open deuren

Tja, dat zou je zeggen, maar toch is dat niet helemaal zo.

Want wat ik ook elk jaar weer zie is dat er in zo’n week veel onzin wordt verkocht en open deuren worden ingetrapt.

Zo las ik vanochtend een testje van het Algemeen Dagblad onder de titel: “Ben jij een perfectionist?”
Natuurlijk triggert zo’n bericht mij onmiddellijk, dus klikte ik het open. (Het is hier te lezen.) 

Het AD meldt dat er een link bestaat tussen perfectionisme en het risico op het krijgen van een burn-out.
Daar ben ik het helemaal mee eens.

Wat ik alleen heel heel jammer vind, is dat ze vervolgens zo’n huis-tuin en keukentestje plaatsen dat kant noch wal raakt. Een testje waar ikzelf als 100% perfectionistisch uitkom. (Is dan al mijn werk voor niks geweest?)

Wat is jouw score?

Ook al scoor ik zelf dus een 10 op deze test, toch durf ik te beweren dat ik me geen zorgen hoef te maken om burn-out te raken als gevolg van dit ‘zogeheten perfectionisme’. Want hier wordt zoals zo vaak de wijdverbreide denkfout gemaakt dat perfectionisme vooral gaat over het hebben van een bovengemiddeld oog voor detail en je storen aan scheve schilderijen, afwijkende vormen of voorwerpen die niet op kleur of maat liggen in je keukenla of boekenkast.

Dit is niet wat perfectionisme is

Perfectionisme is veel venijniger en meer verborgen. Als we ons überhaupt al realiseren dat we er last van hebben, houden we het vaak liever geheim. Want een ware perfectionist denkt in de kern namelijk:

“Ik ben niet goed genoeg!”

En daar komen maar weinig mensen eerlijk voor uit. Nee, liever dan dat  toe te geven compenseren we de nare gevoelens die dit soort overtuigingen ons geven door ze te verdoven, weg te stoppen of te proberen te veranderen. Bijvoorbeeld door perfectionistisch gedrag te vertonen.

En daar zit het probleem.

Wat zegt het als je 100% scoort op het AD-testje?

Niks.

Wat kun je ermee?
Niks.

Wat levert het je op?
Niks.

Hoe verandert of verbetert het je leven?
Niet.

Nou, misschien doet het toch wel iets…

 • Misschien dat je dankzij het testje gaat beseffen hoe pietluttig je bent.
 • En dat je wel een echte zeurkous bent.
 • Dat je wel heel vaak denkt dat jouw weg de beste weg is.
 • Dat het je begint op te vallen dat mensen je een beetje gaan ontwijken of je niet meer serieus nemen omdat je altijd zo focust op wat niet goed gaat.
 • Dat je het moeilijk vindt om rust te nemen en te ontspannen.
 • Dat je je schuldig voelt als je even niks doet
 • Dat je het gevoel hebt dat je door moet gaan omdat je anders door de mand valt …
 • Dat je het niet wilt toegeven, maar eigenlijk vooral doodmoe bent en nog maar weinig geniet

Of misschien doet het wat anders en begin je te beseffen

 • dat je continu zoveel beren op de weg ziet dat je bevriest
 • dat je bang bent om fouten te maken
 • dat je daarom smoesjes ophangt dat het allemaal prima gaat, maar gewoon liever lekker veilig blijft zitten waar je zit, want je weet immers wat je hebt en niet wat je zult krijgen …

Het eerste rijtje staat voor een aantal kenmerken van wat ik perfectionisme noem. De ploeteraar, die altijd maar doorgaat en zichzelf uitput. De tweede rij staat voor de kenmerken die horen bij faalangst, maar dat begrip hoort gewoon bij perfectionisme.

Veel mensen herkennen beide kanten. En de oorzaak (“ik geloof dat ik niet goed genoeg ben”) en de oplossing (“ik weet dat ik waardevol ben en dat voel ik ook”) zijn identiek bij beide kanten.

 

Hoe kom ik erachter dat ik mezelf saboteer?

Als je dat nog niet duidelijk en helder in kaart hebt, is het  tijd om je ogen te openen zodat je begint te doorzien op welke terreinen je jezelf structureel aan het saboteren bent.
En geloof me, dat zou wel eens op meer terreinen kunnen zijn dan je nu verwacht.

Sh*t, ik wist niet dat het zo ernstig was! 

… hoor ik veelvuldig als mensen mijn boek lezen of mijn trainingen volgen. En weet je, dat is in feite goed nieuws, ook al voelt dat waarschijnlijk niet zo.

Want je kunt maar beter weten waar je staat. Immers pas dan kun je besluiten om het tij te keren en er wat aan te doen. Voordat de schade straks niet te overzien is en je echt puin moet gaan ruimen.

Hoe test je je perfectionisme dan wel?

Ben je benieuwd naar wat perfectionisme wél is?En wil je weten waar jij staat? Doe dan de gratis Perfectionismetest uit mijn boek PRIMA is Perfect.

Je vindt deze hier. 

Een gewaarschuwd mens ..

Mocht je nou ontdekken dat je toch wel erg hoog scoort op deze test, dan is het goed om dat serieus te nemen.
Zelf heb ik jarenlang allerlei signalen fanatiek lopen negeren, want ik wilde niet toegeven wat ik eigenlijk al jarenlang voelde.

 1. Het gaat niet goed met me – ik haal nergens meer echt voldoening uit
 2. Ik heb ook geen plezier meer in ‘de leuke dingen’
 3. Ik ben doodop

Tja… op een dag krijg je dan die wake up call. Maar als je het eenmaal hebt laten afglijden tot een ‘point of no return’, dan is het barsten. Voor buigen en terugveren is het dan te laat. Bij mij scheelde het een haartje of ik was volledig opgebrand geraakt.
Maar toen trok mijn lichaam dusdanig aan de bel dat ik de signalen niet meer kon negeren.

Ik zie liever dat jij het niet zover laat komen. Het is gewoon fijner, sneller en gemakkelijker als je tussentijds bijstuurt in plaats van als je eenmaal  NUL energie meer hebt.
Als je het idee hebt, hier wil ik meer over weten, kijk dan eens naar de informatie op onderstaande pagina.

Ik heb namelijk – omdat de vraag zo groot was – mijn voormalige ‘MINICURSUS’ omgebouwd tot een volledige online cursus waarin je in 5 lessen alles leert over wat perfectionisme is en wat je eraan kunt doen en hoe je dat zou moeten aanpakken. Een soort introductiecursus dus. Om te checken of het je aanspreekt en of je jezelf erin herkent voordat je hier eventueel echt mee aan de slag wilt gaan.

Sinds september 2016 hebben hier al meer dan 6000 mensen aan meegedaan die vrijwel allemaal aangaven dat ze de ene eye opener naar de andere kregen.

Ik heb alle informatie over deze basiscursus voor je op een rijtje gezet.

Klik hier voor alle details over de Basiscursus Perfectionisme Loslaten.  

Pin It on Pinterest