Ben jij ook zo iemand? Die er blij van wordt om te geven en iets voor iemand te betekenen? Niet voor niets verlangen we allemaal naar zingeving.

Maar terwijl er veel mensen zijn die goed kunnen geven, zijn er maar weinigen die goed kunnen ontvangen. De meeste mensen ontvangen met een bezwaard hart:

“Joh, dat had je niet moeten doen, dat is toch veel te gek!”

Of “Nee, dit kan ik écht niet aannemen!”

Of  ze voelen zich ongemakkelijk bij complimentjes. Of ze kijken naar de grond bij applaus.

Niet kunnen ontvangen zegt iets belangrijks over jou

Waarom is het zo moeilijk? Om te ontvangen? Omdat het niet past bij wat je gelooft. Dat jij het zomaar verdient. Om te ontvangen. Gewoon omdat je bent wie je bent. Dat dat al genoeg is.

Je hebt immers geleerd en dus het gevoel dat de zon niet voor niets opgaat. Dat het zo gemakkelijk niet kan zijn. En dus maak je het moeilijk voor jezelf. Heb je het idee dat je altijd iets moet doen voor je iets kunt ontvangen of dat je er in ieder geval iets voor terug moet doen. Iets anders dan ‘dankjewel’ zeggen.

En vragen om iets. Om hulp, om een gunst of wat dan ook maar. Nee, dat kan helemaal niet zomaar. Dat doe je niet. Daarmee belast je een ander en dat kun je niet maken, toch?  

Maar wat als dat allemaal niks anders is dan een illusie? Een diepgeworteld idee dat niet van jezelf is, maar dat jou ooit is ingeprent door mensen die dat ook weer hadden geleerd van anderen? Maar omdat dat nou toevallig al eeuwen zo gaat, maakt het nog niet ‘de waarheid’.

Sterker nog, meer en meer mensen worden wakker uit deze illusie. Voelden misschien net als jij al veel langer dat het niet klopt. Dat het anders in elkaar moet zitten. En dit komt steeds meer aan het licht, de waarheid over jou en over mij en over ons allemaal. We verdienen het allemaal om te ontvangen, om te krijgen. Om ons goed te voelen over onszelf.
Immers, we zijn al perfect.
En ja, dat lees je hier misschien al heel lang of misschien luister je met veel plezier naar mijn podcasts of webinars waarin ik dit ook blijf delen, maar VOEL je het inmiddels ook al écht? Want zonder gevoel, komt deze waarheid in jouw leven niet tot leven. Dan blijft het een mooi sprookje. Een dode letter! 

Wat betekent het concreet als je een gever en een pleaser bent?

Als je een gever en een pleaser bent, dan weet ik zeker dat je de waarheid over jezelf nog niet voelt. Wie maar blijft focussen op geven geven geven en in de valkuil blijft stappen om het iedereen naar de zin te willen maken en dan pas aan zichzelf te denken die 

1)  loopt zichzelf voorbij. Dat is een misdaad tegen jouw eigen mens-zijn. Want geen mens is ontworpen om zichzelf voorbij te lopen. Kijk maar om je heen. De mensen die daar goed in zijn, zijn al opgebrand of hard bezig om zover te komen. En … shocking … sommigen voelen dat niet eens aankomen. Die ‘overkomt’ dat van de ene op de andere dag, zo voelt het voor ze…

2)  houdt niet van zichzelf. Het is niet liefdevol om altijd maar te geven. En alleen iemand die niet van zichzelf houdt of niet ‘genoeg’ (oftewel met hart en ziel, want met minder zou je geen genoegen mogen nemen) doet dit. En als dit zo is, je houdt niet van jezelf, zul je ook nooit genoeg liefde ontvangen van een ander. Want je kunt alleen maar ontvangen wat je jezelf waard vindt. Niks meer. Volledige vervulling begint en eindigt dus altijd bij jezelf. 

3) leeft niet zijn volle potentie. En dit besef, dat je misschien niet bewust ervaart, maar diep van binnen wel voelt, maakt je ongelukkig. Het is dat lege, knagende gevoel. Dat je ‘op papier’ misschien gelukkig zou moeten zijn, maar het niet voelt. Dingen komen niet binnen. En het ergste is dat je je daar enorm rot en schuldig over kunt voelen. Jij hebt toch niks te klagen? Je zou toch gelukkig moeten zijn?  

Je kunt dit op allerlei gebieden in je leven merken. Dat het niet stroomt, dat het niet klopt, dat het je niet gelukkig maakt. 
Je relaties, je gezondheid, de liefde, je werk. You name it. Allemaal een weerspiegeling van hoe het in de kern met jouw eigenliefde gesteld is. Allemaal signalen dat er werk aan de winkel is. Innerlijk werk! 

– Oefffff…. maar dat is confronterend ….!
– Klopt!
– Poehh… maar dat betekent dat ik aan de bak moet…!
– Inderdaad! 

En daar heb je misschien niet zoveel zin in. Maar diep van binnen verlang je wel naar een zinvol leven, naar zingeving, betekenisvol zijn. 
En er is maar 1 manier om dat voor elkaar te krijgen. Dat je jouw échte waarde gaat zien, erkennen en voelen. 
Anders blijf je je immers waardeloos voelen! 

Hoe je leert ontvangen en écht gelukkig te worden

Dit alles betekent dat dit cruciaal is: Dat je je realiseert wie je écht bent. En dat je je ingebeelde ik, de ik die is opgebouwd uit illusies, uit aannames, de ik die zichzelf veroordeelt en probeert  zichzelf te bewijzen of ‘beter te maken’ dat die zogenaamde ‘ik’ sterft. En plaats maakt voor je Ware Ik. Je I AM.

Want als je je herinnert wie je wérkelijk bent, zul je ook met een goed gevoel kunnen ontvangen. En pas dan kunnen de geschenken in je handen vallen. Want wie ze niet verwacht, zal ze niet (ont)vangen. Die houdt immers zijn handen niet op. Die verwacht geen wonderen.

Voel je ergens van binnen dat het niet klopt, jouw leven? Voelt hoe jij over jezelf denkt heel slecht? Neem dat gevoel serieus. Het is je ziel die je laat weten: “Lieverd, het klopt: Wie je denkt dat je bent, is een illusie. Word wakker. Uit de illusie en in jezelf.”

Wil je meer weten over hoe dat nou werkt met energie, wat je aandacht geeft groeit en de wet van de aantrekking? Zorg dan dat je luistert naar podcast #22: www.zoninjeleven.nl/episode-22.
Blijkbaar leg ik het daar zo duidelijk in uit dat veel mensen het beter beginnen te ‘vatten’. 
Doe jezelf een groot plezier en zorg dat je je bewustzijn laat groeien, zodat je begint te snappen wat werkt, wat niet en waarom! 

Wil jij leren leven vanuit ontspanning, vertrouwen en verbinding?

Het brein van de meeste mensen is in de loop van hun leven een onsamenhangende (incoherente) brei geworden, vooral gefocust op gevaar en angst. Niet alleen in de buitenwereld ziet zo’n brein overal problemen, maar ook van binnen. Veel piekeren, beren op de weg oftewel doemscenario’s zijn het gevolg. En ook die interne processen leveren veel stress op.  Gevolg: Je leeft als een (gestresste) kip zonder kop of neemt je dromen en verlangens niet serieus. Bang voor de onzekerheid die je alleen al bij de gedachte eraan door je lijf voelt stromen.

In de deZENber Challenge ga ik je een hele maand meenemen op een reis waarin je jezelf beter leert kennen. En waarin je zult ontdekken hoeveel je kunt afleren en hoeveel nieuwe dingen je kunt leren. 

Waarom in december? Omdat deze maand voor de meeste mensen bolstaat van verwachtingen, verplichtingen, triggers, moeten, kortom stress. Of juist verdriet of eenzaamheid, maar ook dat is stress.

En om te voorkomen dat je straks in 2020 denkt: Dit jaar ga ik alles anders doen, terwijl je nog steeds dezelfde persoon bent als op 31 december 2019.

Wil jij graag op 31 december al een andere persoon zijn dan op 1 december? Doe dan mee met mijn gratis DeZENber Challenge webinar. Dan vertel ik je precies wat de bedoeling is en hoe je straks op 1 januari kunt terugblikken op een heel ontspannen feestmaand waarin je veel meer tijd, ruimte en aandacht voor jezelf hebt gevonden dan je dacht dat mogelijk was. En hoe je kunt uitkijken naar een jaar waarin een wereld aan mogelijkheden voor je open kan gaan. Want als jij niet meer bent wie je was, is je toekomst geen kopie meer van je verleden. https://zoninjeleven.webinargeek.com/dezenber-challenge

Heb je mijn nieuwste podcasts al gehoord?

Hoe kom je van je drukverslaving af?

Als je merkt dat je vaak druk bent, een kort lontje hebt, je druk maakt of druk doet, dan ben je waarschijnlijk drukverslaafd. Je brein is dan gewend vanuit de overlevingsstand te functioneren. Dit stopt niet zomaar vanzelf. En zo kun je ook niet in contact komen met jouw ware levensdoel. In deze episode vertel ik je hoe je dit kunt afleren. En ook hoe de stilte mij heeft geholpen me te verbinden met mijn levensdoel. 

https://zoninjeleven.nl/episode-60/

 

Pin It on Pinterest