Onlangs kreeg ik een mail met de volgende vraag: Als ik een NLP-techniek toepas, krijg ik vaak zo’n gevoel van: “Ja, leuk zo’n trucje, maar ik leid mezelf gewoon af van het probleem. Is het niet beter om me juist te focussen op het probleem om het op te lossen?”

Dit soort vragen krijg ik vaker.  Het idee is dat wanneer je een bepaald gevoel of emotie ‘onderdrukt’, deze er vroeger of later toch ‘weer uitkomt’.

Je zou dan niets oplossen, maar eerder een symptoom bestrijden. Ik begrijp deze gedachte wel, maar toch werkt het niet zo.

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Denk eens aan een kind wat gevallen is. Hoe troost je dat het best? Je kunt de aandacht richten op het open knietje, het bloed, de pijn. Ik weet zeker dat het dan harder gaat huilen en jammeren. Maar, wanneer je de aandacht afleidt en over iets anders begint, drogen de tranen vaak veel sneller op en voelt het kind zich snel beter.

Of het nu pijn is of een probleem: Je hebt er minder last van wanneer je je aandacht verlegt. Natuurlijk, als er sprake is van een acuut probleem, moet je daar wat aan doen. Maar heel vaak is er helemaal geen probleem, maar zijn het gewoon vastgeroeste patronen die opspelen.

“Je wordt wat je denkt”

“Je wordt wat je denkt”, zei Buddha. De meeste mensen zijn erg goed in het verzamelen van negativiteit in de vorm van zware gedachten en nare gevoelens. Het is belangrijk om je te realiseren dat een negatieve gedachte vaak een andere oproept. Of dat een negatief gevoel een andere negatieve emotie aantrekt. En voor je het weet heb je meer en vaker negatieve energie in en om je heen dan positieve.

Zo creëer je je eigen negatieve (belevings)wereld. Je voelt je bijvoorbeeld vaker slecht dan goed of  je hebt meer angst dan vertrouwen.

Maar stel nu, je wilt je probleem oplossen. Denk je dat je je dan beter gaat voelen door er alleen maar uitgebreider op te focussen? Stel je wilt je niet meer naar voelen. Of je wilt stoppen met piekeren. Een veelgemaakte fout is om dan te denken: “Ik wil [dit probleem] niet meer hebben”. Of: “Ik wil me niet meer [negatief] voelen.”

Maar hoe harder je probeert ergens niet aan te denken, des te hardnekkiger blijven dat soort gedachten in je hoofd rondspoken.

Onthulling: ‘Niet’ werkt niet!

 

Weet je wat het is? Je brein werkt niet met je mee. Want dat schenkt geen aandacht aan het woordje ‘niet’, maar maakt automatisch beelden bij alle begrippen waar je aan denkt. In dit geval blijft je aandacht dus bij het piekeren, bij het probleem of bij de negatieve gevoelens.

 

 

Maar deze ‘Truc’ helpt wel: Focus op datgene wat je wilt. Of focus op de oplossing. Ook al heb je geen idee hoe je die moet bereiken. Denk er gewoon aan.

Stel je bent onzeker en je wilt juist meer zelfvertrouwen hebben. Sluit je ogen en stel jezelf dan voor met veel zelfvertrouwen. Richt al je aandacht daarop. Hoe voelt het om zoveel zelfvertrouwen te hebben? Wat denk je, wat zie je, wat hoor en voel je dan?

Weet je wat er gebeurt als je dat doet? Je focust nu op wat je wilt. En je wordt gemotiveerd om dat te bereiken. Want het voelt zo goed, dat wil je ook in het echt, niet alleen nu in gedachten. Zo helpt je voorstellingsvermogen je om dit ook in het echt te bereiken.

Er is wel een valkuil. Omdat je in je brein zoveel onbewuste vastgeroeste patronen hebt opgebouwd in de loop der jaren, die getraind zijn in negatieve energie en nare of sceptische gedachten, dwaal je voor je het weet weer af. Houd dan vol! Ga gewoon weer terug naar wat je wilt. En merk hoeveel beter dat voelt. En hoe vaker je dit doet, hoe beter je erin wordt!

Tot je het punt bereikt dat je brein snapt wat de bedoeling is. En dat het dit ook onbewust gaat doen. Elke dag, beter en beter… totdat je niet meer kunt stoppen met je goed voelen! Echt waar! 

Maar wat als het niet lukt?

Elke nieuwe gewoonte aanleren kost tijd. De een lukt het sneller dan de ander.

Stel je hebt er moeite mee. Je merkt dat je het niet gemakkelijk vindt om nieuw gedrag aan te leren. Dan heb je de keuze:

1. De gemakkelijke weg: Je geeft op.

Je zegt tegen jezelf hoe moeilijk het is, hoe zinloos het is en je laat het erbij. Dat kan natuurlijk. Maar wees dan ook niet verbaasd dat je leven ook niet erg zal veranderen. Want als je blijft doen wat je deed, zal de uitkomst hetzelfde blijven. Je blijft negativiteit vasthouden en aantrekken. Je negatieve energie zal vaker overheersen. Je focust niet op oplossingen en doelen en dus zul je die ook meestal niet zien.

2. Je erkent dat je het lastig vindt, maar je bent vastbesloten om het te leren.

Dus je zet door en je focust op de keren dat het goed gaat. Je bent trots elke keer dat iets wel lukt en je bent mild voor wat je (nog) niet lukt.

In mijn boek P.R.I.M.A. is Perfect, benadruk ik ook hoe belangrijk het is om wanneer je van gedrag wilt veranderen (in dit geval je perfectionisme leren loslaten) dat je op zoek gaat naar inspiratie die je helpt.

Ik vind het heel belangrijk om jou op laagdrempelige manier kennis te laten maken met verschillende bronnen waarin je inspiratie kunt vinden.

Bijvoorbeeld:

 

Technieken die heel veel mensen al enorm hebben geholpen zijn:

  • De techniek om een negatief gevoel te vervangen door een goed gevoel
  • De techniek om een goed gevoel te leren ankeren
  • De techniek om negatieve beelden uit je hoofd te vervangen en te vervangen door positieve
  • De techniek om je gedachten te beïnvloeden.

 Je vindt ze deels op YouTube.

Mocht je ze allemaal willen leren, lees dan eens over mijn online training P.R.I.M.A. is Perfect.

Heel veel mensen denken dat ze niet perfectionistisch zijn, maar misschien zit je er wel helemaal naast.

Als jij gevoelig bent voor de mening van anderen, niet je hart durft te volgen, altijd maar in je hoofd zit of je regelmatig onzeker voelt of niet gezien, niet gehoord, dan zul je heel veel aan deze training hebben.

Meer informatie vind je hier: https://www.primaisperfect.nl 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest