December. Een maand van tradities.
Feestmaand. Een maand waarin liefde, licht, borrels en diners, kerstbomen, glitters, warmte en samenzijn centraal staan. Een maand waar je misschien al lang reikhalzend naar uitkeek. Een maand die het dagelijkse leven wat meer glitter en glans kon geven.

December. Ook een maand van mooi weer spelen.
Stressmaand. Een maand waarin sociale verplichtingen, aanvaringen, verwachtingen, teleurstellingen, nieuwe spullen en een overvolle maag hun tol eisen. Een maand waarvan je in januari moet bijkomen en opgelucht ademhaalt: “Godzijdank, we hebben het weer overleefd!”

De groep mensen die december behoorlijk pittig vindt, is veel groter dan ik vroeger dacht.
Steeds meer mensen komen tot nieuwe inzichten. Dat iets altijd zo is geweest, wil niet zeggen dat het altijd zo moet blijven. Tradities kunnen veranderen. 

Zo ben ik nu eenmaal!” is eigenlijk eenzelfde dooddoener.
Als ik dat nog steeds had geloofd, had ik je vandaag dit niet geschreven. Niets blijft. Alles verandert. “Panta rhei” leerde ik vroeger al op school. Grieks voor: “Alles stroomt”. Dingen veranderen. En ook mensen veranderen. 

Kijk naar de natuur en je ziet: verandering is natuurlijk
Alleen wij mensen zijn niet zo goed in het meestromen. Ooit een boom in verzet gezien? Mensen wel. De hakken gaan in het zand. Dit mag niet gebeuren! Dat moet blijven! Op de barricade!

Verandering in de buitenwereld vinden we al lastig. Om over onze binnenwereld maar te zwijgen.
Want als het daar niet fijn voelt, gaan we vaak niet eens in verzet. We richten ongemerkt onze blik weer naar buiten. Dat is de perfecte bliksemafleider om maar geen licht te hoeven schijnen op wat er zich binnenin ons afspeelt.

Want stel dat je ontdekt wat daar ergens diep van binnen, heel goed verstopt zit:

  • boosheid
  • verdriet
  • eenzaamheid
  • afwijzing etc. etc.

Wat je aandacht geeft groeit he?
Dus als je daar verbinding mee maakt, dan kan het niet anders of je brengt het aan het licht. En dan ga je het merken. Je gaat het zien, horen of het allerengste: Voelen!

Eigenlijk zijn wij mensen vaak nog steeds kleine kinderen.
We zijn er onbewust van overtuigd dat we het niet aankunnen. Dat als we alleen zijn op een kerstdag, als we minder spullen kopen, minder eten, minder Netflixen en wél die donkere plek in onszelf de ruimte geven, dat we dan dood zullen gaan van angst. Dat er dan een deksel van een beerput gaat die ervoor zorgt dat we worden verzwolgen door wat er dan naar boven komt. Dat we dan in een diepe depressie zullen raken of ten onder zullen gaan aan paniek.

Dat is angst voor de angst.
Maar mijn ervaring is anders. Als je je angsten daadwerkelijk gaat aankijken, gebeurt juist het tegendeel. Je angst sleurt je niet mee de afgrond in. Wanneer je de angst toelaat, zul je merken dat je geen kind meer bent dat de angst moet onderdrukken of wegstoppen omdat je het nog niet kunt dragen.

Het bijzondere en verbazingwekkende is dat je kunt ontdekken dat het wél de tijd is.
Dat je het wel kunt dragen. Anders zou je dit nu niet lezen. Je kunt het wél voelen. Je kunt je lichaam zelfs bedanken dat het al die jaren jouw angsten zo geduldig heeft gedragen totdat de tijd rijp zou zijn dat je die taak over kon nemen en je lichaam nu kan ontlasten. Zodat het kan ontspannen.

Je bent allang geen kind meer. Je bent VOLwassen.
En als jij jouw leven wilt leiden, onder jouw voorwaarden, is het tijd dat je jouw volwassenheid gaat claimen. Zodat jij in het dagelijks leven ook durft te leven vanuit jouw VOLwassenheid. Vanuit wie jij bent. Vanuit jouw verlangens. Jouw grenzen.

Wanneer jij schoon schip maakt, vindt jouw ware pad jou.
Je gaat je verlangens in de praktijk ervaren. Zolang jij leeft vanuit je onvolwassen kind, vanuit je angsten, kan dit niet gebeuren. Want dan ben je nog vatbaar voor manipulatie en controle. Wanneer jij vanuit angst leeft, laat je gemakkelijk anderen jou de les lezen, de wet voorschrijven en voor jou kiezen. Je kunt wel blijven doen alsof je daar oké mee bent, maar wees eens eerlijk: Is dat wel zo?

Maakt het jou echt allemaal niet uit wat er nu gebeurt?
Blijf je je aanpassen? Blijf je alles goed vinden? Blijf je hopen op het moment dat alles ineens anders wordt? Dat jij je kunt blijven verstoppen, niet uit hoeft te spreken en zelf geen keuze hoeft te maken en dat alles toch ineens op magische wijze ‘goedkomt’? Dat jij geen verantwoordelijkheid hoeft te nemen en dat het net is als vroeger? Dat je gewoon op een symbolische “papa” of ‘mama’ vertrouwt voor jouw veiligheid? Of het nou een dokter is, een coach of de overheid. Leg jij echt je macht in handen van iets of iemand buiten je?

Het leven wil jou uit de tent lokken. Het wil dat jij gaat ontdekken hoe groots en mooi je bent.
En soms doet het dat in de vorm van “tegenslagen” op je pad. Zodat je uit je comfortzone wordt getrokken. En wel moet gaan ontdekken wat een bijzonder wezen je bent. Jouw overtuigingen vertellen je nu het tegenovergestelde. Dat je niet goed genoeg bent, nog niet daar bent waar je wezen moet, dingen nog niet verdient of ze misschien nooit zult ontvangen. Dat het daarom beter is om die realiteit onder ogen te komen en daarin te berusten. Immers, dat bespaart je veel frustratie, verdriet en teleurstelling. 

Maar wie zoekt, zal vinden. Als jij het donker onder ogen durft te komen, open je jezelf ook voor meer licht.
En zul je ontdekken hoe bijzonder je bent.

Hoe gebruik jij december dit jaar?
Speel jij dat het deze maand allemaal licht, liefde en verbinding is? Blijf jij aan de ‘blije’ oppervlakkige kant hangen? Of durf jij dit jaar juist minder te doen, minder te hollen, minder te eten, minder te kopen en beter te luisteren en te voelen wat er in jou leeft?

Ik kies voor het laatste.
Want door te kiezen voor meer stilte en duiken in de duisternis, weet ik dat het licht in mij juist nog meer ontwaakt. Daarom deze maand geen nieuw programma. Geen DeZENber Challenge. Geen podcast. Geen Zonnestralen meer. 

Actueel

Serie van 3 online workshops "Van Streven naar Leven"

De meeste coaches, therapeuten en andere ‘goeroes’ zijn nog helemaal gefocust op:

  • Wordt de beste versie van jezelf.
  • Leef je droomleven!
  • Dé succesformule naar een 6, 7, 8 of tig-figure business.

Maar steeds meer mensen komen erachter dat dit geen geluksrecept is. Want dan ben je daar, denk je... en dan vroeg of laat voel je toch weer .... wat nu?

We zitten in een gigantische shift. Collectief.  Alleen de meeste mensen zijn zich nier nog niet van bewust. En proberen dus toch nog op de oude manier te groeien. Alleen... dat werkt niet meer.

Schaamte en doen alsof

Als je nog geen alternatief hebt, blijf je toch meer van hetzelfde doen. En als er iets is wat lastig is om toe te geven, is het dit: Ik weet het niet (meer). Want dat is natuurlijk falen! Dat laat je niet blijken. Jij hebt het immers allemaal op een rijtje en voor elkaar, toch?

Ook de wereld van de succesvolle vrouwelijke ondernemer kent veel maskers en taboes. Het is tijd om daar een licht op te schijnen. Want dat het oude niet meer werkt, wil natuurlijk zeggen dat er iets nieuws ligt te wachten. En precies daarover gaat mijn workshopserie: Van Streven naar Leven!

Wat als je business op rolletjes loopt, maar jij struikelt over je succes?

Ik heb een unieke en gratis Luisterboek voor je gemaakt:

Van Streven naar LEVEN!

Ontdek onder meer: 

  • Waarom succes je 'er' niet gaat brengen
  • Wat je verslaving aan hard werken en presteren in stand houdt
  • De sleutels voor een vrij en vervullend leven

Start najaar 2023:

Shift to S.H.I.N.E.

Vrijheid. Vervulling. Je passie leven. Dat was waar je naar verlangde. Daarom begon je voor jezelf. En... het is gelukt! Je bent succesvol ondernemer. Maar was dit nou wat je zocht?

Wat als je merkt dat je jezelf eerder gevangen hebt gezet in plaats van hebt vrijgespeeld? Dat je vastzit in hard werken, meer doelen, meer succes najagen, maar dat de prijs heel hoog is.

Dat je jezelf verliest in je bedrijf en dat de rest van je leven er maar een beetje bijhangt?

Als de basis onder je bedrijf bestaat uit (onbewuste) prestatie- en bewijsdrang, dan put je jezelf uit en voel je geen echte vervulling. 

Herkenbaar en wil je hier meer over weten? En over mijn gloednieuwe programma Shift to S.H.I.N.E. dat in september start?

Check dan alle ins en outs via de rode button en als je voelt dat je hart sneller gaat kloppen, boek dan een Matchcall met me, dan spreek ik je snel! 

ZIN in je Leven podcast

Al sinds 2018 maak ik met veel plezier de Zon in je Leven podcast. In #133 kun je horen dat ik heb besloten dat ik een 2e podcast ga starten, waarin ik vrijuit kan delen over mijn ervaringen/inzichten etc. op het gebied van relatie(s), daten, heling, vrouwelijkheid, echtscheiden, seksualiteit, sensualiteit, etc. etc. Want ik geloof dat daar nog veel te weinig licht op geschenen wordt.
Meer weten? Meld je aan voor de ZIN in je Leven maillijst.

Pin It on Pinterest