Vandaag kreeg ik een artikel in handen gedrukt van iemand die zei:

‘Joh, moet je dit eens lezen, dit is heel interessant. Het lijkt wel een beetje NLP-achtig’!

Soms wordt het een (top)sporter plotseling te veel…

Nieuwsgierig geworden las ik het artikel uit De Pers over hoe topsporters plotseling totaal kunnen bevriezen. Ze raken op zo’n moment zo verstrengeld in hun eigen gedachten, dat ze niet meer kunnen presteren.

In het stuk valt te lezen:

‘Professionele sporters zijn zo goed getraind dat ze hun bewegingen uitvoeren buiten hun bewustzijn om.  Medici noemen dit het ‘impliciete leren’.

Grappig, ik heb geleerd en vertel dit ook altijd in mijn trainingen dat we ongeveer 90 % van alles wat we doen onbewust doen. Aangezien topsporters ook mensen zijn, lijkt me dat dit ook voor hen geldt.

Zodra je gaat nadenken over onbewuste acties, gaat het mis!

Op het moment dat je gaat nadenken over acties die je normaal het beste onbewust kunt doen (denk aan ademhalen of het regelen van je bloedcirculatie), dan gaat het vanzelfsprekende eraf en ga je je juist geforceerd gedragen.

Zodra een professionele sporter de druk voelt om te presteren, kan zijn hersenhelft volgens deskundigen overschakelen naar wat zij noemen het ‘expliciete leren’. Ik zie dat als het overschakelen van onbewust gedrag naar bewust gedrag: Je gaat er dus plotseling over nadenken en dat leidt dan tot die krampachtige reactie of zelfs een situatie waarin iemand ‘geen bal meer kan raken’.

In het artikel wordt ook verteld op welke manier deze verschijnselen een halt toegeroepen kunnen worden. De Amerikaanse sportpsycholoog en assistent-professor Linda Keeler heeft een driestappenplan ontwikkeld:

  1. Neem een diepe adem vanuit je buik;
  2. Doe iets waar je je lichamelijk op kunt focussen en beeld je dan een situatie in waarin je je doelen bereikt. Belangrijke aanwijzing bij deze tweede stap is: haal je elk detail voor de geest: de geuren, de kleuren, de omgeving, etc.
  3. Zeg een zin hardop tegen jezelf, zoals: ‘gewoon blijven ademhalen’, ‘doe het gewoon’, etc.

NLP voor (top)sporters en iedereen die goed wil presteren

De schrijver van het artikel reageert nogal sceptisch op deze aanwijzingen, maar ik geloof er  heilig in dat deze aanpak kan werken. Met name in de toevoeging bij stap 2 (‘haal je alle details voor de geest’), herken ik namelijk een aantal technieken die binnen NLP ook met veel succes worden toegepast.

Kortom, denk eens aan NLP als je je prestaties wilt verbeteren,  of het nu in de (top)sport is of op totaal ander gebied.

Pin It on Pinterest