In vrijwel al mijn trainingen vertel ik mijn cursisten over de ‘crazy 8’.  Deze theorie is van Tony Robbins, een wereldberoemde Amerikaanse trainer/coach, spreker en schrijver van vele bestsellers.

Dit model maakt duidelijk hoe we verstrikt kunnen raken in extreme negatieve emoties. Dit gebeurt wanneer we het gevoel hebben dat het tegenzit in ons leven. En waarom we dan vaak een uitweg zoeken in de vorm van – laat ik het noemen – ‘schadelijk gedrag’. Waarmee je uiteindelijk nog veel verder van huis bent!

Wat gebeurt er wanneer we het gevoel hebben dat het leven ons overkomt? We verzanden dan in zware negatieve emoties, zoals verdriet, machteloosheid, zelfmedelijden, depressie. Dit soort gevoelens maakt dat we ons vooral slachtoffer voelen. Van wat ons overkomt, van andere mensen of misschien zelfs ‘van het hele leven’. We worden passief en keren ons naar binnen.

Toch houden we dit niet heel lang vol. Op een gegeven moment verandert de passieve emotie in een totaal andere. Een actieve variant, waarin je je adrenaline voelt stromen en je aandacht meer naar buiten richt. Ik heb het dan over emoties als agressie, boosheid, woede, frustratie, etc. Je zoekt misschien een zondebok die je verantwoordelijk kunt maken voor jouw ellende. Maar op een gegeven moment ben je ‘uitgeraasd’ en de kans is groot dat je dan weer afzakt richting de passieve emoties. Dat is de ‘crazy 8’

Vermijd de valkuil

Ons brein zoekt altijd naar een manier om te ontsnappen aan negatieve emoties. Helaas kiezen mensen in veel gevallen (vaak onbewust) voor de verkeerde uitgang, de weg naar beneden. Ze willen hun negatieve gevoelens kwijt en gaan op zoek naar manieren om zich beter te voelen. Grote valkuil is om dit te zoeken in oplossingen die maar tijdelijk werken, maar veel risico’s met zich meebrengen. Denk eens aan alcohol, drugs, overmatig eten, seksuele uitspattingen en allerlei andere mogelijkheden die je snel een goed gevoel kunnen geven.

Waarom is dit een valkuil? Omdat de werking van deze uitweg maar tijdelijk is. Op een gegeven moment is de kick van dit middel uitgewerkt. En wat blijft er dan over? Nare gevoelens! En je bent weer terug in de crazy 8. En mocht je ook nog eens een schuldgevoel hebben overgehouden aan jouw ‘foute gedrag’, dan voel je je zelfs nog slechter dan eerst.

 

Er is maar 1 weg om te ontsnappen uit deze cyclus. En dat is de weg naar boven. Als je iets wilt veranderen aan jouw leven, aan jouw situatie, dan is actie nodig. En je ellendig voelen is geen goede voorwaarde om in actie te komen. Want dan focus je vooral op de bezwaren, de beren op de weg, de pijn, de moeite die het zal kosten.

Je zult dus eerst iets binnen in jezelf moeten veranderen.  En dat is jouw wereldbeeld (dat wil zeggen hoe jij jouw leven ervaart) en je eigen ‘spelregels’.

Pin It on Pinterest