Veel mensen hebben moeite met bepalen wat ze echt willen en vinden het moeilijk te achterhalen waar hun hart ligt. De redenen daarvoor lopen sterk uiteen.

Sommigen weten het misschien diep in hun hart wel degelijk, maar durven er niet aan te beginnen. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat ze daar toch niet in zullen slagen of denken dat het een lange en moeilijke weg zal worden. Kortom, er spelen dan allerlei onbewuste blokkades een rol die hen ervan weerhouden om actie te ondernemen. En aangezien je voor de meeste dingen nu eenmaal toch eerst in actie moet komen (je kunt nooit een loterij winnen als je geen lot koopt), zal er zonder actie ook niets gebeuren of veranderen wat je dichter bij je hartewens brengt.

Anderen kunnen niet kiezen. Ze vinden te veel dingen leuk of zijn bang om een verkeerde keuze te maken en besluiten daarom om maar helemaal niet te kiezen, in de hoop dat ze op een dag wakker worden en opeens het antwoord weten.

Daar kun je natuurlijk op wachten. Maar je weet nooit wanneer het moment zal komen dat je bij het opstaan opeens voelt: ‘Nu weet ik het’. Misschien duurt dat wel jaren, misschien komt dat moment wel nooit. Als je niet kunt kiezen, kun je door het afstrepen van dingen die sowieso afvallen (‘dit is beslist niks voor mij’), al een heel eind in de goede richting komen om je uiteindelijke doel te bepalen.

De angst om een verkeerde keuze te maken of het maken van een heel gedetailleerd toekomstplaatje kan ertoe leiden dat je niet op weg gaat. Dit heeft er vaak mee te maken dat je je teveel focust op het idee dat er slechts één manier is om het gestelde doel te bereiken of dat de missie mislukt is wanneer het doel uiteindelijk niet precies hetzelfde zal blijken te zijn als je je had voorgesteld. Dat is zonde. Er zijn namelijk altijd meerdere wegen die naar Rome leiden. En misschien blijkt Florence trouwens bij nader inzien wel een heel leuk alternatief!

Sinds kort heb ik een nogal verslavend spelletje op mijn telefoon. Af en toe speel ik het een paar minuten en dan probeer ik steeds weer iets verder te komen naar een nieuw level (kleine tussenstap) of zelfs naar een nieuwe wereld (grote stap vooruit).

Vorige week kwam ik maar niet verder omdat ik steeds niet handig genoeg was om bepaalde trucjes foutloos uit te voeren. Ik stond eigenlijk al op het punt om het spelletje te laten voor wat het was. Nadat ik mijn dochter er even mee had laten spelen, bleek dat ik al mijn bereikte levels weer kwijt was en helemaal opnieuw kon beginnen. Vreselijk frustrerend vond ik dat.

Toch begon ik opnieuw en ik merkte dat ik vrij snel weer op een bepaald niveau zat. Alleen had ik blijkbaar ergens een andere route genomen, want ik kwam in andere levels en werelden terecht met andere uitdagingen. Het rottige stukje uit mijn eerste poging kwam ik niet meer tegen. Dat had ik blijkbaar omzeild.

Per saldo ben ik inmiddels een stuk verder gekomen dan ik was. Zo kun je ook kijken naar je toekomstbeeld. Het is iets waar je op afkoerst, maar de route ernaartoe ligt van tevoren niet vast.

NLP kent een aantal vooronderstellingen. Een hele mooie vooronderstelling is de volgende:

Er bestaat geen falen, alleen feedback.

Dit betekent dat er niet zoiets bestaat als mislukking. Wanneer je tegenslag ervaart als feedback in plaats van falen, blijf je niet lang bij de pakken neerzitten over wat er mis is gegaan, maar leer je ervan. Je houdt je doel in gedachten en zoekt naar een andere oplossing, een andere route. Je houdt met andere woorden je kompas steeds in de gaten, af en toe wijk je af, soms komt er een grote golf, waardoor je uit koers raakt, maar toch vind je na elke golf steeds weer de richting die je naar je uiteindelijke bestemming leidt.

Weet je wat je wilt, maar weet je niet hoe je dat kunt bereiken? Merk je dat je steeds onbewust jezelf blokkeert of excuses bedenkt om maar niet in actie te hoeven komen? Of vind je het juist moeilijk om een goede keuze te maken en heb je angst verkeerd te kiezen?

Gratis “Wat moet ik kiezen-techniek” voor jou

Ik kan je helpen om te ontdekken hoe je betere keuzes kunt gaan maken. Mail jouw dilemma naar astrid@zoninjeleven.nl en ik stuur jou een techniek om meer op je intuïtie te leren vertrouwen. Vermeld wel even in je mail dat je deze techniek graag wilt ontvangen!

Pin It on Pinterest