Onlangs maakte ik kennis met een vrouw die tussen haar 5e en haar 17e enorm is gepest. We deden een NLP-test en in korte tijd kwam ik behoorlijk wat te weten over wat haar dwars zat.

Natuurlijk heeft zo’n nare periode een grote invloed op iemands leven. Wanneer je zo gepest wordt, is dat heel slecht voor je zelfvertrouwen, je zelfbeeld en je eigenwaarde. Je gaat misschien allerlei dingen over jezelf geloven. Dingen die anderen je hebben aangepraat. En dat kan je latere leven behoorlijk negatief beïnvloeden.

Het is des te ernstiger wanneer het op zo jonge leeftijd al begint. Want als klein kind kun je nog geen onderscheid maken tussen waar en niet waar. Je kritische denken is nog niet zo ontwikkeld. En dus neem je al gauw voor waar aan wat een ander tegen je zegt.

Deze vrouw, inmiddels volwassen en zelf moeder, wordt momenteel niet meer gepest. Tenminste niet zoals toen. Maar ze vertelde me in het vervolg van het gesprek dat ze tot op de dag van vandaag last heeft van de harde kritiek van haar moeder. Ze zei:

‘Mijn moeders stem zit gewoon in mijn hoofd!’

 

Ik vroeg haar of ze op een of andere manier kon zorgen dat die opmerkingen niet zo hard binnen komen.  Nee, dat kon ze niet. De tranen liepen over haar wangen terwijl ze de recente opmerkingen van haar moeder in haar eigen hoofd terughoorde.

Eigenlijk gaat dus het ‘pesten’ tot op de dag van vandaag nog steeds door. Ik vind het ontroerend als mensen inzien dat vaak ook ‘de dader’ zelf niet eens echt schuld treft. In dit geval zei de vrouw: “Mijn moeder kan waarschijnlijk niet anders. Die heeft ook haar reden waarom ze zo reageert. Ze doet het vast niet om me bewust te kwetsen.”

Ik denk dat ze daar gelijk in heeft. Maar, dat wil niet zeggen dat het goed te praten is. Het beste wat je zelf kunt doen om de situatie te veranderen is zelf het besluit nemen dat je er schoon genoeg van hebt en dat nu jouw tijd gekomen is voor een beter leven.

Jouw tijd om af te rekenen met het verleden. Want, jij kunt de ander niet veranderen. Je kunt wel in de slachtofferrol kruipen of blijven hangen, maar daarmee bereik je uiteindelijk zelf niets.

Basistechniek tegen piekeren

Ik leerde haar een paar basistechnieken, zodat haar moeders woorden haar niet meer zo zouden raken. Ik vroeg haar te denken aan iets kwetsends wat haar moeder ooit had gezegd. Weer moest ze bijna huilen, alleen al bij de gedachte. Toen zei ik haar zich voor te stellen dat haar moeder precies datzelfde zei, maar nu met Mickey Mouse oren op en met een stem als Mickey Mouse. Ze moest lachen. Meende ik dat serieus?

Natuurlijk was ze verbaasd, maar tegelijkertijd voelde ze onmiddelijk het effect en dus was de bedoeling van de oefening haar duidelijk. Een klein uurtje later stond ze buiten.

Ze kwam binnen met slechts 7% vertrouwen in NLP en hypnose.  Dat is niet zo gek, want ze had al jaren tevergeefs gezocht naar een oplossing voor haar problemen.

Ze ging een uur later naar buiten met een heel goed gevoel en 70-80%(!) vertrouwen dat ze met dit soort technieken wel degelijk resultaten kan bereiken.

Je hoeft dus niet eens de inhoud te veranderen van de stemmen en gedachten in je hoofd. Verander gewoon eens hoe het klinkt en verbaas je over hoe anders het dan voelt.

Vond je dit een bruikbare tip?

Deel dit artikel dan via Facebook of Twitter! De social media buttons staan onderaan deze pagina.

Of laat rechtstreeks jouw reactie achter. Dat stel ik heel erg op prijs!  

Met zonnige groet,

 

PS: de NLP-test

Ben jij ook nieuwsgierig en wil je eens kennismaken met NLP? Doe dan net als deze mevrouw de NLP-test.

Kosten: 25 euro incl. een gratis CD met oefeningen om thuis te doen.

Lees hier meer informatie  over de NLP-test

Pin It on Pinterest