Kiezen is nooit echt mijn ding geweest. Ik ben iemand die heel veel dingen leuk vindt. Zo houd ik van de meest uiteenlopende soorten muziek. Als je mij zou vragen: “Wat is jouw lievelingsmuziek?” Dan heb ik denk ik wel een uur nodig en dan geef ik je een lijstje van mijn 10 favorieten!

Niet kiezen had voor mij ook zo zijn voordelen. In mijn banen was ik altijd multi-inzetbaar. Adviseren en meedenken, maar ook  organiseren of ondersteunen. Praktisch en inhoudelijk. Je kan aan mij veel overlaten. Bazen vonden dat volgens mij wel fijn en handig. Alleen zelf wist ik eigenlijk niet waar mijn hart nou lag. En zo lang ik dat niet wist, kon ik ook niet kiezen.

Ik zag vooral de nadelen in van kiezen. Want daarmee leg je je vast. En stel nou dat je een verkeerde keuze maakt? Ik was dus eigenlijk ook bang om fout te kiezen. En als ik de gevolgen van een bepaalde keuze niet 100% kon overzien, stelde ik het vaak liever nog ‘even’ uit.

Gek genoeg kon ik sómmige keuzes juist ook heel gemákkelijk maken. En dat waren zelfs vaak de beste keuzes. Terwijl het dan meestal ook nog eens ging om belangrijke, grote beslissingen. Ik denk bijvoorbeeld aan de keuze om wel of niet kinderen te willen. De keuze voor een bepaald huis. De beslissing om wel of niet te verhuizen naar het buitenland. Of de vraag waar ik bijvoorbeeld mijn NLP-opleiding zou volgen. Geen eenvoudige opgave, gezien het enorme aanbod.

Ik weet inmiddels ook hoe het komt dat ik op die momenten toch gemakkelijk kon kiezen. Achteraf realiseer ik me dat ik op die momenten echt koos met mijn hart. Ik ging op mijn intuïtie af en nam niet alleen een beslissing met mijn hoofd.  Zodra ik ga rationaliseren, gaat het mis. Dan wordt het een spelletje van plussen en minnen. Van voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. Van een lijstje maken, het weer wegleggen, opnieuw doornemen, de ‘eindscore’ bepalen en dan toch weer twijfelen of de optie met de hoogste score wel echt de beste keuze is.

Alleen maar kiezen met je hoofd werkt niet. Want of je het beseft of niet, je onderbewustzijn is ook altijd partij in het geheel. En voor een veel groter deel dan je eigenlijk vaak in de gaten hebt. Sterker nog, eigenlijk speelt je onderbewuste een doorslaggevende rol.

Wie meer wil lezen over ‘denken met gevoel’ kan ik het boek van Ap Dijksterhuis aanbevelen. “Het slimme onbewuste” is een vlot geschreven boek waarin deze hoogleraar psychologie ons laat inzien dat we de rol van onze ratio veel te veel overschatten. Dat het onbewuste juist eigenlijk de leidende rol heeft in ons dagelijks leven.

Hoewel ik maar al te goed weet hoe groot die rol is, vergeet ik het zelf af en toe weer.  Ik hoor dan dat een stemmetje in mij zegt dat het tijd is om een keuze te maken, maar dan blijf ik dat toch uitstellen. En waarom? Omdat ik dan niet kan beredeneren of ik er wel goed aan doe!

Voor ik het weet resulteert mijn niet kiezen in piekeren. Ik luister dan dus weer naar mijn hoofd en niet naar mijn gevoel. En meteen blokkeert het. Want als je niets besluit, kun je ook niet in actie komen. En als je denkt dat piekeren uiteindelijk leidt tot een oplossing, laat mij je dan uit de droom helpen. Piekeren kost je alleen maar tijd en energie. En het levert je per saldo niets op. Gelukkig kan ik ermee stoppen, zodra ik mezelf erop betrap. Maar je zou eens moeten uitrekenen hoeveel tijd jij kwijt bent per week met piekeren. Grote kans dat je daarvan schrikt!

Afgelopen jaren heb ik in mijn praktijk niet echt een duidelijke richting gekozen. Ik had deze periode natuurlijk ook nodig om te ontdekken wat het beste bij mij past. Van alle kanten werd mij door mensen met verstand van zaken doen aangeraden om een specifieke markt te kiezen. Maar dat kon ik niet, want als ik ging kiezen, zou ik toch juist heel veel markt verliezen? Ik wilde niet alleen A, maar ook B en C was ook zo leuk!

Toen ik weer naar mijn gevoel ging luisteren,  bleek kiezen toch niet zo moeilijk. Sterker nog, mijn keuze lag eigenlijk al die tijd al voor de hand. En weet je dat ik, nu ik gekozen heb, merk dat mijn leven er zoveel simpeler van wordt? Als je steeds maar niet kiest, kun je je nooit goed focussen. Je moet je energie dan verdelen over te veel verschillende dingen. Met als resultaat dat je nergens helemaal voor kunt gaan.

Ik ben ervan overtuigd dat we onbewust al veel meer weten dan we vaak denken. Intuïtie hebben we namelijk allemaal. Alleen bij de een is deze beter ontwikkeld dan bij de ander.

Wil je weten hoe je je intuïtie beter kunt vertrouwen en ontwikkelen? Wil je ontdekken hoe je het verschil kunt voelen tussen een goede en een slechte beslissing?

Laat hieronder weten met welke keuze of beslissing jij worstelt en je krijgt van mij de perfecte techniek om beter naar je gevoel te leren luisteren. En voel je natuurlijk vrij om dit artikel te delen via de onderstaande knoppen!

Pin It on Pinterest